Annonce
Trekantområdet

Morfinbyen: Politiet beder om hjælp i indsatsen mod morfin og misbrug

Chefpolitiinspektør Klaus Munk Nielsen ønsker sig, at langt flere vil kontakte politiet med oplysninger om ulovlig handel med morfin og anden medicin i Fredericia. Foto: Peter Friis Autzen
Sydøstjyllands Politi efterlyser, at langt flere henvender sig med tips og oplysninger om ulovlig morfin- og medicin-handel.
Annonce

Fredericia: - Vi har brug for flere henvendelser fra borgerne.

Chefpolitiinspektør Klaus Munk Nielsen fra Sydøstjyllands Politi har fulgt ElboBladets artikelserie om morfin-udfordringerne i Fredericia. Og han ved, at der er et problem.

- Men vi får desværre begrænsede henvendelser fra offentligheden om det her. Yderst begrænsede. Vi har brug for flere oplysninger. Hjælp os, siger han.

Efterforskning af morfinmisbrug og ulovlig handel med medicin er udfordret af mange ting. Blandt andet, at medicinen i udgangspunktet er lovlig. Den bliver først ulovlig, hvis den ligger i lommen på den forkerte person - altså en person, der ikke har fået den på recept.

- Men jeg kan jo ikke gå og vende lommer på alle. Vi kan kun vende lommerne på en person, hvis vi har en konkret mistanke og kan sigte ham, inden vi vender hans lommer, siger Klaus Munk Nielsen.

I såkaldte visitationszoner har politiet øgede muligheder for at vende lommer på folk. Men visitationszoner bruges ved konkrete trusler - ikke som skridt mod en generel misbrugsproblematik.

Hjælp os med flere henvendelser og oplysninger, så vi har noget at arbejde med.

Klaus Munk Nielsen, chefpolitiinspektør

Annonce

Særlige udfordringer

Selv hvis en person bliver taget med mistænkelig medicin i lommerne, møder politiet en udfordring.

Hvis personen hævder at have fået morfinen af sin læge, kan politiet ikke modbevise det. Lægen har nemlig tavshedspligt og må derfor ikke oplyse til politiet, hvilken medicin patienten har fået udskrevet.

- Det her er ikke let. Også derfor har vi brug for henvendelser. Og ja, man kan godt give henvendelser anonymt, siger Klaus Munk Nielsen.

Hvor konkrete skal de henvendelser være?

- Så konkrete som muligt, siger chefpolitiinspektøren.

Som eksempel sammenligner han med en type henvendelser, politiet nogle gange får om hashhandel.

- Hvis en beboer i en opgang fortæller, at der lugter af hash, og at der er et rend i opgangen hver torsdag aften. Den slags henvendelser giver os noget at arbejde med, siger han.

Annonce

Også brug for social indsats

Klaus Munk Nielsen understreger, at politiet har et godt og tæt samarbejde med kommunen, misbrugscentret og andre myndigheder på misbrugsområdet. Og han synes, at det er vigtigt, at kampen mod medicin- og narko-misbrug ikke kun kæmpes som en politiindsats.

- Politiets knytnæve er ikke nok. Der er også brug for en social indsats, siger han.

- Vi efterforsker selvfølgelig og ser, om vi kan identificere de store spillere - ligesom vi gør med "almindelig" organiseret narkokriminalitet. Og i den forbindelse sker det da også, at der dukker noget morfin op. Men ikke ret tit, siger chefpolitiinspektøren.

Dermed er han tilbage ved sin første pointe:

- Det her kalder på, at vi får nogle flere henvendelser og oplysninger, så vi har noget at arbejde med. Jeg kan ikke love, at vi kommer med blå blink og håndbremsevendinger hver gang. Men alt indgår i vores analyse af det samlede billede, så vi kan træffe de rigtige politi-taktiske beslutninger og disponere vores ressourcer. Det har vi brug for.

Midler som blandt andet Oxynorm, Fentanyl og Oxycontin er blandt de, der handles ulovligt på narkomarkedet i Fredericia. Men der er også andre, oplyser politiet. Arkivfoto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Højeste antal nye coronatilfælde siden starten af oktober: Statsministeren er bekymret

Varde

Så er det nu: Syv dage til Rema åbner

Indland

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

Annonce