Annonce
Tønder

Modvind:  Vindmølle-udspil får verbale hug

Vindmølleparken på Rejsby Hede syd for Ballum har mere end 20 år på bagen. De 40 møller står til at blive skiftet ud med færre og væsentligt højere møller.  Foto: Hans Chr. Gabelgaard
"Elastik på metermål" og "tyggegummi, der bare trækkes ud" er nogle af de skudsmål, som Tønder Kommunens nye guidelines til opstilling af vindmøller får med på vejen. Retningslinjerne kommer til afstemning i byrådssalen på onsdag.
Annonce

TØNDER: - Bløde formuleringer og pæne hensigtserklæringer. Det er en elastik i metermål. Det kan vi simpelthen ikke stemme for.

- Det er ligesom tyggegummi – man trækker det bare ud. Det kan ikke bruges til en politisk stillingtagen om opstilling af havvindmøller på land.

Det er ikke just begejstring, der kommer til udtryk i disse to citater, der kommer fra kommunalpolitikerne Eike Albrechtsen (S) og Claus Hansen (LA), der forholder sig til Tønder Kommunes udarbejdede retningslinjer for opstilling af vindmøller.


Essensen er jo, at hvis ikke man som minimum lever op til disse guidelines, så er der nok ikke store chancer for, at et projekt bliver godkendt.

Henrik Frandsen, borgmester, Tønder


Retningslinjerne - såkaldte guidelines - er blevet godkendt af et flertal i teknik- og miljøudvalget, og senest også af et snævert flertal i økonomiudvalget. Onsdag aften kommer vindmølle-udspillet til debat i byrådssalen, og hvis der er politisk flertal her, er kommende vindmølleprojekter kommet et lille stykke nærmere.

- Det betyder, at vi så kan begynde at sagsbehandle på de projekter, der kommer ind. Vi har afventet sagsbehandlingen, indtil arbejdet med guidelines var fuldført. Hvert projekt skal holdes op mod disse guidelines i en individuel sagsbehandling. Essensen er jo, at hvis ikke man som minimum lever op til disse guidelines, så er der nok ikke store chancer for, at et projekt bliver godkendt, forklarer borgmester Henrik Frandsen.

I økonomiudvalget stemte han sammen med sine partifæller Mathias Knudsen og Preben Linnet samt Slesvigsk Partis Jørgen Popp Petersen for udkastet til de nye retningslinjer, mens altså Eike Albrechtsen og Claus Hansen samt Dansk Folkepartis Bent Paulsen stemte imod.

Eike Albrechtsen siger, at de formulerede guidelines indeholder nogle pæne intentioner.

- Sagen er bare den, at vi ikke vil have vindmøllerne, siger hun.

Annonce

Flere projekter

Bortset fra seks store vindmøller ved Sæd/Lydersholm er der siden kommunalreformen i 2006/2007 ikke rejst vindmøller i Tønder Kommune. Flere projekter har været i spil. Aktuelt gælder det en stor vindmøllepark i Haved Lundsmark-området øst for Rejsby, et område syd for Vester Terp, på Rejsby Hede syd for Ballum samt et område nord for Visby.

Arbejdsgruppen

Den tværpolitiske arbejdsgruppe, der har udarbejdet de såkaldte politiske guidelines for vedvarende energi-projekter i Tønder Kommune har følgende medlemmer:

Bo Jessen (V), Flemming A. Gjelstrup (S), Harry Sørensen (DF), Jørgen Popp Petersen (Sl. P.), Renè Andersen (V), Thomas Ørting Jørgensen (Borgerlisten) og Anita Uggerholt Eriksen (V).

Ud over alt for vage og bløde formuleringer kritiserer Claus Hansen også oplægget for ikke i fornøden grad at sikre lokal inddragelse.

- Når man vil have havvindmøller på land, så skal de mennesker, der skal se på dem, kompenseres. Der er lagt op til et afkast på op til 40 procent til lokalbefolkningen. Det er ganske enkelt for lavt. Dem, der har generne, skal også have indtægterne. Det er ikke de svenske skatteydere, der skal have pengene, siger Claus Hansen.

Formanden for teknik- og miljøudvalget, Bo Jessen (V), har tidligere sagt, at de nye retningslinjer kan være et afgørende skridt mod realiseringen af kommende vindmølle-projekter.

- Hvis guidelinene godkendes, og fremsendte projekter holder sig inden for disse, så har jeg personligt svært ved at finde argumenter for at stemme imod, siger Bo Jessen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbindskrav i den kollektive trafik vil gælde året ud

Annonce