Annonce
Debat

Mor Mette vil så gerne passe på os: Vi må mindre og skal mere

Peter Orry er ansvarshavende chefredaktør for Jysk Fynske Medier. Foto: Jacob Schultz. Foto: Jacob Schultz

Vi må mindre og mindre og skal mere og mere. Sådan har det været under coronaen. Vi må ikke forsamles, ikke feste og ikke rejse og skal til gengæld teste, holde afstand og bære mundbind. Træls for alle, men det går vel over?

Næh, for nu, hvor vi forhåbentlig snart kun vil møde pandemien i historiebøgerne, lægger statsminister Mette Frederiksen op til nye angreb på vores frihedsrettigheder. Nu skal vi begrænse friheden for at blive trygge, så vi kan blive frie.

Volapyk? Ja, bestemt, men ikke desto mindre er det sådan, Mette Frederiksen og justitsminister Nick Hækkerup tænker, når de i maj formentlig får vedtaget deres tryghedspakke. Her får politiet - ikke en domstol, men en myndighed - lov at udstede et opholdsforbud i 30 dage  i områder, hvor der har været ballade. Ikke kun for ballademagerne, som vi plejer i dansk ret, men for alle og enhver. Man kan altså lukke parker, torve, togstationer og strande for alle lovlydige danskere, fordi et par stykker laver ballade. Altså kan borgerne ikke udøve deres grundlovssikrede ret til at forsamles.

Annonce

Det er helt fint, synes justitsministeren, og det passer fint med hans udtalelser i 2019, da han argumenterede for langt flere overvågningskameraer i det offentlige rum: "Uden tryghed, ingen frihed... Med overvågning stiger frihed." i samme anledning sagde statsministeren: "Det, der driver mig som statsminister, er ... at passe på Danmark. Skal jeg gøre det, er vi nødt til at tage nogle ting i brug, som vi ikke tidligere har haft hverken behov for eller lyst til".

Vi så det før corona, vi ser det under corona, og det vil fortsætte: Regeringen tegner billedet af et samfund, hvor vi alle har brug for, at Mor Mette og en stærk stat passer på os. Det kræver bare lige, at vi giver hende nogle redskaber som overvågning og forbud mod at forsamles, som vi ellers mest ser i Kina og Rusland.


Regeringen tegner billedet af et samfund, hvor vi alle har brug for, at Mor Mette og en stærk stat passer på os.


Pudsigt nok er det regeringens røde støttepartier, som nu kæmper for de fundamentale frihedsrettigheder. De borgerlige synes at følge statsministeren. Det er beskæmmende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce