Annonce
Udland

Mistillid til minister udløser svensk regeringskrise

50090 Johan Nilsson/Tt/Ritzau Scanpix

Den svenske regerings støttepartier er rygende uenige om privatisering. Ingen ved hvor krisen ender.

Statsminister Stefan Löfvens svenske regering er løbet ind i store problemer.

Støttepartiet Vänsterpartiet er stærkt utilfreds med regeringens projekt om privatisering af arbejdsformidlingen AF.

Nu siger partiet, at det vil bringe en mistillidsafstemning om arbejdsminister Eva Nordmark til afstemning i Riksdagen i Stockholm.

Vänsterpartiet ligger ude på den politiske venstrefløj og er støtteparti for Löfven og hans socialdemokrater, der er i koalitionsregering med Miljöpartiet.

Men Centerpartiet og Liberalerna, der er midtsøgende borgerlige partier, er også støttepartier.

De indgik i januar en aftale med Socialdemokratiet og Miljöparftiet, og i den såkaldte januaraftale står der privatisering af AF.

Den borgerlige opposition til regeringen og støttepartierne har erklæret, at den vil stemme for mistillid til arbejdsministeren, og så er der flertal.

Der var torsdag ikke fastsat et tidspunkt for afstemningen, og sidst på eftermiddagen indkaldte Löfven sine støtter til møde for at drøfte situationen.

- Det næste skridt for mig er, at partierne bag januaraftalen drøfter, hvordan vi kommer videre, siger Löfven ifølge Reuters.

Annelie Karlsson, Socialdemokratiets gruppeformand, siger til Expressen, at det er muligt, at det ender med regeringens afgang. Men det er for tidligt at sige.

- Alternativet er, at vi fortsætter og nominerer en ny arbejdsminister eller siger, at det ikke er muligt at regere med den struktur, vi har i dag.

Om det kan ende med valg, er usikkert.

Annelie Karlsson har også talt med Aftonbladet, og til avisen siger hun, at et nyvalg kan blive aktuelt.

Der er imidlertid flere partier, der vil gøre, hvad de kan, for at holde et nyvalg langt væk - hvis de altså tror på de seneste meningsmålinger.

Det gælder eksempelvis Socialdemokratiet, som har dårlige målinger.

Til gengæld stormer det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna frem og ligger til at blive Riksdagens næststørste parti - efter Socialdemokratiet - hvis der var valg nu.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Knald eller fald for Preben Friis-Hauges lokale ambitioner

På onsdag står slaget om at blive den næste folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen og dermed noget af en skæbnedag for Preben Friis-Hauge med sine 22 år i lokalpolitik mod den 24-årige Morten Møller Sørensen, der af gode grunde har et mindre politisk CV. Venstres lokale medlemmer skal på onsdag pege på den, de tror på. De skal pege på ham, der kan sikre sig en af de 179 pladser i Folketinget. Der kan komme en tredje, fjerde og femte kandidat i dagene op til opstillingsmødet, men lige nu er der intet, der peger på, at det skulle blive tilfældet. Opstillingsfasen indtil nu har da også allerede haft det drama, den skulle have. Det er nemt at være bagklog, for havde der stået fem unge kandidater og kæmpet om pladsen, var der nok få, der havde efterlyst vidtåbne arme for alle aldersgrupper fra kredsbestyrelsens side. Tilfældet kunne også have været, at Preben Friis-Hauge og andre kandidater i 50'erne havde brugt deres gode ret til at stille op, uanset kredsbestyrelsens ønskealder for kandidater. Sådan gik det ikke. Kritikken lød, da der kun stod én 24-årig mand og ønskede at blive folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen. Så gik den interne maskine i gang, og både under og efter presset på kredsbestyrelsens Jørgen Nielbæk fik Preben Friis-Hauge god opmærksomhed.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];