Annonce
Trekantområdet

Morfinbyen: Minister ser ikke behov for nye tiltag mod misbrug

Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S). Foto: Steen Brogaard
Der er ikke brug for at udtænke nye tiltag i kampen mod morfinmisbrug, mener Magnus Heunicke.

Fredericia: - Vi spilder tiden. Og det her kommer til at ramme os lige i røven om nogle år, når der er rigtig mange flere misbrugere.

Folketingsmedlem Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) er frustreret over et svar fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S). Efter nogle ugers overvejelse afviser han nu hendes forslag om at etablere en særlig arbejdsgruppe, der skal udtænke nye metoder til kampen mod misbrug af morfin og andre medicintyper på narkomarkedet.

- Jeg havde håbet, at det langsomme svar var tegn på, at han gjorde sig reelle overvejelser. Men nej. Jeg er dybt skuffet, og jeg synes ikke, at de ved, hvad de snakker om, siger Karina Lorentzen.

Med "de" henviser hun til de sundheds- og justitsmyndigheder, Magnus Heunicke har hørt, inden han sendte sit svar til Karina Lorentzen.

- Jeg synes kun, at de kradser i overfladen af det her problem. Vi trænger til at grave dybere ned, inden problemet vokser sig meget større. Der skal fokus på emnet, siger Karina Lorentzen.

Hun er valgt i Kolding og har fulgt udviklingen i Fredericia, hvor problemet med morfin-misbrug er stort.

Annonce
Det er ikke min opfattelse, at der bør nedsættes en særskilt task force.

Magnus Heunicke (S), minister

Tiden går

Magnus Heunicke mener, at de allerede eksisterende tiltag mod ulovlig medicinhandel er effektive nok.

I sit svar henviser han blandt andet til et særligt overvågningssystem, der giver sundhedsmyndighederne indsigt i, om læger udskriver mistænkeligt meget af bestemte medicintyper. Han henviser også til Sundhedsstyrelsens såkaldte forebyggelsespakke, der skal understøtte kommunernes forebyggende indsats. Og han lover, at næste gang forebyggelsespakken skal opdateres, vil det blive overvejet, om den skal indeholde anbefalinger specifikt på forebyggelse af medicin- og morfinmisbrug. Men indtil da skrives emnet ikke selvstændigt ind i anbefalingerne.

På baggrund af oplysninger fra blandt andre styrelser og politi konkluderer ministeren, at der ikke er brug for at udtænke nye tiltag.

- På baggrund af høringen er det ikke min opfattelse, at der bør nedsættes en særskilt taskforce, der skal se på bekæmpelse af handel og misbrug af receptpligtige lægemidler, skriver han i sit svar.

Som tidligere omtalt i ElboBladet har Rigspolitiet ikke overblik over, hvordan problemet med ulovlig morfin- og medicinhandel udvikler sig - i hvert fald ikke hvad angår sigtelser og domme. Den slags gemmer sig nemlig i den øvrige narkotikastatistik.

Retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF). Foto: Steen Brogaard
Morfin-præparater er et problem på det fredericianske narkomarked. Arkivfoto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Sundhedsordførere: Nu må ministeren stoppe omskæringslægen

Annonce