Annonce
Esbjerg

Misbrug i familien: Børn slipper skammen når de får lov at fortælle

Børn og unge får hjælp hos Projekt Ballast i Esbjerg, hvis de har oplevet misbrug i deres familie. Her er to af de fire ansatte i projektet: Trine Stage Frausing til venstre og Charlotte Mathiesen. Foto: Lars Stokbro
Fireårigt projekt i Esbjerg-området kan blive udbredt til store dele af Danmark for at hjælpe børn og unge i familier med alkohol-, narko- eller pillemisbrug.

Esbjerg: Børn fra familier med misbrug får gratis hjælp i et projekt i Esbjerg. Projektet med navnet Ballast kan efter næsten fire år mærke stor efterspørgsel med 230 børn og uge tilknyttet huset i Kirkegade.

Behovet i Esbjerg og i en afdeling i Nordjylland er så stort, at organisationen bag, KFUM's Sociale Arbejde, nu søger penge til flere huse i andre områder i Danmark. Det vil kræve et større millionbeløb, som man har søgt om fra en pulje hos Socialstyrelsen. I puljen er der afsat 284 millioner kroner specifikt til børn og unge, der vokser op i misbrugsfamilier.

Hidtil har KFUM Socialt Arbejde fået 20 millioner kroner i støtte, men organisationen håber på en forøgelse.

I Esbjerg er det fire medarbejdere, der står for hjælpen og støtten til unge mellem fem og 25 år. Modtagerne af hjælpen er børn og unge fra familier med alkohol-, stof- eller pillemisbrug.

Ud over behandlingen har huset også en café, der drives af 12 frivillige. Her kan de unge mødes og på den måde fastholde kontakt med hinanden.

Annonce

PROJEKT BALLAST

KFUM Sociale Arbejde har 100 års historie med drift af væresteder for udsatte. Det sociale arbejde er forankret i den danske folkekirke, men er ikke missionerende.

I Esbjerg driver de cafeen Finns Paraply, Korn80 for unge og og det midlertidige botilbud til kvinder Stormly. Alle tilbud er for udsatte og sårbare mennesker.

122.000 børn vokset op i familier med misbrug af alkohol, piller eller stoffer. To elever i folkeskoleklasse er således statistisk set ramt misbrug i familien.

Der findes ikke tryllestøv

I øjeblikket er der fire grupper i huset, og der er ingen venteliste. Hele 96 procent af forældrene oplever, at deres børn trives bedre i hverdagen efter forløbet hos Ballast.

- Vi kan ikke lave om på børnenes forældre og familier. Vi har ikke noget tryllestøv, der løser alle problemer. Men vi kan hjælpe børnene med at mestre hverdagen. Hos os møder de ligestillede, og for mange er det en befrielse at møde andre, der har oplevet det samme, siger Trine Stage Faursing, som fortæller, at man har et godt samarbejde med skolerne i de tre kommuner, som Ballast dækker.

- Og vi arbejder på at lave flere grupper med børn og unge ude på skolerne, tilføjer hun.

Store følelser

Ballasts behandlere kommer med forskellige baggrunde. Uddannelserne tæller både lærer, socialrådgiver og socialpædagog med terapeutiske efteruddannelser.

Leg og aktiviteter er en del af behandlingen for de yngste, mens de ældre børn hjælpes til at sætte ord på de voldsomme episoder, som de har oplevet. I rådgivningen arbejder behandlerne med børnenes følelser hvad enten det er glæde, sorg eller vrede.

- Vi taler blandt andet om, hvad der sker inde i kroppen, og de følelser, de kan have, fortæller behandler Charlotte Mathiesen.

Efter behandlingen i grupper med jævnaldrende fortsætter en del af deltagerne i caféen, hvor der er et fællesskab med aktiviteter og ture.

Projektet startede i 2016, og især i 2018 er der kommet mange nye børn til.

- Det seneste halve år har vi fået næste 100 flere børn, siger Trine Stage Frausing.

De fleste børn kommer fra helt almindelige familier, og derfor kommer misbruget oftest meget bag på familiens nærmeste.

- Tabuet ved misbrug i familier er enormt stort. Men folk har efterhånden forstået, at det ikke er flovt eller skamfuldt at gå til os, siger Charlotte Mathiesen.

Projekt Ballast

Projekt Ballast er et gratis, frivilligt tilbud til børn mellem fem og 25 år fra misbrugsramte familier. i Esbjerg, Fanø og Varde Kommuner.

Det kan være tale om spiritus-, pille- eller stofmisbrug.

Børnene får redskaber til at mestre hverdagen og livet.

Der er ansat fire ved Ballast i Esbjerg, tre behandlere og en projektkoordinator.

230 børn og unge er tilknyttet projekt Ballast.

Behandling:

Individuelle forløb med børn med møder 5-8 gange.

Individuelle forløb med unge med møder otte gange.

Børn- og ungegrupper med møder otte gange.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Annonce