Annonce
Læserbrev

Misforståede forsøg på en løsning i hushandler med tyskere

Læserbrev: Så kom der atter en ekspert på banen i spørgsmålet om EU-borgeres køb af ejendom i Danmark. Og igen en ekspert, der ikke forstår det problem, der er opstået, efter at SIRI (Styrelsen for International Rekruttering og Integration, red.) nu fortolker juraen i opholdsdirektivet anderledes, end Statsforvaltningen har gjort de seneste 25 år.

Nu er det så CPR-lovgivningen, som eksperten, Katarina Hyltén-Cavallius, ifølge JV den 25. februar "tror" er problemet. Hun kender så tilsyneladende ikke den lovgivning, vi som mæglere og advokater er underlagt, og de problemer, der er opstået med den nye praksis, når der handles fast ejendom med en EU-borger. Mit spørgsmål er bare helt enkelt: "Hvad skal en EU-borger med et CPR-nummer og en e-Boks, når der ikke er sikkerhed for, at EU-borgeren efterfølgende kan få lov til at bo i huset"?

Annonce

Det samme problem

På det nyligt afholdte møde med SIRI i Aabenraa, hvor et seks mand stort eksperthold helt åbenbart skulle sætte tingene på plads, var det Civilstyrelsen, der mente at komme med løsningen. Her lød opfordringen, at vi da "bare kunne ansøge om tilladelse til køb af en helårsbolig". Her er problemet så helt det samme, og hvor man kan stille helt det samme spørgsmål: "Hvad skal en EU-borger med en tilladelse til at købe en helårsbolig, når der ikke er sikkerhed for, at EU-borgeren efterfølgende kan få lov til at bo i huset"?

Ifølge samme JV-artikel udtaler Nina Holst-Christensen fra Justitsministeriet, at SIRI kan kræve, at EU-borgeren skal "være til stede" i Danmark for at få beviset. Hvad Nina Holst-Christen forstår ved at "være til stede" vides ikke – hidtil har det været nok, at EU-borgerne har krydset landegrænsen og har stået hos Statsforvaltningen i Aabenraa med en ansøgning. Ingen vil så klart sige, hvad der nu kræves, men blot at EU-borgeren skal have "bevæget sig" og "være til stede" i Danmark. Men vi ved, det er ulovligt at kræve, at EU-borgeren skal have taget fast bopæl i landet for at kunne ansøge.

Også et problem ved leje

Men hvad får SIRI til ikke – som loven ellers kræver det – at straksbehandle en tysk statsborger, der ansøger om ophold, når vedkommende taler perfekt dansk, er medlem af det danske mindretal, har CPR-nummer og e-Boks, studerer og opholder sig otte timer dagligt i Aabenraa, og i øvrigt opfylder kravet om at kunne ernære sig selv? Hvem er det så, der kan få et opholdsbevis? Her tænker jeg ikke blot i forbindelse med et huskøb, men jo også i almindelighed som lejer i en lejebolig? Hele diskussionen her er kommet til at dreje sig om huskøb, men problemet er helt det samme, hvis EU-borgeren blot ønsker at leje en bolig. Hvem vil leje en bolig, når man ikke ved, om man får lov at bo i lejligheden?

Hvad er så her den egentlige dagsorden? Er det den politiske uvilje til salg til EU-borgere, som kontorchef i Civilstyrelsen Inge Thomsen fremførte på mødet i Aabenraa, og hvad er årsagen til, at alle andre løsninger er bedre og skal søges, end at anvende det opholdbevis, der nu i 25 år har været gældende og ikke har givet anledninger til problemer? Hvorfor søges der løsninger, der blot ikke må være det opholdsbevis enhver EU-borger har ret til at få?

Løsningsforslag

Min opfordring skal være den, at der laves en praksis, hvor en køber kan få svar på, om ophold i Danmark er mulig, førend der købes en bolig i landet, således at vi som rådgivere kan overholde den lovgivning, vi er underlagt, hvor vi skal sikre handlens gennemførelse for både køber og sælger.

Som praksis er lige nu, er det ikke praktisk muligt i en handel med en EU-borger, der således stilles ringere end andre købere. Det er formentlig ulovligt i forhold til EU-borgeren, der skal behandles på lige vilkår, og harmonerer ikke ret godt med det svar, integrationsminister Mattias Tesfaye giver Karina Lorentzen Dehnhardt, hvor han udtaler, at "det er vigtig for regeringen, at der ikke er unødigt bureaukrati, når en EU-borger søger ophold i Danmark, og i den forbindelse ønsker at købe helårsbolig". Her har opholdsbeviset været en enkel og sikker løsning. Kommer der noget andet i stedet for opholdsbeviset, der hedder noget nyt, kan vi leve med det, bare virkningen er den samme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev For abonnenter

'Emmas' far drak og kunne vende på en tallerken på et splitsekund: - Far er virkelig sød, når han er ædru

Erhverv

Barsk maj for Billund Lufthavn: Massefyringer og nedgang på 98,3 procent

Annonce