Annonce
Sønderborg

Har mistet 100.000 kroner i snit: Mindst 17 landmænd har fået skadet korn ved haglbyge

Søren Beck Andreasen er en af de 17 landmænd, der har fået store haglskader på sit korn. Her ses et af de billeder, han tog i timerne efter haglbygens indtog, hvor haglen har "væltet" kornet. Privatfoto
Haglvejret, der raserede særligt Sydals i juni, har været hård ved landmændene i området. Tre af landets største forsikringsselskaber har 17 landbrugskunder, der har fået haglskader på deres marker.

Als: Muggent korn, raps på jorden og væltet hvede har været realiteten for mindst 17 landmænd på Als efter en ualmindeligt stor haglbyge krydsede øen den 18. juni i år.

Det fortæller forsikringsselskaberne Tryg, Topdanmark og Alm Brand, der har modtaget henholdsvis en, seks og ti anmeldelser fra deres landbrugskunder.

- Hos langt de fleste har afgrøderne haft skader på tre til fem procent, men nogle stykker har haft skader på op til tyve procent, siger Kristjan Jørgensen, der er pressechef ved Alm Brand.

Han oplyser desuden, at de ti landbrugskunder med haglskader hos Alm Brand i gennemsnit har haft skader for omkring 100.000 kroner.

- Økonomisk ligger vi på et tab på alt fra få kroner og op til 5000 kroner per hektar, siger Kristjan Jørgensen.

Årsagen til de store skader er ifølge Trygs skadechef, Charlotte Dietzer, at der ikke har været tale om helt almindeligt haglvejr.

- Det, der har været lidt specielt i år med haglvejret, er hårdheden og størrelsen på haglene. De er simpelthen kommet med en større kraft, end de plejer, og så er de større, siger hun.

Annonce

Forsikringssager i juni

Det var ikke kun Als, der i juni blev ramt af et hårdt vejr. Tryg modtog 1100 skadesanmeldelser landet over i juni som følge af uvejret.

Her er nogle af de værste:

  • Hver fjerde kundehenvendelse i dagene omkring den 18. og 19. juni handlede om lynnedslag i skadeafdelingen for indbo. Skaderne gik ud over alt fra routere, relæer, tv og mobiltelefoner, der sad i opladeren, da lynet slog ned.
  • Hagl på størrelse med golfbolde forårsagede buler i biler og ituslåede tagvinduer og drivhuse
  • Den 14. juni væltede en tornado flere biler ved Aabenraa Sygehus
    Kilde: Tryg

Bedre end først antaget

Skadechefen fortæller, at skaderne på afgrøderne kommer i forskellige former. Enten bliver akset slået af kornet, eller også bliver kernerne slået ud, så høsten ikke vil blive så fyldig.

Det behøver dog ikke stå helt så slemt til, som det ved første øjekast kan synes, fortæller hun.

- Vi har tidligere oplevet at afgrøder, som har lagt sig i forbindelse med et haglvejr, efterfølgende har rejst sig. Det betyder, at skaderne ikke er blevet helt så omfangsrige, da nogle af afgrøderne kommer sig. Det kan godt være, at det ser voldsomt ud til at starte med, men viser sig ikke at være så slemt som først antaget.

- Ved afgrøder som for eksempel hestebønner oplever vi faktisk, at nogle af dem slår nye skud, og de når at komme igen til høsten, siger Charlotte Dietzer,

Tryg har endnu ikke opgjort skaden hos selskabets landbrugskunde på Als, der fik skadet sine afgrøder. Det bliver først gjort til efteråret, hvor selskabet bruger en planteavlskonsulent til at vurdere tabet.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce