Annonce
Tønder

Mistanke om ulv: 22 får døde efter angreb ved Visby

Danske får og dermed også danske fåreavlere bliver med jævne mellemrum ramt af ulveangreb. Billedet er fra september i år fra Stråsø Plantage ved Ulfborg,  hvor fåreavler Peter Helén fandt fire døde får på sin mark og efterfølgende måtte aflive yderligere 26 dyr på grund af bidskader. Dermed var angrebet i det vestjyske på niveau med det, som fåreavler Erik Seidelin i Visby oplevede i weekenden. Arkivfoto: Morten Stricker
Fire får var døde, og 18 måtte aflives på en mark i udkanten af Visby søndag formiddag. Naturstyrelsens ulvekonsulent har udtaget DNA-prøver og forventer et resultat om en måned. Flere personer så en ulv i området i weekenden.

VISBY: Det var alt andet end et behageligt syn, der mødte fåreavler Erik Seidelin fra Visby Hedegård søndag formiddag. På hans mark lå fire døde får, og et større antal dyr var så ilde tilredt, at de efterfølgende måtte aflives. I alt 18 blev aflivet, og dermed mistede fåreavleren i alt 22 dyr.

Erik Seidelin ønsker ikke at kommentere den ubehagelige oplevelse yderligere på nuværende tidspunkt, og han ønsker heller ikke at deltage i spekulationer om, hvorvidt der er tale om et ulveangreb. Men mistanken er der.

Det bekræfter ulvekonsulent Thomas Iversen fra Naturstyrelsen Vadehavet. Han blev søndag formiddag kaldt til marken i den østlige udkant af Visby tæt på byens station.

Annonce

- Vi har udtaget nogle DNA-prøver, der nu sendes til det centraleuropæiske ulveregister i Tyskland, forklarer Thomas Iversen.

Han forventer svar i løbet af en måned.

Alvorligt angreb

Hvis det viser sig, at der er tale om et ulveangreb, vil det med 22 døde dyr være et af de mest alvorlige, siden ulven genindvandrede til Danmark i 2012 efter næsten 200 års fravær. At der kan være tale om et ulveangreb bestyrkes af bidemærkerne på fårene. Endvidere er der i løbet af weekenden af to jægere og en tredje person set en ulv i Kogsbøl Mose vest for Visby.


Vi har udtaget nogle DNA-prøver, der nu sendes til det centraleuropæiske ulveregister i Tyskland.

Thomas Iversen, ulvekonsulent, Naturstyrelsen Vadehavet


Thomas Iversen oplyser, at Naturstyrelsen med jævne mellemrum modtager informationer om ulve i lokalområdet. Senest er der kommet gentagne meldinger fra den sydlige del af Draved Skov, hvor en ulv tilsyneladende har holdt til i en lidt længere periode. Om det er den ulv, der har været på spil i Visby i søndags, er uvist.

- Det kan vi ikke sige noget som helst om, siger Thomas Iversen.

Et område som Tønder Kommune er ikke et optimalt ulve-terræn. Faktisk betragtes Tønder Kommune af eksperter primært som transitland for ulve, der passerer den dansk tyske grænse, inklusive det opstille vildsvinehegn.

Annonce

Skambidt

Blandt de seneste dokumenterede ulveangreb i lokalområdet er en episode fra den 13. juli i år, hvor en landmand i Lydersholm øst for Tønder opdagede et skambidt får. En udtaget vævsprøve viste senere, at der var tale om et angreb fra en ulv. DNA-prøven var dog ikke god nok til at kunne konstatere, hvilken ulv det drejede sig om.

Tilbage i juni lykkedes det Simon Muusmann Lykou, Esbjerg, at tage et billede af en ulv ved Store Jyndevad. Om det er den, der var på spil i Lydersholm og siden måske er rykket til Draved Skov og måske til Visby/Kogsbøl Mose, kan der kun gisnes om.

Annonce
Tønder For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Tønder

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Beboer midt i kanonslagenes minefelt: - Det føles nogle gange som en krig

Varde For abonnenter

Claus er skuffet efter frifindelse for uagtsomt manddrab: - Det er ham, der er kørt ind i min mor og far

Sydjylland

Ny smitterekord på landsplan: Stigninger i alle ti kommuner i Syd- og Sønderjylland

Haderslev

Konkurrencen om vores daglige indkøb får et boost i Haderslev og Starup

Brostrøm: Der skal kigges på flere coronatiltag

Aabenraa For abonnenter

Fire øjne ser bedre i to udvalg end i ét udvalg: En af valgnattens store sejrherrer forsvarer opdeling af udvalg

Tønder

Chefkonsulent forventer, at ny virus-variant rammer kommunen

Kolding

Frygt for at løbe tør for pladser til de mindste:  Nu vil kommunen finde 90 nye pasningspladser i en fart

Regeringen arbejder hen mod pressemøde om corona-tiltag onsdag

Esbjerg For abonnenter

Entreprenør har fået stjålet over 75 skilte i stort vejprojekt:  - Det er vildt irriterende, men vi har lært at leve med det

Esbjerg For abonnenter

Er østers i Vadehavet blevet forgiftet? Esbjerg Kommune vil have undersøgt skaldyr for farligt stof

Varde

Chef for tests om timelange køer til pcr-test: - Vi kan ikke lave flere tests – folk skal lade sig lynteste

Annonce