Annonce
Livsstil

Moderne whisky har ingen alder

Jim Lyngvild har researchet på vikingernes historie og forbindelsen til Orkney forud for sit arbejde med logo og design til Highland Parks tre flasker. Ud over Valfather og Valknut har destilleriet lavet Valkyrie.
God whisky er blevet nem at få fat på - og billigere. Afgiften er faldet med en tredjedel side 1986, men destillerierne går nye veje for at mætte markedet.

Whisky stod i skyggen af rom, da den store bølge af sød, destilleret saft fra sukkerrør gled ind over Danmark. Siden har whisky fået konkurrence fra gin - en spiritus, som i dag bliver fejret af et tusindtalligt publikum ved festivaler.

Men whisky er stadig den solide klippe i barskabet - i hvert fald i denne skribents - med et væld af nuancer, som ikke lader de bedste producenter af vin noget tilbage.

Samtidig er whisky kommet ud af skabet med special editions til mange tusinde kroner i små, nummererede oplag fra specielle fade, og ifølge forfatteren Rachel McCormack er whisky ikke længere at sammenligne med presbyteriansk sex - noget, som kun sker efter mørkets frembrud og i missionærstillingen for nedrullede gardiner - som hun beskriver det i sin bog "Chasing the Dram”.

Annonce

Whiskymesse i Kolding

Lette og tunge, elegante og tørvede. Whisky kan man smage masser af 7. marts i Sydbank Arena i Kolding, hvor indehaverne af whisky.dk holder en stor whisky-messe.

Messen trak i fjor 2400 gæster fra en stor del af landet, og det er blandt andre Henrik Olsen, som står bag. Han har været med til at arrangere whiskymessen siden 2001, og den har i tidens løb også været omkring Fredericia og København, men er nu tilbage i Kolding.

Her er blandt andet masterclass med Jane Hvas og Gordon Dundus fra Glengoyne.

Uden årstal

Whisky har de senere år taget en drejning, som har delt tilhængerne af den gyldne drik: Whisky er blevet så populær, at særligt de små destillerier har haft svært ved at få tilstrækkeligt med moden whisky til produktionen af de klassiske flasker, hvor whisky har lagret i 12, 15 eller 18 år.

Her skal whiskyen som minimum være det nævnte antal år, men er ofte mere - og det kræver et solidt lager, som blenderen kan trække på. Derfor er ny type whisky kommet på markedet i form af No Age Statement (NAS), hvor whiskyen blot skal være tre år gammel for at komme ud til forbrugeren.

Den trækker ikke i samme grad på de gamle fade, men på diverse debatfora kan man følge de meget forskellige holdninger til dette bud på en whisky. Både Valfather og Valknut fra destilleriet Highland Park i ugens test er af denne type akkurat som Dalwhinnies Winter’s Gold - men når det kommer til smag og duft falder de efter denne anmelders opfattelse ikke igennem i forhold til klassiske flasker med de velkendte tal på etiketten.

Markedsføringsafdelingen har til gengæld været godt i gang med Dalwhinnies historie om whiskyen, som er fremstillet mellem oktober og marts i den skotske vinter, hvor sneen falder, og luften er skarp af frost - tilsæt selv den bløde underlægningsmusik.

Dansk viking

Highland Park trækker på den fynske viking Jim Lyngvild og de nordiske guder. Valfather er opkaldt efter Odin, og Valknut var symbolet, som valkyrierne markerede de faldne vikinger med, så de kunne blive hentet til Valhalla for at blive en del af Odins hær i det endelige opgør, Ragnarok.

Jim Lyngvild har researchet på historien, men det er Highland Parks master whisky maker, Gordon Motion, som har ansvaret for indholdet i flaskerne, og de har fået en ekstra tørn på tørverøg, så de er kraftigere end destilleriets normale stil.

Denne skribents forhold til whisky begyndte i 1980'erne på et tidspunkt, hvor single malt whisky var utilnærmelig og noget, man kunne være heldig at købe med hjem i lufthavne. Men siden kom whisky-revolutionen, og den blev hjulpet til at folkeligt gennembrud via hylderne i Coops butikker, da kæden altid har haft et pænt og seriøst udbud af whisky til ganske fornuftige priser. Kvickly har jævnligt single malt til priser, så skotter og englændere bliver misundelige.

Kvalitetswhisky er desuden blevet billigere, fordi afgifterne ikke har fulgt den almindelige prisudvikling i samfundet, og dermed er en flaske whisky lavere beskattet i dag end tidligere. Før 1996 var systemet indrettet, så kvalitetsspiritus blev beskattet hårdere end billigere spiritus, men den model blev lagt om, så det i dag kan betale sig at spendere ekstra på kvalitet. Faktisk er afgiftsbelastningen på spiritus ifølge en rapport fra Skatteministeriet nu en tredjedel lavere end i 1986 - og det kan man så glæde sig ved over et glas på en stille aften i lænestolen.

Faktisk er priserne nede i et leje, hvor man godt kan gå gennem taxfree-shoppen, uden man (i hvert fald af økonomiske årsager) får lyst til at putte en flaske i kurven. Det gælder i øvrigt med whisky som vin, at det bedst kan betale sig at købe kvalitet, fordi afgiften på omkring 150 kroner pr. liter alkohol sluger en relativt større del af prisen på billig spiritus. Man får mere håndværk, smag og duft for pengene i den dyre whisky i prislejet fra 300 kroner og op.

God whisky er næsten at betragte som et langvarigt forbrugsgode, da man (jeg i hvert fald) sjældent drikker det i større mængder. Oplevelsen af whisky er intens og mættende fra de blide modeller som Dalwhinnie og Balvenie til de tørvede, rustikke som Laphroaig og Lagavulin - væsker af en karakter, så man fornemmer duften af bundtjæret jolle på de forblæste kyster uden at have været der selv.

Sådan produceres alkoholfri øl

Før i tiden var den eneste måde at lave alkoholfri øl på at fjerne alkoholen ved at varme den færdige bryg op til 78,3 grader, som er den temperatur, hvor alkohol fordamper. Denne proces griber dog voldsomt ind i øllens smag.

I den senere tid har bryggerierne dog udviklet andre metoder til at få en lav eller slet ingen alkohol i deres bryg, uden at det går ud over smagen.

”Cold Contact” bryggemetoden er en proces, hvor gæren tilsættes en virkelig kold urt. Dermed arbejder gæren langsomt og kan fjernes, når den ønskede alkoholprocent er nået. Denne metode er ret billig at udføre, men bevirker, at øllet bliver ret sødt. Det skyldes, at gæren ikke når at optage særlig meget af den samlede sukkermasse.

En anden metode er at bruge specialfremstillet gær. Denne gær begrænser udviklingen af alkohol ved omkring 0,5%. Det kan være en dyr proces. Der findes nemlig ikke mange almindelige gærstammer, der har de ønskede egenskaber. Bryggerierne skal derfor enten betale licens for at bruge allerede opfundne gærstammer, eller opfinde deres helt egen gærstamme, som Mikkeller for eksempel har gjort.

Endelig er der den mest komplicerede metode, vakuum-destillation. Her bliver der benyttet specialmaskiner til at fjerne alkoholen under tryk, hvor alkoholen fordamper ved en lavere temperatur.

Kilde: https://lowalcohol.dk/

Nyt møder gammelt: På fløjene de klassiske flasker fra Balvenie, Oban og Lagavulin med årsbetegnelse for indholdets mindste alder fra fad, mens de nye whiskies er uden. Trenden har fået kendere til at harmes, men de tre både smager og dufter godt. Foto: Morten Vilsbæk
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce