Annonce
Udland

Missiler fundet på libysk oprørsbase kom fra Frankrig

-/Ritzau Scanpix
Fund af missiler forstærker mistanke om, at Paris støtter oprørslederen Khalifa Haftar militært.

Den franske regering siger onsdag, at franske missiler, som er blevet fundet på en oprørsbase i Libyen, tilhørte Frankrig. Sagen skaber tvivl omkring franskmændenes rolle i den libyske konflikt.

Det franske forsvarsministerium bekræfter en rapport i The New York Times om, at amerikanskfremstillede Javelin missiler, der blev fundet i en oprørslejr syd for Tripoli sidst i juni, var blevet indkøbt i Frankrig.

Men Frankrigs regering afviser, at det har leveret missilerne til oprørslederen Khalifa Haftar, hvilket ville have været et brud på FN's våbenembargo.

Ministeriet i Paris siger, at franske styrker, som opererer i det krigshærgede Libyen, havde vurderet, at missilerne ikke duede, og at de derefter mistede kontrollen med dem.

- Våben, som var ødelagt, og som var sat ud af brug, blev midlertidigt lagret i et varehus for senere at blive bragt til destruktion. Våbnene blev ikke overført til lokale styrker, hedder det i den franske erklæring.

Panserværnsmissilerne, som hver især har en værdi af over 1,1 millioner kroner, blev beslaglagt af styrker, som er loyale mod den FN-anerkendte regering. Styrkerne fandt missilerne i en oprørslejr i Gharyan 100 kilometer syd for Tripoli.

Tre af missilerne samt kinesisk fremstillede granater, som var påstemplet De Forende Arabiske Emiraters kendetegn, blev fremvist for journalister den 29 juni.

Erklæringen fra det franske forsvarsministerium forklarer ikke, hvordan det franske militær mistede missilerne, og sagen vil formentligt forstærke en mistanke om, at Paris støtter Haftar militær samtidig med, at Frankrig støtter ham i det internationale diplomati.

EU er med til at opretholde en FN-våbenembargo mod Libyen, mens en EU-flådemission ud for Libyens kyst (Operation Sophia) forsøger at forhindre, at udenlandske våben strømmer ind til konfliktens parter.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce