Annonce
Trekantområdet

Morfinbyen: Ministerier overvejer fælles indsats

Ulovlig handel med morfinpræparater er et stort problem i blandt andet Fredericia. Nu overvejer to ministerier at sætte en særlig taskforce i gang med at idéudvikle metoder til at bekæmpe problemet og forhindre, at det spreder sig. Arkivfoto: Peter Friis Autzen
Mens politiet og Justitsministeriet ikke er klar med egne tiltag mod morfin- og narkoproblemer, er to ministerier gået sammen om nye overvejelser.

Fredericia: Morfin- og narkoudfordringerne i Fredericia har fået to ministerier til at se på muligheden for at sætte et fælles arbejde i gang for at finde nye metoder mod problemet.

Det er Sundheds- og Ældreministeriet, der har taget fat i Justitsministeriet for sammen at se på muligheden for at etablere en taskforce - eller en arbejdsgruppe - der skal udtænke nye metoder. Dels for at modarbejde de problemer, Fredericia og andre byer allerede oplever. Og dels for at undgå en udvikling som set i udlandet, hvor morfinpræparater og andre medicintyper har bredt sig langt ind i narkomarkedet og fået mange ud i et misbrug.

Idéen om en taskforce kommer fra SF's retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt, der er valgt i Sydjylland og opstillet i Kolding. Hun har med bekymring fulgt beskrivelserne af morfinproblemet i Fredericia og også set på andre sager, der viser behovet for nye skridt. Hun lægger op til, at en taskforce skal have repræsentanter fra blandt andre politiet, kommuner, læger, misbrugere og foreninger. Og målet er en række forslag til bekæmpelse af handel og misbrug af receptpligtig medicin.

Begge ministerier oplyser, at der arbejdes på en tilbagemelding, og at de i den forbindelse vender idéen med "relevante aktører" for at vurdere behovet. Et svar kan måske foreligge ved udgangen af oktober.

Annonce
Det er ærgerligt med afvigende minister-svar. Men måske de skyldes, at man rent faktisk har gang i overvejelser på området.

Karina Lorentzen Dehnhardt, SF

Intet svar om politi og straffelov

Karina Lorentzen glæder sig over, at ministerierne tilsyneladende har taget taskforce-idéen til sig.

- Noget tyder på, at problemet med morfin og medicinmisbrug er gået under radaren. Det tyder justitsministerens øvrige svar også på - han siger jo, at man ikke har overblik over omfanget. Så er det godt, hvis en taskforce eller arbejdsgruppe oprettes, siger Karina Lorentzen.

Hun har også stillet andre opfølgende spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup (S) og blandt andet bedt ham forholde sig til, at straffelovens §191 om grov narkohandel har en høj bagatelgrænse for ulovlig handel og smugling af morfinpræparater - noget, som gør det langt mindre straf-farligt for en pusher at handle med morfin end med andre stoffer.

- Men ministeren svarer slet ikke på de spørgsmål. Den slags ser man desværre tit. Men måske hans undvigende svar i denne omgang skyldes, at der arbejdes med at etablere en taskforce. Det kan man da håbe, siger det koldingensiske folketingsmedlem.

Heller ikke spørgsmål om en eventuel forstærket politi-indsats svarer ministeren på. Det gør det lokale Sydøstjyllands Politi heller ikke.

SF's retsordfører, koldingensiske Karina Lorentzen Dehnhardt, har foreslået en taskforce efter med bekymring at have fulgt udviklingen i Fredericia. Arkivfoto: Jacob Schultz
Justitsminister Nick Hækkerup (S) svarer ikke på, om han vil justere straffelovens eller politiets indsats overfor ulovlig morfin- og medicin-misbrug. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce