Annonce
Sønderjylland

Modsat tendenserne: Onkels salgstal stiger og spiller for større biografer

Filmen udspiller sig lige udenfor Tønder, og hele filmholdet var da også til stede i netop Tønder, da filmen havde gallapremiere den 8. november. I forgrunden ses Onkel alias Peter H. Tygesen. Foto: Jacob Schultz
Lige siden Onkel, som den første danske film nogensinde, vandt hovedprisen på Tokyo International Film Festival, er det gået slag i slag for filmen om den forældreløse Kris, der sammen med sin onkel driver et mindre landbrug nær Tønder.

SØNDERJYLLAND: Spillefilm på dialekt er ikke hverdagskost - men salgstallene peger på, at det vovede valg har været det helt rigtige for skaberne af Onkel, instruktør og forfatter René Frelle Petersen samt producer Marco Lorenzen.

Filmen overraskede på Tokyo International Film Festival med at vinde hovedprisen, og har siden fulgt op med Politikens Talentpris og Cph Pix herhjemme.

Netop priserne og den følgende omtale er noget, som Marco Lorenzen lægger til grund for, at Onkel i øjeblikket oplever et salg, der går den stik modsatte vej af det, film normalt oplever godt to uger efter premieren: Hvor man typisk ville se et fald, så stiger salget for Onkel:

- Vi mærkede det først efter vi vandt i Tokyo. Det var den første hovedpris til en dansk film derude i øvrigt, og det har virkelig vakt stor interesse lige siden. På papiret er Onkel jo en lille film, men i kraft af de rigtig gode anmeldelser og omtalen har det helt sikkert fået flere i biografen, fordi det er gået fra mund til mund. Hvor de fleste film stille og roligt går ned i salgstal efter at være startet stort, så oplever vi det omvendte, siger Marco Lorenzen og tilføjer:

- Den har rundet 13.000 solgte billetter, hvilket er mere end dobbelt så meget, som vi selv havde håbet på fra start.

Desuden er flere biografer kommet med på vognen. Filmen startede ud med et markant, sønderjysk fokus, men flere biografer støder nu til, forklarer han:

- Vi startede i Sønderjylland samt i København og i enkelte andre større danske byer. Men nu er flere biografer kommet med, og vi får nu visninger i fx Fredericia og Vejle, mens den i andre byer går i større biografsale nu. I Haderslev har man for eksempel flyttet Onkel ind i en større sal. Det er fantastisk - og også et tegn på, at den når bredere ud nu.

Annonce

På papiret er Onkel jo en lille film, men i kraft af de rigtig gode anmeldelser og omtalen har det helt sikkert fået flere i biografen, fordi det er gået fra mund til mund. Hvor de fleste film stille og roligt går ned i salgstal efter at være startet stort, så oplever vi det omvendte.

Marco Lorenzen, producer, Onkel.

Universelle træk

Marco Lorenzen peger især på, at det, der har gjort Onkel til en international succes, først og fremmest handler om, at filmen rammer noget, som alle kan relatere til.

- Vi havde selvfølgelig drømt om, at den ville gå godt, men vi var på ingen måde klar over, at den ville brede sig så meget. Jeg tror, det er fordi Onkel er en universel historie, og det har fået den til at fungere godt - også langt væk fra Danmark. Det er historien om at tage valg i livet, og i princippet kunne den være sat andre steder end i Sønderjylland, forklarer han og fortsætter:

- Der er en autenticitet i den, som mange fremhæver, og den har vi skabt ved at bruge personer, som spiller en version af sig selv. Det er en dyrlæge, der spiller dyrlæge, en landmand, der spiller landmand og så videre. Når de store spørgsmål kommer op, så er man helt med. Det tror jeg er vigtigt for filmen.

Et stort visitkort

Skabernes egne forventninger til Onkel er for længst indfriet, men samtidigt er filmens store succes også med til at tegne en spændende fremtid for René Frelle Petersen og Marco Lorenzen. Succesen er et visitkort, mener Marco Lorenzen.

- Vi har for længst opnået alt det, vi ville med Onkel. Vi er bare glade for, at den er blevet taget så godt imod, og det er fantastisk, at det fortsætter sådan her. Vi, Det Danske Filminstitut og så videre har alle nået det, vi ville med filmen. Det er en fantastisk følelse at se publikum strømme til, og det gør det forhåbentlig også lettere at lave den næste film for os. Det her er med til at hjælpe på vej, og forhåbentlig er det også et meget stort visitkort til fremtiden, siger han.

Men i denne omgang handler det stadig om Onkel, som netop nu er på Black Nights Film Festival i Tallinn, Estland. Og der er flere festivaler på vej, tilføjer Marco Lorenzen.

Onkel

Handlingen i filmen Onkel foregår i Sønderjylland.

Den forældreløse Kris driver sammen med sin onkel en mindre gård i nærheden af Tønder. Det er et liv, som de begge har affundet sig med. Lige indtil den lokale dyrlæge Johannes dukker op på gården. Et venskab begynder at udvikle sig, og det samme gør en gammel drøm. Da hun også møder en ung mand, betyder det, at Kris skal træffe nogle svære valg.

Onkel er instruktør/forfatter René Frelle Petersens og producer Marco Lorenzens anden spillefilm. Den første, Hundeliv, blev også filmet i det sønderjyske og blev nomineret til en Bodil, der er den danske filmbranches fineste pris.

Det sønderjyske makkerpar René Frelle Petersen og Marco Lorenzen har tidligere produceret "Hundeliv". Deres nyeste film, Onkel, vandt på Tokyo International Film Festival hovedprisen - som den første danske film nogensinde. Pressefoto: Christian Geisnæs
René Frelle Petersen (til højre) og Marco Lorenzen er makkerparret bag Onkel. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Se de nyeste tal: 77 indlagte corona-patienter i Region Syddanmark

Danmark

Live: Nu har 179 personer med coronavirus mistet livet i Danmark

Esbjerg

Esbjerg løber sammen og hver for sig

Sydjylland For abonnenter

Politiet i opråb: Uklare GDPR-regler forsinker opklaring af kriminalitet

Annonce