Annonce
Tønder

Misundelse er med: Kunstnere bød indenfor på havnen

Jacques Thierrys skulptur Invidia - latin for misundelse - er lavet i valnøddetræ. Han er i gang med de syv dødssynder og mangler fire. Tidligere skulpturer viser grådighed og hovmod. Foto: Mads Grinderslev
Skærtorsdag åbnede kunstudstillingen Rømøspejlinger på Rømø. 15 kunstnere udstiller alt fra malerier til skulpturer på havnen.

Rømø: Torsdag slog kunstnere porten op til årets udgave af udstillingen Rømøspejlinger, hvor folk på havnen kan se alt fra malerier til skulpturer og fotos.

Udstillingen er igen i år etableret i Klaas Puuls lagerbygning, og her tog blandt andre Rømø-ægteparret Dorthe og Flemming Lassen imod torsdag formiddag. De har begge skulpturer med på udstillingen.

- Det er for at vise, hvad vi kan lave. Vi er autodidakte begge to, fortalte Flemming Lassen om årsagen til, at de er en del af Rømøspejlinger, hvor 15 kunstnere i år udstiller.

De har været med på udstillingen i mange år og er en del af den arbejdsgruppe, der arrangerer den. Deres dans med kunsten begyndte for omkring 12 år siden, hvor de gerne ville finde noget, de kunne lave, når de blev pensionister. Valget faldt på kunsten, og de har blandt andet været på kurser.

- Jeg kan ikke nøjes med at spille golf, fastslog Flemming Lassen.

De to har skulpturer i granit og marksten med på udstillingen, der i år består af i alt 72 værker.

Annonce

Udstillerne

Årets udstillere er:

Dorthe Lassen, Birthe Bach, Flemming Lassen, Ulla Grantzau, Margrethe Nielsen, Else Thierry, Birthe A. Andersen, Thorsten Koehler, Pit Peters, Sofie Schneider, Barbara Wortmann, Bente Westergaard, Günther Lützen, Jacques Thierry og Grethe Lund.

Udstillingen er åben i tidsrummet klokken 11 til 17 frem til den 21. april.

Misundelse på udstillingen

Jacques Thierry, der også er en del af arbejdsgruppen, udstiller træskulpturen Invidia - latin for misundelse. Den er i valnøddetræ. Jacques Thierry er i gang med et projekt med de syv dødssynder og har tidligere lavet skulpturer med grådighed og hovmod.

Rømøspejlinger så dagens lys i 2003, hvor kunstner Grethe Lund var initiativtager. De første år blev kunsten vist på Færgegården, hvorefter den rykkede ned på havnen.

- Vi har et kriterie om, at dem, der udstiller, skal have en eller anden tilknytning til Rømø, fortalte Jacques Thierry torsdag.

Man har sat en øvre grænse på 25 kunstnere, men den grænse er man altså et godt stykke fra i år.

Værkerne må ikke tidligere have været udstillet under Rømøspejlinger, og ifølge Jacques Thierry er der primært nye værker med.

- Langt hovedparten af det, vil jeg påstå, er noget, der er lavet i løbet af året, fortalte han.

Kunstnerne peger på værker, de gerne vil have med, og så er det Ballum-kunstner Pernille Bejer, der sætter udstillingen sammen.

- Hun har fuldstændig frie hænder. Det, der interesserer os, er, at hun sætter en god udstilling sammen, sagde Jacques Thierry.

Ifølge ham finder nogle kunstenere placeringen af udstillingen i lagerhallen spændende, mens andre ikke ønsker at være med, fordi det er for rustikt. I arbejdsgruppen kan de lide udfordringen og har en godt samarbejde med Klaas Puul, fortalte han.

Udstillingen har åbent frem til og med påskedag, og der er fri entré for besøgende.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce