Annonce
Erhverv

Mistanke om hvidvask: Jyske Bank smider 696 erhvervskunder på porten

Jyske Bank har kontrolsystemer, der skal slå alarm, hvis kunder udviser mistænkelig adfærd, men det simple krav om brug af revisor ser ud til at have haft en stor effekt, forklarer Anders Dam, ordførende direktør i banken. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Underretninger om hvidvask af penge slog rekord sidste år, men ikke hos Jyske Bank. Her har topchef Anders Dam tvunget erhvervskunderne til at bruge revisor, og ellers kan de skrubbe af. Det har næsten 700 mistænkelige kunder nu gjort.

Revisionskrav: Fokus på hvidvask tordner frem hos banker og myndigheder i disse år, og i 2020 slog antallet af underretninger til SØIK, også kendt som bagmandspolitiet, rekord.

73.261 gange blev det såkaldte Hvidvasksekretariat gjort opmærksom på mistænkelige forhold om hvidvask og terrorfinansiering, og det er fem gange så mange som i 2015. Langt hovedparten af underretningerne - 80 procent - kommer fra banker og sparekasser. Jyske Bank er dog en undtagelse.

- I modsætning til resten af finanssektoren ligger vi uændret eller svagt faldende med antallet af underretninger til SØIK sidste år, konstaterer Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank.

Fakta om hvidvask

  1. Banker, revisorer, spiludbydere og andre har pligt til at indberette mistænksomme forhold, der kan tyde på hvidvask af penge, til Hvidvasksekretariatet. Det hører hjemme hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), også kaldet bagmandspolitiet.
  2. I 2020 blev der endnu engang slået rekord med 73.261 underretninger, hvoraf 80 procent kom fra pengeinstitutterne.
  3. Underretninger fra 2019 har foreløbigt ført til domfældelser i 126 sager. Dertil kommer 113 verserende sager, hvor der er sigtet i alt 274 personer og 21 virksomheder og rejst tiltale mod 74 personer og 15 virksomheder.
  4. Hvidvasksekretariatet sender underretninger videre til relevante myndigheder. SØIK og politikredsene håndterer sager om formodet hvidvask, mens Skatteforvaltningen håndterer underretninger om formodet skatte- og momssvindel. Underretninger om formodet terrorfinansiering og brud på sanktioner, embargoer og andet videregives til Politiets Efterretningstjeneste, PET.

Banken meddelte allerede i 2019 sine erhvervskunder, at de fremover skulle benytte sig af en revisor for at kunne fortsætte som kunder i Jyske Bank. Banken skulle endda godkende valget af revisor.

Siden har 696 kunder forladt banken, og Anders Dam har en klar profil af de erhvervskunder, der ikke længere er i kundekartoteket.

- Det er hundredvis af tvivlsomme småfirmaer, der tidligere fløj under radaren, som nu har forladt banken. Der var en uforholdsmæssigt stor aktivitet af indberetninger til SØIK for de småvirksomheder, hvis lykke var gjort, når de havde fået etableret en bankkonto. Vi gik jo ikke og holdt øje med dem, når de bare havde indlån, siger han.

Annonce

Lempelser fra staten

Tidligere var det obligatorisk at bruge revisor for en lang række små og mellemstore virksomheder, men revisionen har været en stor udgift for virksomhederne. Derfor har skiftende regeringer siden 2006 lempet på kravene, senest i 2016, for at lette erhvervslivets byrder.

Ifølge et notat fra interesseorganisationen SMV Danmark har op mod 200.000 virksomheder ikke længere pligt til benytte en uafhængig revisor, og omkring hver femte af de små og mellemstore virksomheder i den såkaldte Regnskabsklasse B benytter ikke længere revisor.


Nu kan vi sige til dem, at vi vil vide, hvem deres revisor er. Så går de igen, for der er åbenbart andre, der gerne vil tage imod dem.

Anders Dam, direktør, Jyske Bank


En revisor koster penge, så hvordan har du det med at lægge ekstra byrder på de små virksomheder og iværksætterne?

- Vi er nødt til at forsvare de offentlige kasser mod momssvindel og alt muligt andet, siger Anders Dam.

Annonce

Andre tager imod

Jyske Bank har kontrolsystemer, der skal slå alarm, hvis kunder udviser mistænkelig adfærd, men det simple krav om brug af revisor ser ud til at have haft en stor effekt.

- Mange gange sad vi og brugte timer på at snakke med nogen, og så endte vi alligevel med at give afslag. Nu kan vi sige til dem, at vi vil vide, hvem deres revisor er. Så går de igen, for der er åbenbart andre, der gerne vil tage imod dem.

Anders Dam understreger, at der er undtagelser. Hvis banken har haft et langt samarbejde med en kunde, der ikke mener at have behov for revisor, kan der dispenseres fra kravet, der ellers er skrevet ind i bankens forretningsbetingelser.

- Hvis vi har kendt dig i 10 år, og du vil starte en tømrervirksomhed, har vi ingen problemer med det. Men hvis vi ikke kender dig, så siger vi altså: Kære ven, vi starter altså med en revisor til dit regnskab, siger Anders Dam.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Så er brandårsagen fundet: Fire bekendte på vandretur forårsagede storbrand

Haderslev For abonnenter

Cecilie Haaland vil i byrådet: - Jeg kan godt frygte, at folk vil tænke, at jeg ikke ved noget om, hvordan tingene hænger sammen

Esbjerg

En af Esbjergs rigeste familier vil bygge nyt sportsanlæg på historisk grund

Varde For abonnenter

Seniorforsker: Ingen tager vare på børnene i asbestsag – politikere må på banen

Annonce