Annonce
Varde

Mor til 10 glædede sig over julehjælpen

Marianne Khan med kassen med julehjælp og de yngste børn i bilen. Bilen er hendes stedfars - det er forældrenes måde at hjælpe hende og alle børnebørnene på. Foto: Chresten Bergh

Marianne Khan har været gift med to muslimske mænd og har 10 børn. Nu er hun enlig mor med de fem yngste, og pengene er små.

Varde-Nordenskov: Marianne Khan skammer sig ikke over sin situation, så hun har ikke noget imod at fortælle om den julehjælp, hun lørdag var nede at hente på Café Paraplyen i Varde, fra Dansk Folkehjælp.

Jeg er i gang med at uddanne mig til social- og sundhedsassistent, så jeg kan forsørge mig selv og mine børn. Jeg blev færdig med hjælperuddannelsen i oktober, og læser videre fra januar - så i november og december skal jeg leve på "overlevelsesydelse", eller 5000 kroner om måneden, siger hun.

Hun smiler.

Hun er en dansk pige, der har været muslim siden hun for 32 år siden var 15 år.

Først var hun gift med en libaneser, som hun har syv børn med. Senest var hun gift med en pakistaner, som er far til de tre yngste. De seneste fem måneder har hun været enlig med fem hjemmeboende børn, men selvom hun er skilt, er hun stadig muslim og bærer tørklæde.

Det har jeg vænnet mig til, og alle mine børn er muslimer siger hun og fortsætter:

Men jeg fik da bemærkninger om det, da jeg var i praktik på Helle Plejecenter. De ældre ville gerne høre, hvorfor jeg går med tørklæde, og nogle spurgte drillende, om jeg frøs ørerne, siger hun.

Intet ondt i det. Hun har ingen problemer med hyggelige bemærkninger, og i virkeligheden er hun forblevet en sjov blanding af dansk hestepige og muslimsk mega-mor.

Jeg har fire heste. Det er derfor vi bor ved Nordenskov, fordi jeg skulle have et sted, hvor jeg kunne have mine heste. Dem har jeg altid haft. Jeg avler, siger hun glad.

Hun lægger ikke planer eller fører stort bogholderi for at få enderne til at nå sammen. Hun har simpelthen vænnet sig til aldrig at have ret mange penge, for det har familien aldrig haft.

Jeg har aldrig bare kunnet købe det, jeg gerne ville, siger hun.

Derfor er hun især glad for de to gavekort, der følger med julekurven fra Dansk Folkehjælp. Et på 500 kroner til Sportmaster og et på 500 kroner til Fætter BR. Så er der til gaver både til de store og til de små.

Mine børn er vilde med risengrød, så jeg håber også, der er ris i pakken, siger hun.

Der var også en flæskesteg i kassen, men den spiser familien ikke, så den donerede Marianne Khan straks videre til Café Paraplyen.

Annonce

Julehjælp

Dansk Folkehjælp delte lørdag 61 kasser med julehjælp ud fra Cafe Paraplyen i Nørregade i Varde.Hver kasse indeholdt basal julemad som and og flæskesteg med tilbehør, og chokolade og chips.

Desuden indeholder kasserne to gavekort på hver 500 kroner. Til Sportmaster og Fætter BR.

De fleste modtagere af julehjælpen ønskede ikke at tale med avisen.

Varde Kommune hjælper de frivillige organisationer med at koordinere de mange forskellige julehjælp, så alle får, i stedet for at få får fra alle.

Marianne Khan har de to forrige år fået julehjælp fra Frelsens Hær. I år er det fra Dansk Folkehjælp. Hun får også julehjælp fra Varde, Giv Det Videre

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce