Annonce
Vejen

Voldtog seksårig: Stedfar får fire års fængsel i Vejen-sagen

Anklagemyndigheden har 14 dage til at overveje, om dommen skal ankes til landsretten. Arkivfoto: Kim Thorsen
Fredag faldt der dom i Retten i Esbjerg mod et forældrepar, som var tiltalt for grove overgreb mod deres fire børn. Faren får fire års fængsel for voldtægt mod steddatter, mens moren blev frikendt. Manden modtog dommen.
Annonce

Dom: En 63-årig mand er ved Retten i Esbjerg idømt fire års fængselsstraf for voldtægt af sin steddatter for mere end 25 år siden. Samtidig skal den skyldige betale en erstatning på 30.000 kroner til steddatteren og betale en tredjedel af sagsomkostningerne. Manden modtog dommen.

Under opsigelse af kendelsen tidligere på formiddagen erklærede dommeren Lisbeth Christensen derimod manden uskyldig i 16 af de 17 anklagepunkter mod de tre andre børn, som omhandlede grove seksuelle overgreb og trusler på livet.

Hos den 60-årige moder og mandens samlever var der til gengæld et lettelsessuk, efter hun blev frikendt for grove seksuelle overgreb, vold og mishandling mod sine fire nu voksne børn.

Dommerne lagde til grund, at anklagemyndigheden ikke kunne løfte bevisbyrden på en række punkter, og at børnene har afgivet meget forskellige forklaringer om, hvad de har oplevet i hjemmet i Vejen for over 25 år siden.

Sagen kort

Fredag faldt der domskendelse ved Retten i Esbjerg mod et forældrepar, som var tiltalt for grove overgreb mod deres fire børn i perioden 1987-1994. Moderen blev frikendt i alle anklager, mens faderen blev kendt skyldig i voldtægt mod den ældste datter. Han modtog dommen på fire år.

Sagen begyndte at rulle i august 2017, efter at den ældste af de tre døtre indgav en politianmeldelse, og forældreparret har siddet varetægtsfængslet siden november 2017.

Retssagen begyndte for en måned siden med afhøring af den 63-årige dømte mand og den 60-årige kvinde, og ud over de fire børn har 10 vidner afgivet forklaring med både tidligere naboer, familiemedlemmer, to psykiatere og en psykolog.

Annonce

Varetægtsfængslet i over et år

Parret var tiltalt for overgreb, mens familien boede på to forskellige adresser i Vejen, da børnene var under 10 år, og de blev alle fire tvangsfjernet fra hjemmet i 1994. Forældrene har siddet varetægtsfængslet siden november 2017, da politiet ransagede deres hjem og blandt andet konfiskerede to piske og en computer. Tre måneder før havde den ældste af de tre døtre, som er stedbarn til den skyldige mand, anmeldt forældrene, og en månedlang undersøgelse har stået på for anklagemyndigheden med at efterforske sagen.

Den tiltalte mand blev kendt skyldig for at have haft gentagne voldtægtsforhold med den ældste datter i begyndelsen af december 1990 og frem til 30. juni 1991, da hun flyttede på krisecenter sammen med sin mor og to af de andre søskende. På gerningstidspunktet var hun seks år.

Retten fandt den forurettedes forklaring meget troværdig. Hendes forklaring understøttes af, at hun ifølge et notat fra Vejen Kommune fra 15. oktober 1991 havde fortalt om overgreb til sin mor. Derudover har retten lagt vægt på to af vidnernes forklaringer om, at den dømte skulle have efterspurgt sex med steddatteren, samtidig med at vidnerne var til stede i forældreparrets hjem.

Derimod fandt retten det ikke bevist, at den nu frikendte moder skulle have deltaget i eller overværet voldtægterne, som det ellers var lagt frem i anklageskriftet. Den frifundne kvinde kan nu se frem til et erstatningsbeløb på op mod en halv million kroner for uberettiget varetægtsfængsling.

Annonce

Tilfredshed med dom

Senioranklageranklager Rikke Brændgaard-Nielsen lagde før udmåling af straffen frem, at hun gik efter en dom på ikke under seks år til den skyldige mand.

- Vi tager dommen til efterretning, og nu skal vi have lejlighed til at læse den. Jeg noterer, at der var uenighed. Samtidig er jeg tilfreds med, at retten har tilkendegivet, at sagen ikke var forældet, siger hun.

Hun vil ikke udtale sig om, hvorvidt hun er skuffet over dommen.

Forsvareren for manden, Allan Sørensen, lagde derimod frem, at han havde håbet på en frifindelse.

- Det har været en stor belastning for min klient. Vi er ikke enige i dommen, men vi har valgt at modtage den, siger han.

Under proceduren havde forsvareren lagt frem, at hans klient har dårligt helbred i dag, og også den skyldige erklærede over for retten, at han har problemer med hjertet.

Hos Jørgen Iversen, forsvarer for den frifundne kvinde, er der tilfredshed med dommen:

- Min klient er tilfreds, men hun er samtidig ked af, at manden er dømt, siger han.

Anklagemyndigheden har nu 14 dages betænkningstid til at anke sagen.

Det er manden erklæret skyldig i

17 anklagepunkter var lagt frem mod den dømte mand for grove seksuelle overgreb, vold, mishandling og trusler på livet mod to stedbørn og to børn.

Den 63-årige blev kendt skyldig i ét af anklagepunkterne, som omhandler straffelovens paragraf 216, stk 1, og paragraf 225 for voldtægt mod den ældste af døtrene, som i dag er 34 år. Hændelserne er foregået i forældreparrets hjem fra december 1990 og gentagne gange frem til 30. juni 1991.

Derimod fandt retten det ikke bevist, at manden er skyldig i 16 andre anklagepunkter, som blandt andet omhandlede overgreb mod de tre andre børn og trusler på livet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Budskabet er forstået – vistnok

Annonce