Annonce
Esbjerg

Misbrugere presset ud over kanten af corona-nedlukning

Både hos Recovery Bulls og X-House i Esbjerg er der eksmisbrugere, der under coronakrisen er røget tilbage i misbrug, bekræfter lederne af de to steder. Arkivfoto: Annett Bruhn
Coronakrisen og den medfølgende nedlukning af samfundet har betydet tilbagefald for flere eksmisbrugere i Esbjerg. Behandlingstilbud og aktiviteter har været sat på standby, og der venter et større oprydningsarbejde, forudser udvalgsformanden og ledere af væresteder og foreninger for eksmisbrugere.

Esbjerg Kommune: Over to måneder uden socialt netværk og noget at stå op til har sendt flere eksmisbrugere tilbage i dårligt selskab og dårlige vaner.

Det bekræfter lederne af to af Esbjergs foreninger for eksmisbrugere.

- Jeg har lidt ad omveje hørt, at i hvert fald to af vores brugere er aktive misbrugere igen. Det er personer, som jeg ikke selv har kunnet få kontakt til i den periode, hvor vi har været lukket ned, siger Cliff Hulsten, der er leder af X-House for tidligere misbrugere af enten stoffer eller alkohol.

Værestedet blev ligesom store dele af Danmark lukket ned nærmest uden varsel, da coronaen ramte lande, og dermed blev det sociale gulvtæppe trukket væk under brugerne.

- De mistede med et fingerknips kontakten til omverdenen. Som misbruger er verden meget sort/hvid, men ved samtaler med andre i samme situation får man nuancerne med. I pressede situationer er det nærmest den menneskelige natur at søge tilbage til noget velkendt, også selv om man godt ved, at det er noget skidt. Hvis man ikke kan komme et skridt frem, så går man to skridt tilbage i sådan en situation, ærgrer Cliff Hulsten sig.

Online

Værestedet X-House, der har mellem 30 og 50 brugere, har været lukket helt ned under coronakrisen.

En donation på 35.000 kroner fra Velliv til indkøb af forskelligt it- og pc-udstyr har nu muliggjort en form for sociale aktiviteter online for brugerne.

Tanken er ifølge Cliff Hulsten at mødes på platformen Zoom og afvikle for eksempel banko, fællesspisning - hver for sig - og udveksle tanker og oplevelser under nedlukningen.

Desuden har X-House netop fået 20 gavekort på 250 kroner fra Fødevarebanken til madindkøb i Salling Groups butikker. De er delt ud til de bruger ,som trænger mest til en hjælpende hånd, oplyser formand Cliff Hulsten.

Tilbageslag

Også hos Recovery Bulls i Esbjerg, der er et idrætsfællesskab for socialt udsatte - herunder eksmisbrugere - kan stifter og direktør Even Ramsland nikke genkendende til tendenserne.

- Jeg er bekendt med, at flere medlemmer er blevet indlagt på psykiatrisk afdeling, at angst er blomstret voldsomt op og der har været tilbagefald af forskellige slags, og min fornemmelse er, at der også er misbrug involveret for nogens vedkommende, siger han.

Han har snakket med flere medlemmer af foreningen under nedlukningen.

- Nogle af vores medlemmer er selv i risikogruppen i forhold til corona. De er gået i selvisolation og er ekstremt bange for at gå ud og har dermed totalt mistet kontakten med omverdenen og det sociale netværk, de har været vant til. Problemet er det samme overalt i landet, og jeg er bange for, at vi bliver slået langt tilbage i forhold til, hvor langt vi var nået efter fem års arbejde i foreningen. Nu er vi heldigvis så småt ved at være cirka på halvt blus igen med aktiviteter og caféen, siger Even Ramsland.

Annonce

Oprydningsarbejde

Formand for Social- & Arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune, Henrik Vallø (Borgerlisten), forudser ligesom Even Ramsland og Cliff Hulsten, at der venter noget af et oprydningsarbejde efter coronakrisen.

- Jeg har ikke selv hørt, at eksmisbrugere er faldet tilbage i gamle vaner, men jeg havde frygtet det, og nu er det åbenbart sket. Det er meget beklageligt og både synd for dem selv, og de steder de er tilknyttet, for både X-House og Recovery Bulls er glimrende tilbud, hvor der bliver gjort et fantastisk stykke arbejde. Det her beviser jo også, hvor meget brug der er for den slags steder og tilbud, siger Henrik Vallø.

Han understreger, at når coronakrisen er overstået, skal der fra kommunal side tages hånd om de personer, der har fået tilbagefald under nedlukningen.

- Det er mennesker og skæbner, det her drejer sig om, og selv om jeg lige nu ikke aner, hvad det kan koste, så må vi fra kommunens side finde den nødvendige økonomi til at få dem tilbage på rette spor igen, siger Henrik Vallø.

Annonce
Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Hvor er han altså bare vild inde i målet: Søren Rasmussen burde mindst tage fem år mere

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Esbjerg

Udvalg bakker op i omstridt sag om ringvejsbro: Vi har fået mange positive henvendelser fra borgere, der ønsker udvikling

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Haderslev For abonnenter

76-årig blev igen dømt for bombetrusler mod Gram Slot

Aabenraa For abonnenter

Nu kan Susanne kalde sig politiker: Erhvervskvinden skal lære at være tålmodig

Billund

Sæsonens første håndboldskuffelse: Grindsted smed et point væk i København

Annonce