Annonce
Udland

Morales-tilhængere marcherer ind i La Paz med kister med dræbte

Marco Bello/Reuters
Sikkerhedsstyrker brugte tåregas, efter at demonstranter placerede en kiste på et militært køretøj i La Paz.

Tilhængere af den afsatte bolivianske præsident Evo Morales marcherede torsdag ind i hovedstaden La Paz med kister. I dem var personer, der er blevet dræbt i sammenstød med politiet og militæret.

Tilhængerne forsøger således at skabe opmærksomhed omkring de menneskelige omkostninger ved krisen, som har ramt det sydamerikanske land.

Sikkerhedsstyrker affyrede tåregas for at sprede folkemængden, efter at demonstranterne havde placeret en kiste samt en dukke af den midlertidige præsident Jeanine Añez på toppen af et pansret militærkøretøj.

Demonstranterne forsøgte ligeledes at komme ind på den plads, hvor præsidentpaladset ligger, fortæller et øjenvidne.

Añez, en tidligere senator fra oppositionen, tiltrådte som midlertidig præsident i sidste uge.

Hun har kæmpet med en bølge af protester mod sig i kølvandet på Morales' næsten 14-årige venstreorienterede styre.

Mindst 29 mennesker er blevet dræbt i sammenstød, siden Evo Morales trak sig fra posten den 10. november.

Det skete under pres fra demonstranter, civile og sikkerhedsstyrker, efter at en international revision havde fundet alvorlige uregelmæssigheder ved resultatet af valget den 20. oktober.

Morales, der har fået asyl i Mexico, har tidligere udtalt, at han blev væltet i et racistisk, højreorienteret kup.

Han har samtidig sagt, at han vil vende tilbage til Bolivia.

Dog lader det til, at Morales' parti, Bevægelsen for Socialisme (MAS), fortsætter uden ham.

Partimedlemmerne er således blevet enige om at samarbejde med deres politiske modstandere om at vedtage en lov, der skal annullere resultatet af valget den 20. oktober og dermed bane vej for et nyt valg.

Nogle har også opfordret den tidligere præsidents tilhængere til at stoppe deres protester. Noget, Morales endnu ikke har gjort.

- Vi er nødt til at berolige landet. Jeg vil bede befolkningen, tilhængere af Bevægelsen for Socialisme, om at stoppe protesterne og tænke på de nye ledere af vores politiske parti, siger Henry Cabrera, der er et højtstående MAS-medlem.

Cabrera siger videre, at MAS vil stille op til det næste valg med nye, unge kandidater, og at Morales og hans tidligere vicepræsident ikke vil være blandt dem.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Dræbt bilist er endnu ikke identificeret

Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Esbjerg

Vred bilist bliver sigtet for vold

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];