Annonce
Haderslev

Misbrug i familien: Rekordmange unge fik hjælp i 2019

Arkivfoto: Kjersti Hjelmen/Scanpix
Organisationen TUBA har siden 1994 hjulpet menesker mellem 14 og 35, der er vokset op med misbrug i familien. Især de yngste søger hjælp.
Annonce

HADERSLEV: 2019 blev året, da antallet af unge, der var i terapi hos TUBA, satte rekord. 3223 var i behandling, og også antallet af nye henvendelser var større end nogensinde før, idet 2210 menneske kontaktede TUBA for at få hjælp.

Som i andre sammenhænge er piger og kvinder mere tilbøjelige til at søge hjælp. Kun lidt over hver femte, 21,5 procent, af de 3223, der deltog i terapien, var mænd.

Det fremgår af TUBAs årsrapport.

TUBA er en selvstændig organisation ejet af Blå Kors, og den har siden 1997 hjulpet mennesker mellem 14 og 35 år, der er vokset op i familier, hvor der er alkohol- eller stofmisbrug. Det sker gennem individuel eller samtaleterapi, og siden 2012 har hjælpen også kunnet fås online.

Det er især de yngste, der søger hjælp. Af de 2210 nye henvendelser, TUBA fik sidste år, kom de 1426 fra folk under 24 år.

Annonce

Hver femte blev misbrugt

Organisationen undersøger skadevirkningerne hos de unge, der er vokset op i familier med misbrug. Hele 63 procent oplyser, at der var psykisk vold i hjemmet, og hver femte beretter om seksuelt misbrug. Flere end hver tiende har forsøgt selvmord, og godt halvdelen har aldrig talt med nogen om deres barndom med forældrenes misbrug.

TUBA blev stiftet af Alex Kastrup Nielsen, der forinden havde deltaget i et mindre projekt med unge pårørende til alkoholmisbrugere. Her fik han øje for hvilke problemer, de unge kæmpede med.

Alex Kastrup Nielsen begyndte indsatsen som et enmandsprojekt. I dag har TUBA 33 afdelinger, 70 ansatte og 150 frivillige.

Sidste år igangsatte organisationen et forskningsprojekt, der skal måle effekten af den behandling, TUBA tilbyder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce