Annonce
Billund

Modstandere af tvunget håndtryksceremonier stemt ned i Billund Byråd

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) gav selv det første håndtryk i januar, da man holdt den første grundlovsceremoni. Fra 2. halvår 2019 skal grundlovsceremonierne holdes i kommunerne. Arkivfoto: Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix
Der var tirsdag aften heftig debat i Billund Byråd, hvor en enkelt stemme betød, at forslaget om at holde grundlovsceremonier med tvunget håndtryk blev godkendt.
Annonce

Billund Kommune: Med det smallest mulige flertal, 13 stemmer mod 12, vedtog Billund Byråd tirsdag aften, at man skal holde de såkaldte grundlovsceremonier, hvor nye borgere skal give et håndtryk for at kunne få dansk statsborgerskab.

Forinden var gået en ophedet debat, hvor over halvdelen af byrådsmedlemmerne var oppe for at ytre deres holdning, og hvor ordet symbolpolitik blev kastet rundt fra både modstandere og tilhængere.

- Hvad gør man, når man grundlæggende synes, det er forkert? Det er symbolpolitik af værste skuffe. Vi er ikke anarkister, der ikke vil følge landets love, men vi har brug for at markere, at vi er lodret uenige i lovforslaget, sagde gruppeformand Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S), som sammen med resten af den Socialdemokratiske gruppe stemte imod.

- Hvis der er noget, der er symbolpolitik, er det da at stemme imod, for det har ingen praktisk betydning. Vi skal holde grundlovsceremonien, replicerede Mogens Jørgensen (DF).

Afstemningen

Forslaget om, hvordan Billund Kommune skulle holde de såkaldte grundlovsceremonier med krav om tvunget håndtryk blev i sidste uge stemt ned af et flertal i kommunens økonomiudvalg, der modsatte sig, at kommunen skulle holde disse arrangementet.

Dansk Folkeparti begærede forslaget til afstemning i byrådet, hvor der blev debatteret tirsdag aften.

Her stemte ni medlemmer fra Venstre, de tre medlemmer fra Dansk Folkeparti og Konservatives enlige medlem for.

Lars Hansen fra Venstre stemte imod sammen med de syv medlemmer fra Socialdemokratiet, Radikale Venstres to og Borgerlistens to.

Annonce

Trussel om tvangsbøder

Selvom borgmesteren midt i den 50 minutter lange debat var på banen med en udtalelse fra kommunens jurister, der klargjorde, at byrådsmedlemmerne personligt kunne blive pålagt tvangsbøder fra staten, hvis de ikke levede op til deres ansvar om at udmønte statslige love, flyttede han ikke mange stemmer.

- Hvis jeg bliver betragtet som en kriminel, så sæt mig i fængsel. Så håber jeg, at I vil besøge mig, lød det kækt fra Ole Marcussen (Borgerlisten), mens både Radikales Daisy Nykjær-Andersen og Socialdemokratiets Kris Jensen Skriver var klar på at tage turen ind bag tremmer med Ole Marcussen.

- Der er en lov. Den siger meget klart, hvad vi skal gøre. Jeg vil ikke anbefale, at andre skal holde ceremonien for os. Det er vores ansvar for at føre den ud i livet, uanset hvad vi mener om den, lød det fra borgmester Ib Kristensen, inden afstemningen.

Med vedtagelsen af forslaget er det nu fastlagt, at også Billund Kommune kommer til at holde halvårlige grundlovsceremonier, hvor borgmesteren eller viceborgmesteren skal trykkes i hånden, før statsborgerskabet er officielt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Kritisk corona-udvikling: Smitten stiger stadig i Kolding og Esbjerg

Danmark

På kanten af kaninhullet

Varde

Birgit fulgte sin mand i døden

Annonce