Annonce
Danmark

Mistede politiske poster for grænseoverskridende adfærd: Nu forlader han Konservative

Orla Østerby sagde fredag farvel og tak, meldte sig ud af Det Konservative Folkeparti og er fremover løsgænger i Folketinget. Arkivfoto: Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Orla Østerby føler sig dårligt behandlet af Det Konservative Folkeparti efter sagen om hans grænseoverskridende adfærd over for en partifælle i Folketinget. Nu har han meldt sig helt ud af partiet.

Vrede: Bølgen af sager om sexchikane, overgreb og krænkende adfærd får nu konsekvenser hos de konservative. Fredag sagde Orla Østerby farvel og tak, meldte sig ud af Konservativt Folkeparti og er fremover løsgænger i Folketinget. Og han gør det ikke uden at smække med dørene.

- Jeg gør det som en konsekvens af partiets håndtering af sagen i oktober, hvor jeg blev beskyldt for grænseoverskridende adfærd over for en kollega, siger den vestjyske politiker fra Lemvig i en kort fattet skriftlig meddelelse til Avisen Danmark, som han ikke ønsker at uddybe på nuværende tidspunkt.

Mistede alle poster

Den grænseoverskridende adfærd, som han angiveligt har udsat partikollega Brigitte Klintskov Jerkel over et års tid omkring 2017, kostede ham den 21. oktober samtlige hans ordførerskaber. Partiledelsen havde samtaler med  både Brigitte Klintskov Jerkel og Orla Østerby, inden straffen fald med følgende udmelding fra gruppeformanden:

– Partiet kan på ingen måde acceptere, at man fysisk og verbalt udsætter en anden for grænseoverskridende adfærd. Derfor fratager vi nu Orla Østerby sine ordførerskaber, udtalte  Mai Mercado.

Straffen

Den konservative folketingsgruppe fratog Orla Østerby samtlige ordførerskaber på grund af grænseoverskridende adfærd overfor en partikollega.

Orla Østerby var inden da Idrætsordfører, Energi- og forsyningsordfører, Landbrugs- og fødevareordfører, Ordfører for kommunalpolitik, Ordfører for landdistrikter og små-øer, Kirkeordfører og Dyrevelfærdsordfører.

I samme ombæring undskyldte Orla Østerby over for Birgitte Klintskov Jerkel uden dog helt at erkende krænkelserne:

- Jeg husker ikke de beskrevne hændelser. Men jeg tror naturligvis ikke, at min kollega lyver, så derfor vil jeg gerne beklage og undskylde, at de omtalte berøringer er opfattet som grænseoverskridende. Det må være sket i misforstået kækhed, som så slet ikke er opfattet sådan. Det beklager jeg dybt, lød det fra det nu tidligere folketingsmedlem for Konservative.


Jeg gør det som en konsekvens af partiets håndtering af sagen i oktober, hvor jeg blev beskyldt for grænseoverskridende adfærd over for en kollega,

Orla Østerby, løsgænger


På daværende tidspunkt lignede det en forbrødring, da også Birgitte Klintskov Jerkel tog imod undskyldningen i partiets pressemeddelelse:

- Orla har givet mig en undskyldning, og den har jeg taget imod. Jeg er glad for, at partiets ledelse har håndteret sagen, som den har gjort. Det er ikke nemt at stille sig frem og fortælle om den slags episoder, skrev hun.

Annonce

Kæmper for Vestjylland

Det var det så ikke, og ifølge Avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding, viser det, hvor svært, det kan være for partierne at tackle Me Too-bølgen:

- De er presset til at handle resolut, og det kan så føre til, at nogen føler sig ofret og ikke behandlet ordentligt. Det er er angiveligt det, der sker her hos Konservative, siger han.

Funding gør opmærksom på, at Socialdemokratiet og Venstre tidligt valgte at skyde advokatfirmaer ind mellem de penible sager og partiets ledelse. Hos Konservative var det partiets ledelse, der selv handlede, men de har dog efterfølgende overladt undersøgelser og whistleblowerordning til eksterne kræfter.

Orla Østerby-sagen kom i kølvandet på lignende sager, hvor De Radikales formand, Morten Østergaard, trak sig efter et dramatisk forløb, og det samme gjorde Socialdemokratiets næstformand og overborgmester, Frank Jensen.

3 store sager

7. oktober trådte Morten Østergaard tilbage som leder for De Radikale, efter det kom frem, at Morten Østergaard havde krænket partifællen Lotte Rod for snart ti år siden. Siden fulgte yderligere en række sager om seksuelle krænkelser fra Østergaard.

Den 19. oktober, trak Frank Jensen (S) sig som overborgmester i København og næstformand i Socialdemokratiet. Det skete efter at der er kommet en række sager frem om hans seksuelle krænkelser af kvinder gennem årtier.

Den 21.oktober fratager De Konservative folketingsmedlem Orla Østerby hans ordførerskaber efter grænseoverskridende adfærd over for partikollegaen Birgitte Klintskov Jerkel. Nu (4. november) har Orla Østerby meldt sig ud af partiet.

Fremover er de ikke 13 til bords, når De Konservative folketingspolitikere holder gruppemøde. Det 13. medlem er nu løsgænger og skriver i sin pressemeddelelse:

- Jeg vil fortsat være Vestjyllands stemme i Folketinget.

Avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding, spår dog, at det bliver mere end svært for Orla Østeby at klare sig som løsgænger i Folketinget, da han mister muligheden for at kunne trække på det organisatoriske system, Det Konservative Folkeparti råder over, ligesom han parlamentarisk bliver ligegyldig i spillet på Christiansborg.

Orla Østerby er valgt i Vestjyllands Storkreds med 1098 personlige stemmer.

Annonce
Annonce
Kolding

Se billederne: Allans hus kostede 85.000 kroner - det er noget gammelt lort

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Esbjerg

Drama om milliard-projekt på Esbjerg Havn: Din Forsyning har tabt tålmodigheden og er klar med erstatningskrav mod leverandør af gigantisk flis-keddel

Sønderborg

Kebabruller rykker ind i Sønderborg: - Det bliver byens absolut bedste

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Ny mærkeordning deler vandene: Statskontrolleret klimamærke skal hjælpe forbrugere til mere klimavenlige indkøb, men hvordan det skal udformes er stadig til debat

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Haderslev For abonnenter

Ishockey i Vojens er for "M", hvad søvn og mad er for andre

Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Erhverv For abonnenter

Seneste regnskab viser et uventet underskud: Nu skærer dagligvarebutik en time af åbningstiden

Annonce