Annonce
Kolding

Modstand mod klapning ved Trelde Næs vokser i Kolding Byråd

SF's Hans Holmer og Merete Due Paarup - tidligere Venstre, nu radikal -  har før været enige om flere ting, som da de eksempelvis foreslog flygtningehuse i folks baghaver i 2016. Også i den aktuelle klappesag er de enige. Arkivfoto: John Randeris
Hidtil har kun Enhedslisten sagt klart fra til kommunens planlagte klapning af havbundsmateriale fra Marina City ved Trelde Næs. Nu melder også SF og radikale Merete Due Paarup sig blandt nej-sigerne.

Kolding: Enhedslistens Benny Dall får nu selskab af sine to byrådskolleger fra SF og Radikale Venstres Merete Due Paarup i sin modstand mod kommunens planlagte dumpning af de 360.000 kubikmeter havbundsmateriale, som skal graves op ved Marina Syd, for at Marina City med boliger og en kæmpestor marina kan opføres i området.

Alle melder de nu helt klart ud, at de vil sige nej til den såkaldte klapning.

Den planlagte klapning har i den seneste tid mødt massiv kritik fra politikere i Fredericia og Danmarks Sportsfiskerforbund, der som flere andre mener, at dumpningen risikerer at slå alt bundliv ihjel. Flere kritikere stiller også spørgsmålstegn ved troværdigheden af Kolding Kommunes dokumentation for, at klapningen ikke vil påvirke havmiljøet ved Trelde Næs væsentligt.

Annonce

Det gør de lokale byrådsmedlemmer ikke, fastslår de, efter at de fik en grundig orientering af forvaltningen på et møde torsdag morgen. Deres modstand mod klapning skyldes alene, at de ønsker at finde en vej til at genbruge den store mængde opgravet havbund i stedet for at plumpe den ned midt i Lillebælt, siger de.

Proportioner

- Vores embedsmænd har lavet et kæmpearbejde, og de har sikkert fuldstændig ret i, at havbundsmaterialet ikke er miljøskadeligt og overholder alle de retningslinjer, der er.

- Det er bare ikke godt nok at gøre, som vi plejer. Det er en dårlig idé at grave det op og så deponere det et andet sted. I stedet skal vi sige: Ok, nu har vi fat i det - og hvad kan vi så bruge det til. Marina City er et kæmpe projekt, som hviler på bæredygtighed. Så bør det også stå på et fundament af bæredygtighed og genanvendt materiale, siger Benny Dall.

Benny Dall fastslår, at "der ikke er tale om havneslam, og materialet indeholder ikke tungmetaller i en koncentration, der er højere end et hvilket som helst andet sted i Lillebælt".

- Og når fiskerne taler om, at der ingen fisk er i Lillebælt, så er det ikke klapning, der vælter læsset, men udledninger fra landbrug og andet fra kommunerne rundt om Lillebælt. Vi må lige have styr på proportionerne her og være seriøse i debatten og ikke populistiske, mener Benny Dall.

Annonce

Dagsorden

SF's Hans Holmer er slet ikke i tvivl om, at de fakta, Kolding Kommunes forvaltning har lagt frem for politikerne og offentligheden, er korrekte.

- Men det her handler om at sætte en politisk dagsorden og en ny retning og finde ud af at anvende opgravet havbundsmaterialet på en klogere måde. Hvis det forbedrede vandmiljøet at dumpe det, så fint, men det har ingen gavnlig effekt, siger Hans Holmer, der er indstillet på, at realiseringen af Marina City må tage længere tid, hvis det er nødvendigt for at kunne genbruge havbundsmaterialet.

- Det kan være, det må ligge 10-15 år, før det kan genanvendes i et bæredygtigt projekt. Men jeg har ikke travlt, siger Hans Holmer.

Annonce

Mavefornemmelse

Merete Due Paarup blev ligesom sine byrådskolleger "meget betrygget" på torsdagens møde.

- Men alligevel sidder jeg med den mavefornemmelse, at det ikke føles rigtig godt at klappe materialet. Det kan godt være, at man har gjort sådan i 100 år, men det kan også være, at det ikke er rigtigt mere. Affald er først affald, når fantasien hører op, og min tilgang til det her lige nu er, at jeg siger nej til klapning. Vi må kunne gøre det bedre, mener Due Paarup.

Politikerne får en redegørelse om alternative anvendelsesmuligheder efter sommerferien, men forvaltningen har beskrevet klapning som eneste realistiske løsning.

Annonce
Kolding For abonnenter

Endelig færdigvaccineret og klar til charterferie uden børn: Det er første gang, jeg skal være væk fra dem i mere end to dage i træk

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Vejen For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Tyskland

Tyskland går til valg: De unge må vente på den store omvæltning

Aabenraa

Bil bragede ind i traktor: Promillen var over det tilladte

Danmark

Gigantisk donation: Lego Fonden giver en milliard kroner til covid-19-ramte børn

Vejen For abonnenter

Nadja vejede 186 kilo og fandt trøst i mad: - Folk så overhovedet ikke mig, de så bare min krop som et problem, der skulle ordnes

KIF Kolding

Der er masser at arbejde med: KIF Kolding skal i den grad have strammet op

Danmark

Dall: Pludselig er de socialdemokratiske ministre blevet meget bevidste om at tale om 'skatteydernes kroner'

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Team Esbjerg

Tidligere Team Esbjerg-målvogter er ikke i tvivl: De skal kunne vinde over Buducnost

Haderslev For abonnenter

Mor og datter stiller op til valget som debutanter: - Vi er rå og nye

Billund

Sjællandsk tophold snuppede to point i Grindsted: - Vi tabte til et smartere hold

Annonce