Annonce
Trekantområdet

Morfinbyen: Gerdes foreslår et forbud mod problematiske midler

Stig Gerdes mener, at de mest misbrugsbelastede morfin-præparater kan forbydes. Det ville forhindre smertepatienter i at udvikle afhængighed og desuden fjerne én af kilderne til det illegale marked, mener han. Lægemiddelstyrelsen er ikke enig. Foto: Peter Friis Autzen
De tre mest problemskabende morfin-midler på Fredericias narkomarked bør forbydes. Og det er ikke svært at gøre, mener den tidligere læge Stig Gerdes.
Annonce

Fredericia: Oxycontin, Oxynorm og Fentanyl bør forbydes. Det mener tidligere Fredericia-læge Stig Gerdes.

- De tre midler er lovlige, smertestillende midler, men de flyder ud på narkomarkedet, hvor de fører til afhængighed, tragedie og død. De midler burde afregistreres som godkendte lægemidler. De burde forbydes, siger Stig Gerdes.

De nævnte præparater ses ofte på det illegale medicinmarked i Fredericia og har været medvirkende til, at byen i misbrugskredse er kendt som "Morfinbyen".

Gennem sine mange år som læge i Fredericia har han mødt mange narkomaner og medicin-misbrugere.

- Mange af dem var startet med en helt reel smertebehandling, der skabte en afhængighed, som det er meget svært at komme ud af. Derfor bør midlerne forbydes, siger Stig Gerdes.

Men hvad så med de patienter, der har brug for de midler?

- Ingen har brug for Oxynorm, Oxycontin eller Fentanyl. Nye smertepatienter kan få et andet middel - der er så mange, mindre farlige smertemidler på markedet. Flere hundrede. Og de patienter, der allerede er på de tre midler, skal have hjælp til at komme ud af dem igen, inden det er for sent, siger Stig Gerdes.

Hos Lægemiddelstyrelsen er man ikke enig. Styrelsen mener, at flere patientgrupper har glæde af midlerne.

Gerdes ved godt, at det kan provokere, når han så firkantet siger, at ingen har brug for de tre midler.

- Ja, men sådan må det så være. Nogle gange er det en provokation, der skal til, siger han.

Ved at forbyde Oxynorm, Oxycontin og Fentanyl kunne vi forhindre, at smertepatienter ender i afhængighed og misbrug.

Stig Gerdes, tidligere læge

Annonce

Færre vil ende i misbrug

I sit arbejde som læge mødte Stig Gerdes mange patienter, der bad om de tre midler.

- Og jeg har også udskrevet dem til folk. Også til patienter som, jeg vidste, var misbrugere. Det har jeg gjort i forsøget på at få dem ind på en vej, hvor de kunne hjælpes. Og fordi jeg vidste, at de ellers bare ville gå til en anden læge og hente stofferne dér, siger han.

Ifølge Gerdes ender en del smertepatienter med at udvikle afhængighed, som siden bliver til et misbrug.

- Dén strøm af nye misbrugere kan vi fjerne ved at forbyde stofferne. Det bør vi gøre, siger han.

Hans forslag er ikke nyt. Allerede for fem år siden skrev han til Lægemiddelstyrelsen og foreslog, at de tre midler blev fjernet fra det lovlige marked.

Men selv med et dansk forbud ville midlerne jo stadig findes på det illegale marked?

- Ja, men et forbud ville forhindre, at nye patienter ender i et misbrug. Og jeg ved godt, at misbrugerne så bare vil få leveret fra anden side. Vi kan jo ikke afskaffe al misbrug, men vi kan gøre virkelig meget mere, end vi gør i dag for at minimere problemet, siger Stig Gerdes.

Han henviser til, at problematiske og omdiskuterede midler tidligere er fjernet fra det danske marked. For eksempel Rohypnol.

- Det var et meget stærkt angst- og sovemiddel, som fik folk til at gå helt amok, når det blev blandet med alkohol. Efter en sag om et knivdrab i København blev midlet fjernet, fordi alle kunne se, at det ikke var godt at have i omløb. Det samme kan gøres med Fentanyl, Oxycontin og Oxynorm, siger Stig Gerdes.

Styrelse siger nej til forbud

ElboBladet har spurgt sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), hvad han tænker om forslaget om at afregistrere Fentanyl, Oxycontin og Oxynorm. Men efter halvanden uges overvejelser svarer ministeriets presseafdeling, at "ministeren kan desværre ikke sige noget til Gerdes' forslag". Ministeriet henviser i stedet til Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen.

Lægemiddelstyrelsen er ikke enig med Stig Gerdes i, at de tre midler bør afregistreres og dermed fjernes fra lægers recepter i Danmark. Blandt andet fordi midlerne i forvejen er underlagt en særlig overvågning på grund af risiko for misbrug og afhængighed.

- Det er vores umiddelbare opfattelse, at for eksempel alvorligt syge kræftpatienter har gavn af disse lægemidler. Eksempelvis fentanylplaster, der især er anvendelige hos svært syge patienter, som af forskellige grunde kan have vanskeligheder ved at indtage medicin via munden, på grund af kvalme og lignende. Lægemiddelstyrelsen har ingen anledning til at afregistrere disse lægemidler og har ikke hjemmel til at forbyde læger at udskrive godkendte lægemidler, skriver Lægemiddelstyrelsens presseafdeling i et svar til ElboBladet.

FAKTA

Rohypnol blev trukket fra det danske marked i 2005. Det var producenten, der selv trak stoffet tilbage. Det skete med henvisning til lavt salg og manglende omsætning efter nogle år, hvor stoffet havde været til debat.

Det virksomme stof i rohypnol, flunitrazepam, fandtes også i årene efter 2005 på det danske marked - blot i andre midler. Men det sidste af dem blev trukket fra det danske marked i 2014. Det skete på initiativ af firmaet bag.

Det oplyser Lægemiddelstyrelsen til ElboBladet.

Fentanyl burde efter Stig Gerdes' mening fjernes fra markedet. Arkivfoto: Peter Friis Autzen
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har ingen mening om forslaget om at forbyde de tre midler. Foto: Steen Brogaard
Oxycontin er et af de midler, der efter Stig Gerdes' mening burde fjernes fra markedet. Arkivfoto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Lille Bent blev reddet mange gange - selv havde han kun ét ønske: - Bare, jeg dog snart må dø, så jeg kan være sammen med min mor!

Annonce