Annonce
Portræt

Mona maler kæmpemalerier med masker og dukker

Mona Damkjær har i mange år malet - blandt andet portrætter - men nu er det masker og figurer til farverige figurteaterforestillinger, som den snart 76-årig daglige leder af Sønderjysk Figurteater har kastet sig over. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Mona Damkjær fra Haderslev er stifter og daglig leder af Sønderjysk Figurteater. Lige nu er hun og resten af flokken i teatret i fuld gang med at arbejde på genforeningsforestillingen "Julie og Rasmus", der har premiere i april næste år.

På sengen i lejligheden i det gamle hus står et stort maleri. Malet for nogle år siden efter inspiration under en rejse til Portugal. Billedet forestiller nogle sten, der i form minder om et stort hestehoved og en lille fugl.

- Jeg kunne slet ikke stå for det, forklarer Mona Damkjær.

Fantasien fejler ikke noget hos den pensionerede lærer, der i sin tid drømte om at komme ind på kunstakademiet. Forældre og en søster mente dog, at hun hellere skulle lave noget fornuftigt, og i stedet blev kunsten den altfortærende store interesse. I mange år malede hun - og da teaterinstruktøren Niels Damkjær kom ind i hendes liv for mere end 30 år siden - kom dukkerne og maskerne til.

Annonce

Genforeningsspillet

“JULIA & RASMUS” er en billedrig teaterforestilling med fortællere, marionetter, maskefigurer, musik og sang i en original scenografi: et mindesmærke/Gedenkstätte – i form af et tredelt billede med midterfelt hvor marionetterne spiller, to sidefløje, som kan åbne sig for danske eller tyske maskefigurer og oven over det hele troner et stort våbenskjold, som kan åbne op for højrøstede ogvoldelige Mester Jakel-dukker. Musikken er dels ny-komponeret, delstraditionelle sange fra Sønderjylland og Schleswig. I forestillingen bruges både dansk og tysk, men således at alle kan følge med i handlingen.

Klassisk fortælling

Lige nu er den snart 76-årige stifter og daglige leder af Sønderjysk Figurteater i fulde omdrejninger. To forestillinger er ved at blive forberedt. 30. august er der premiere på forestillingen "Fisken i Træet", og til april næste år skal genforeningsspillet "Julie og Rasmus" - en historisk fortælling i øjenhøjde om adskillelse og genforening i det dansk-tyske grænseland være klar.

- Det bliver mægtig spændende, fortæller Mona Damkjær, der oplyser, at handlingen udspiller sig om to unge, der bor i Haderslev i årene omkring genforeningen. Julie er ud af en tysk familie, og Rasmus stammer fra en dansk bondefamilie.

- Udgangspunktet er den klassiske fortælling om Romeo og Julie, fortæller Mona Damkjær, der oplyser, at mange kendte og ukendte hændelser fra de dramatiske år kommer til at indgå i handlingen som en aktiv del af fortællingen. Blandt andet historien om den navnkundige socialdemokrat Anna Mosegaard, der som den første kvinde fra Slesvig-Holsten blev valgt til det preussiske parlament i 1919, men på grund af drabet på Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht opgav sin plads, men også beretningen om H. P. Hanssen og Adolf Köster - på samme tid venner og modstandere i spørgsmålet om grænsedragningen. I forestillingen sniger også statuen af Kejser Wilhelm sig ind.

- Historie har jeg altid haft svært ved, men når det bliver personligt, bliver det straks interessant, forklarer Mona Damkjær, der understreger, at alle Sønderjysk Figurteaters forestillinger er originale:

- Vi køber ikke et manuskript, men laver alt selv.

Det er Niels Damkjær, der har gravet de historiske fortællinger frem og instruerer forestillingen, som foregår på både dansk og tysk og har otte medvirkende - to fortællere, en musiker samt fire dukkespillere.

Dansk blandes med tysk

Det er langt fra første gang, at Sønderjysk Figurscene har premiere på en dobbeltsproget forestilling. Det er sket flere gange tidligere, blandt andet i 2017, hvor det lille ensemble lavede forestillingen "Ein feste Burg - så fast en borg" om reformationen i det dansk-tyske grænseland.

- Jeg har læst tysk i tre år, og har altid interesseret mig for tysk. Da jeg lærte en ven fra det tyske mindretal at kende, fik vi en idé om at lave noget sammen på både dansk og tysk. Det blev så til forestillingen "Katten Knurrer mig - Alles für die Katz'" fortæller Mona Damkjær, der sammen med Sønderjysk Figurteater af samme årsag flere gange har optrådt syd for grænsen.

Den kommende genforeningsforestilling er indtil videre købt af Haderslev Kommune som skoleteaterforestillinger for kommunens 6. klasser, håbet er at den også kommer over grænsen.

I årenes løb er det blevet til rigtig mange dukker og figurer. Mona Damkjær laver mest ansigterne og masker til dukkerne, som kan være i forskellige størrelse. Her er det en dukke fra forestillingen om Bruhn fra Kalvø, og hun er så småt gået i gang med at lave dukkerne til genforeningsspillet "Julie og Rasmus". Foto: Hans Chr. Gabelgaard

De forunderlige masker

Processen optager Mona Damkjær mest - det, at man får en idé og arbejder på at realisere det. Og så er det maskerne og dukkerne. Hun elsker at gå på opdagelse i et ansigts detaljer - om det er et menneske eller et dyr.

I hendes arbejdsværelse oppe under loftet i hende og Niels Damkjærs lejlighed i Badstuegade i Haderslev har hun et værksted, hvor hun har sine materialer - og hvor man kan se nogle af de mange figurer og masker, hun har lavet.

Om det er katte eller den navnkundige skibsredder Bruhn fra Kalvøs meritter, så er udtrykkene i hoveder og ansigt noget, som Mona Damkjær går meget op i.

- Jeg har malet rigtig mange portrætter i sin tid, men jeg er mere og mere gået over til trækkene her, siger hun og forklarer, hvorledes det handler om at få de historiske personligheder frem.

Dukker og masker kan rigtig meget:

- Det er lettere at flytte sig i tid og sted med dukker end med skuespillere, og så kan man få mange detaljer med. På mange måder minder det om tegneserier, hvor man kan zoome ind og ud. Sådan en figurteater-forestilling er som et stort maleri, siger Mona Damkjær, der understreger, at figurteatrets forestillinger henvender sig til alle, ikke kun børn.

- Fordi der er dukker med, mener mange, at det er for børn. Men med dukker får historien bare en ekstra dimension.

Goddag og velkommen. En elefant tager imod - også en figur, som Mona Damkjær har hygget sig med - og som i hvert fald også fornøjer voksne som JydskeVestkystens fotograf. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Danmark

Live: Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Alarm 112

20 personer anholdt i islamistisk terrorsag i Danmark

Annonce