Annonce
Nordtyskland

Modstandere af højspændingsmaster ved vestkysten lever i uvished

Borgerne syd for grænsen aner fortsat ikke, hvor dan den dansk-tyske højspændingsforbindelse vil påvirke deres hverdag og naturen. Modelfoto: Morten Stricker.

HUMTRUP: Lokale modstandere af den kommende stærkstrømsledning på tværs af grænsen ved den dansk-tyske vestkyst venter i spænding på det ansvarlige el-selskabs planer på den tyske side. For mens planerne på den danske side frem mod grænsen stort set er præsenteret, er linjeføringen syd for grænsen fortsat uvis.

Mange borgere ved grænsen i Nordfrisland, men også turister er dybt bekymrede. Bekymringen handler ikke kun om udsigten til højspændingsmaster i landskabet. Det handler også om beskyttelsen af de enestående vådområder på egnen.

Samtidig er de lokale nervøse for, om ledningerne kan påvirke fænomenet sort sol, der netop for øjeblikket dagligt tiltrækker hundredevis af gæster, som vil se stærenes flyvende ballet på himmelen.

Samtidig frygter de lokale modstandere af planerne, at anlægget kan true bestanden af sjældne sjældne dværgsvaner på vestkysten.

Borgergruppen forlanger også at blive informeret om de juridiske spekter. Konkret vil de vide, om den strenge fredning af Tøndermarsken i Danmark ligeledes kan have betydning syd for grænsen.

Desuden forlanger de informationer om, hvilke danske myndighederne det tyske elselskab afstemmer sine planer med.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce