Annonce
Kolding

Mogens har besøgt italiensk by 21 gange: Det er en synkende juvel

Mogens Leander kunster i Kolding.Foto: Søren Gylling
21 gange har kunstneren Mogens Leander besøgt Venedig i Italien. Og den næste rejse er allerede bestilt.

Kolding: "Se Venedig og dø" kunne godt være omkvædet til kunstneren Mogens Leanders liv. Bortset fra at i hans tilfælde er det "Se Venedig og kom igen". Og igen. Og igen.

Mogens Leander har nemlig besøgt den ikoniske, italienske kanalby ikke mindre end 21 gange.

- Der er bare noget yderst specielt over byen, som man ikke finder nogen andre steder. Det er det, jeg søger hver gang. Der er et skønt forfald over bygninger og pladser, som ikke har ændret sig gennem årene. Det er en synkende juvel, og jeg bliver lige inspireret hver gang, siger Mogens Leander.

Han foretog sin første rejse til Venedig i 1998 i forbindelse med en prestigefyldt og tilbagevendende international udstilling for samtidig kunst. Mogens Leander faldt for byen med det samme.

- Jeg blev opslugt af Venedig fra første dag. Det var som at komme til en helt anden verden - en tidslomme eller osteklokke, hvor tiden havde stået stille. Jeg blev fra starten meget fascineret af arkitekturen, som jeg bruger som inspiration i min kunst. For eksempel de gamle historiske bygninger og kirkerne, som der vist er over 300 af, siger Mogens Leander.

Siden er det altså blevet til i alt 21 rejser til byen, der står på pæle, og hvor bussen er en båd. På sine rejser tegner Mogens Leander kirker og bygninger, som han bruger som idékatalog for sin kunst. Han holder af at tage billeder af gamle døre og fotograferer de samme vægge og bygninger år efter år. Mogens Leander har svært ved at sætte ord på, hvorfor han kommer tilbage gang på gang.

- Jeg elsker at vende tilbage til udgangspunktet for at se, om der er sket noget nyt. Men det er der sjældent, for alt er fredet. Men efter 21 besøg kan jeg godt se, at der er kommet flere isbarer og souvenirbutikker. De har desværre erstattet mange af de små forretninger, hvor jeg købte gamle sølvfigurer og breve, som jeg samler på, fortæller Mogens Leander.

Næste besøg i gondolbyen er allerede planlagt til sommeren 2020, hvor turen igen går sydpå i bilen med familien.

- Jeg bliver ved med at komme til Venedig, til jeg skal sejles ud.

Annonce

- Der er bare noget yderst specielt over byen, som man ikke finder nogen andre steder. Det er det, jeg søger hver gang. Der er et skønt forfald over bygninger og pladser, som ikke har ændret sig gennem årene.

Mogens Leander

Julekalender

24 historier om 24 tal.

Nogle tal betyder mere for nogle end for andre. Det er tanken bag dette års julekalender, hvor kendte koldingensere hver dag frem til juleaften fortæller en historie med udgangspunkt i dagens kalendertal.

Mogens Leander kunster i Kolding.Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Soundtracket til bispens levned

Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce