Annonce
Esbjerg

Modelkvæg ved gård i Vester Vedsted har skiftet farve

De to modeller af en ko og en kalv ved gården i Vester Vedsted er kendte blandt mange, men for nylig har landmand Harrie van't Klooster sørget for, at de har skiftet farve. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Landmand Harrie van't Klooster er i fuld gang med at udskifte sin kvægrace fra den udbredte Dansk Holstein til den noget mere ukendte fleckvieh. Samtidig sætter han dog sin gård til salg.
Annonce

Vester Vedsted: Langt de fleste, der har kørt forbi landejendommen på Vester Vedsted Vej 91 de seneste mange år, har nok lagt mærke til den ko og kalv, som står ud til vejen. Mange har formentlig også stoppet op og taget billeder af dem, men for nylig har gårdejer Harrie van't Klooster sørget for, at de har skiftet farve fra sort til rødbrun.

Det er nemlig den farve, som racen fleckvieh har, og hen over de seneste syv år har Harrie van't Klooster arbejdet hen mod, at udskifte racen på gården fra den sortbrogede malkerace (Dansk Holstein, red.).

- Det tager bare tid at udskifte racen, når jeg gør det ved at insiminere. Men nu har jeg næsten ingen rene sortbroget, men både 50 procent, 75 procent og 87 procent fleckvieh. Den rene fleckvieh kommer inden længe, forklarer han.

130 malkekvæg

Harrie van't Klooster har haft gården siden 1998. Han har 130 malkekvæg og 125 ungdyr samt to stalde.

Fleckvieh racen har været voksende i Danmark de seneste fem år, omend den stadig er blandt de mere sjældne. Det er Dansk Holstein, der er den langt mest udbredt kvægrace i de danske landbrug.

- Fleckvieh kvægene er stærkere og mere kødfulde end andre mere almindelige racer, og desuden er mindre sygdom, mindre medicinforbrug med den race, så jeg er meget glad for at have skiftet, og det er også derfor jeg har fået malet koen og kalven ude ved vejen, siger Harrie van't Klooster.

Annonce

Gård sættes til salg

Den hollandske landmand, der efterhånden har nået en alder på 65 år, har imidlertid nu også sat sin gård til salg. Han afviser dog, at der er nogen sammenhæng mellem skiftet til ny race og til salg-skiltet. Derimod er det hans fremskredne alder, der er begrundelsen.

- Det tager jo lang tid at udskifte en kvægrace, og jeg ved ikke, om det er nogen fordel at have en sjældnere race, når man skal sælge sin gård. Jeg ved dog, at fleckvieh bliver mere og mere eftertragtet. Det er en svær beslutning at sætte gården til salg nu, men jeg ved, at den ikke bliver solgt imorgen, så jeg har lidt tid endnu. Jeg håber meget, at der måske dukker et ungt landmandspar op, der vil drive en familiebedrift, siger Harrie van't Klooster.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce