Annonce
Udland

Monet-maleri går for 736 millioner kroner på New York-auktion

Don Emmert/Ritzau Scanpix
Et maleri fra Monets serie "Høstakke" er blevet solgt på auktion for et af de højeste beløb nogensinde.

Et Claude Monet-maleri er tirsdag blevet solgt på en auktion i New York for 110,7 millioner dollar. Det svarer til cirka 736 millioner kroner.

Der er tale om et maleri fra franskmandens serie "Meules" fra 1890. På dansk hedder serien "Høstakke".

Tirsdagens salg i auktionshuset Sotheby's er rekord for en fransk kunstner.

Yderligere er beløbet blandt de ti højeste, der nogensinde er blevet indbragt på et auktionshus.

Det er første gang siden 1986, at Sotheby's har haft et maleri fra "Meules"-serien på auktion.

Claude Monet malede de 25 værker i serien i løbet af vinteren mellem 1890 og 1891 i sit hjem i Giverny, der ligger i den nordfranske region Normandiet.

Alle 25 værker viser det samme motiv, som Monet undersøgte på forskellige tider af døgnet og på forskellige årstider.

Et andet maleri fra "Meules"-serien blev i november 2016 solgt i auktionshuset Christie's i New York for 81,4 millioner dollar.

Maleriet, der blev solgt tirsdag, er blandt de mest genkendelige Monet-malerier.

Det adskiller sig fra de andre malerier i serien ved sine livlige farver, dramatiske penselstrøg i forskellige retninger og et unikt perspektiv med kun en del af den første høstak i forgrunden.

Den anonyme samler, som havde sat maleriet på auktion, købte det selv i 1986 for 2,5 millioner dollar. Det skete på en auktion i Christie's.

Den hidtidige rekord for et Monet-maleri lød på 84,6 millioner dollar og blev sat i maj 2018, da "Nymphéas en fleur" fra åkande-serien var på auktion.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om Radio24syv: Man kan både vinde og tabe udbud

Når det offentlige sender opgaver i udbud, ligger det i sagens natur, at man som byder både kan vinde og tabe. Og det er også naturligt, at når en udbudsperiode udløber, risikerer det firma, der hidtil har løst opgaven, at tabe kampen om et nyt udbud. Men de selvfølgeligheder anfægter ikke de mange tilhængere af Radio24syv, der er dybt skuffede og vrede over, at radiokanalen ikke kan fortsætte efter denne måneds udgang. Lukningen af Radio24syv bliver af kritikere set som politikeres bevidste forsøg på at stoppe en kanal, der har lavet magtkritiske nyheder og satire. Dette blev også af disse kritikere set som årsagen til, at det daværende borgerlige flertal besluttede, at det nye udbud af Radio24syvs sendetilladelse skulle føre til en radiostation med hovedsæde i provinsen. Radio24syvs ejere ønskede på de forudsætninger ikke at søge. Det vakte så stor kritik, at et politisk flertal reagerede med at beslutte et udbud af en internetbaseret DAB-kanal, som ville give Radio24syv en chance for at fortsætte. Men i et udbud hverken kan eller skal politikerne bestemme hvem, der skal løse opgaven. Det har det politisk uafhængige radio og tv-nævn under Kulturministeriet haft til opgave at afgøre. Nævnet valgte så tirsdag eftermiddag, at Radio24syv ikke får den opgave. Det var et chok for mange medarbejdere og lyttere af en station, der i løbet af otte år har revolutioneret taleradio i Danmark. Tak for det. Men det er forkert, at politikerne har lukket Radio24syv. Stationen har tabt til konkurrenten Radio Loud, som af Radio og tv-nævnet er vurderet til på en række opstillede kriterier at have indgivet det bedste bud. På FM-båndet er Radio4 med hovedsæde i Aarhus klar til fra 1. november at blive afløseren for Radio24syv. Radio4 er ejet af en række lokale og regionale medier, herunder Jysk Fynske Medier, hvis største dagblad er JydskeVestkysten. Også Radio4 må risikere at kunne tabe et eventuelt nyt udbud, når den nuværende sendetilladelse udløber om otte år. For den slags udbud kan man både vinde og tabe.

Vejen

Landmand opgiver strid om Skovgårdsvej: - Min retsbevidsthed er krænket

Annonce