Annonce
Aabenraa

Modsø: Udvalg splittet i sag om faciliteter for vinterbadere på Sønderstrand

Sådan ser skitsen ud til den nye bygning med faciliteter for vinterbadere og offentlige toiletter på Sønderstrand. Visualisering:  ZENI arkitekter.
Flertal i kultur- og fritidsudvalget ville nedstemme, at kommunen frigiver 2,8 mio.kr. til vinterbadefaciliteter og nye toiletter på Sønderstrand. Formanden, Lars Kristensen (V), satte sagen på pause, og den skal nu op i byrådet.

AABENRAA: - Det må være et forsøg på at bryde budgetforliget.

Det siger formanden for kultur- og fritidsudvalget i Aabenraa Kommune, Lars Kristensen (V), efter udvalget på sit møde onsdag viste sig at være splittet i spørgsmålet om at bevilge 2,8 mio. kr. til at forbedre faciliteterne for vinterbadere og etablere nye offentlige toiletter på Sønderstrand.

Udvalgets tre medlemmer fra Socialdemokratiet, Signe Bekker Dhiman, Jonas Haase og Christian Panbo, samt Kurt Andresen fra Slesvigsk Parti mente, at pengene ikke skal frigives. De vil i stedet afvente blandt andet en visionsplan for et vandsportsanlæg ved stenmolen, som ventes klar i maj.

Annonce

Dermed var Lars Kristensen i undertal sammen med udvalgets andet Venstre-medlem, Carina Underbjerg Hansen, og Jette Julius Kristiansen fra Dansk Folkeparti. Lars Kristensen valgte derfor at bruge den såkaldte standsningsret, hvor beslutningen sættes på pause og i stedet videresendes til det samlede byråd.

- Projektet er aftalt i efterårets budgetforlig, som alle byrådets 31 medlemmer har skrevet under på. Jeg tænker ikke, at nogen af partierne vil bryde det, siger Lars Kristensen.

Vandsportscenter tæt på?

Der har i nogle år været stigende interesse for vinterbadning, og blandt andre Vikingeklubben i Aabenraa har i snart et årti kæmpet for bedre faciliteter. Ved budgetforliget i efteråret aftalte byrådet på Venstres initiativ at afsætte 2,8 mio. kr. til forbedringerne på Sønderstrand som en midlertidig løsning. Samtidig vedtog byrådet at afsætte 750.000 kr. til en forundersøgelse af, hvordan man kan realisere et visionsoplæg fra 2018 om et samlet vandsportscenter for enden af stenmolen ved havnen, som vinterbaderne også skal være en del af.

- Et vandsportscenter og de forbedringer, vi nu har på bordet, er to forskellige sager. Vi vil gerne forholdsvis hurtigt forbedre forholdene for vinterbaderne og andre gæster på Sønderstrand. De nuværende forhold er bestemt ikke optimale. Og de forbedringer er på ingen måde spildt, selv om vi får et vandsportscenter, siger Lars Kristensen, som påpeger, at der vil gå adskillige år, inden ideen om et vandsportscenter kan realiseres:

- Visionsoplægget for et vandsportscenter er jo ønsketænkning. Hvis man ser, hvad den slags spændende anlæg har kostet andre steder, taler vi om mindst et tocifret millionbeløb, som ikke er afsat hverken nu eller i de næste par år.

Annonce

Vikingeklub bakker op

I visionsoplægget for et vandsportscenter på stenmolen er der lagt op til, at byggeriet skal foregå i etaper. Her er vinterbaderne indtænkt i 1. etape, og desuden indtænkes områdets mange klubber, der bruger fjorden. Der kan for eksempel blive klubhuse, bane til kajakpolo og jollepladser. Inden et projekt kan sættes i gang, skal også havnen inddrages, og Kystdirektoratet skal give tilladelse, fordi der skal bygges i vandet.

Vikingeklubben har, siden den blev stiftet for otte år siden, arbejdet på, at der bliver opført en ny badeanstalt for alle byens borgere, og klubben håber på, at visionsoplægget bliver realiseret.

- Men vandsportscentret er jo foreløbig kun en vision, og vi vil hellere have én havmåge i hånden, end ti på taget. Derfor siger vi ja tak til de midlertidige forbedringer, siger Heine Sørensen, der har været formand siden oktober.

Klubben har fået oplægget til det midlertidige projekt for et års tid siden, og generalforsamlingen har vedtaget at give det opbakning.


Vandsportscentret er jo foreløbig kun en vision, og vi vil hellere have én havmåge i hånden, end ti på taget. Derfor siger vi ja tak til de midlertidige forbedringer.

Heine Sørensen, formand for Vikingeklubben


Ny bygning ved trappen

  • I budgetforliget i efteråret afsatte byrådet 2,8 mio. kr. til at etablere vinterbadefaciliteter, offentlige toiletter og videoovervågning på Sønderstrand.
  • Der er nu vinterbadefaciliteter i den tidligere kioskbygning under bastionen med særskilte rum til vinterbaderne i Vikingeklubben og til andre vinterbadere. Men rummene er små og uegnede.
  • Desuden har kommunen siden 2017 hver vinter opstillet en lejet pavillon til foreningens brug. Kystdirektoratet har givet dispensation til pavillonen indtil marts 2023.
  • Forvaltningen har i samarbejde med Vikingeklubben og ZENI arkitekter udarbejdet et forslag til permanente faciliteter på Sønderstrand. Projektet består af en bygning på 40 kvadratmeter, som går ind i den store trappe på stranden. Her bliver der sauna, omklædning og et mindre opholdsrum. Langs bygningen bliver der tre nye, handicapvenlige toiletter som erstatning for de nuværende toiletfaciliteter under bastionen.
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Beboer midt i kanonslagenes minefelt: - Det føles nogle gange som en krig

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Så er arbejdet skudt i gang: Politikere sender tommel op til Europas største brintfabrik og 300 nye job i Esbjerg

Varde For abonnenter

Claus er skuffet efter frifindelse for uagtsomt manddrab: - Det er ham, der er kørt ind i min mor og far

Sydjylland

Ny smitterekord på landsplan: Stigninger i alle ti kommuner i Syd- og Sønderjylland

Haderslev

Konkurrencen om vores daglige indkøb får et boost i Haderslev og Starup

Brostrøm: Der skal kigges på flere coronatiltag

Aabenraa For abonnenter

Fire øjne ser bedre i to udvalg end i ét udvalg: En af valgnattens store sejrherrer forsvarer opdeling af udvalg

Aabenraa

Omfattende nedrivning er afsluttet: Ny borgmester vil se tiden an i Nørreport

Kolding

Frygt for at løbe tør for pladser til de mindste:  Nu vil kommunen finde 90 nye pasningspladser i en fart

Regeringen arbejder hen mod pressemøde om corona-tiltag onsdag

Esbjerg For abonnenter

Entreprenør har fået stjålet over 75 skilte i stort vejprojekt:  - Det er vildt irriterende, men vi har lært at leve med det

Esbjerg For abonnenter

Er østers i Vadehavet blevet forgiftet? Esbjerg Kommune vil have undersøgt skaldyr for farligt stof

Varde

Chef for tests om timelange køer til pcr-test: - Vi kan ikke lave flere tests – folk skal lade sig lynteste

Annonce