Annonce
Kolding

Moderne besøgscenter på vej i Skamling: 24-årige Max var med til at tage et historisk spadestik

Max Varming Parker (nummer to fra venstre) var inviteret med til at tage det første spadestik sammen med Nis Jørgen Steffensen fra Skamlingsbankeselskabet, borgmester Jørn Pedersen, en repræsentat for A.P. Møller Fonden samt Flemming Agerskov, der er formand for Fonden til opretholdelse af Klokkestablen. Gravearbejdet begyndte i det øjeblik, at de første takter af Prins Jørgens March var spillet til ende nede fra klokkestablen, som er rejst til ære for faldne modstandsfolk. Foto: Yilmaz Polat
Max Varming Parker er vokset op med Skamlingsbanken som nærmeste nabo. Onsdag stod han skulder ved skulder med blandt andre borgmesteren, da man tog de første spadestik til det formidlingscenter, som på moderne vis skal fortælle stedets fantastiske historie.

Kolding: Det er ingen overdrivelse, hvis man kalder onsdag for en historisk dag på Skamlingsbanken. Bakkerne herude er en fortælling om demokratiet og skabelsen af det moderne Danmark, og nu har man taget de første spadestik til det besøgscenter, som fra år 2020 vil folde fortællingen ud for sine gæster.

24-årige Max Varming Parker var udvalgt som en af de fem, der i fællesskab stak spaden i jorden ved det officielle arrangement. Hans familiehistorie er tæt knyttet til området, og han er selv vokset op med frit udsyn op til Skamlingsstøtten.

- Jeg var altid ude at lege, og jeg havde altid en skovl med, husker Max, der boede i et hus på Skamling Camping, som hans mormor og morfar stadig ejer.

Før de overtog pladsen, drev Max' oldefar en dyrepark på området. Her var der både geder og heste og sågar også aber.

Kom med en sten

Før de første spadestik blev taget, byggede elever fra Sjølund-Hejls Skolen en varde af de sten, de havde taget med hjemmefra. På stenene havde eleverne skrevet, hvad de ønsker at kæmpe for. Stenene bliver støbt ind i det fundament, der bliver lagt under det nye besøgscenter.

Kolding Kommune vil nu invitere alle skolebørn - men også andre interesserede - til på tilsvarende vis at skrive på en sten, som sammen med stenene fra Sjølund-Hejls bliver støbt ind i fundamentet.

Man kan følge alt om projektet på www.kolding.dk/skamlingsbanken, hvor man kan tilmelde sig et nyhedsbrev, så man får nyt, hver gang der kommer en ny historie om Skamlingsbanken.

- Her er bare så smukt

Dyreparken er forlængst forsvundet og er nu en del af den lange fortælling, som Skamlingsbanken gemmer på.

Det er en historie, som først og fremmest er trådt ind som en del af vores fælles krønike, fordi folk igen og igen har samlet sig herude i bakkerne for at støtte op om en fælles sag. Og så er hele området noget af det smukkeste natur, som Kolding Kommune har at byde på.

- Her er bare så smukt. Jeg elsker stadig at gå tur herude, siger Max, som i dag er flyttet til Agtrup, men han kommer tit på campingpladsen, hvor han meget gerne giver en hånd med.

Han glæder sig over, at der nu kommer et moderne besøgscenter, som formidler den lange historie om Skamlingsbanken, der også er en vigtig del af hans egen familiefortælling. Det var hans tipoldefar, der i sin tid udlånte sin jord til de store folkemøder i midten af 1800-tallet, hvor blandt andre Grundtvig deltog, og Max' bedstefar, Peter Varming har netop solgt mere jord til Kolding Kommune, så den nye fredning kunne realiseres og dermed bane vejen for det nye besøgscenter.

- Det glæder mig meget, at der er nogen, som vil holde området og historien ved lige. Og jeg er stolt over at være inviteret med til at tage det første spadestik og på den måde være med som en del af begivenheden i dag, siger Max.

Annonce

- Vi skriver historie sammen

Han var ikke ene om at se det historiske i onsdagens første spadestik. Udvalgsformand Birgitte Kragh formulerede det således for de mange gæster:

- Det er os her i dag, som sammen deler denne oplevelse. Vi er med til at skrive historie sammen, sagde hun, før blandt andre Max Varming Parker og borgmester Jørn Pedersen tog de første spadestik til det byggeri, som efter planen kommer til at åbne for borgere og turister inden udgangen af år 2020.

Også borgmester Jørn Pedersen fik ordet, inden han fandt sin egen havespade frem til den historiske ceremoni. Han glædede sig på Koldings vegne over det kommende byggeri - plus den renovering, der allerede gennem længere tid har været i gang ved Skamlingsbanken.

- Vi kan glæde os her, men stedets historiske værdi er så stor, at det er noget, som får betydning for hele landet.

Skamlingsbanken er tæt knyttet til, at folk har samlet sig herude omkring en fælles sag. Derfor har skoleelever fra Sjølund-Hejls skrevet på sten, hvad de ønsker at kæmpe for. Stenene bliver støbt ind i fundamentet under det nye besøgscenter. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Kolding

To mænd og en kvinde er sigtet for drab på 43-årig mand fundet gravet ned i kolonihaveområde: Sådan reagerede de ved grundlovsforhøret

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kultur

Det hemmelige svømmebad: Sæsonen er åben, men fortæl det ikke til nogen

Annonce