Annonce
Billund

Moriabørn gav debat i byrådssalen: Mindretal ville presse på for at få Danmark til at åbne sig

Forældreløse flygtningebørn skal kunne tilbydes trygge rammer i Danmark. Det mener 12 medlemmer af Billund Byråd, som derfor gerne ville have presset på over for udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye. Arkivfoto. Søren E. Alwan
12 for og 13 imod betyder, at Billund Kommune ikke kommer til at gøre noget ekstraordinært for at hjælpe børn fra den græske Moria-flygtningelejr.

Billund Kommune: Forældreløse flygtningebørn i en lejr fjernt fra Danmark var et noget usædvanligt debatemne, da byrådet var samlet tirsdag aften. Ord som næstekærlighed, pligt og umenneskelighed var begreber, som blev brugt, og heller ikke det er hverdagskost i byrådssalen på rådhuset i Grindsted.

Sagen er, at 12 byrådsmedlemmer eller knap halvdelen, ni socialdemokrater, to fra Radikale Venstre samt løsgænger Lars Hansen havde rejst et ønske om, at Billund Kommune skal presse på over for regeringen i forhold til at hjælpe nogle af de forældreløse børn, som lever under kummerlige forhold i den meget omtalte Moria-flygtningelejr. Konkret ved at få borgmester Ib Kristensen til at sende et brev til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye for at presse på for at hjælpe flygtningebørn til landet.

Annonce

Det er min pligt

- Morialejren er helvede på jord. Vi kan ikke redde hele verden, men vi skal forsøge at hjælpe nogle af de svageste, og det er de her børn. Jeg ser det som min pligt som politiker og mennesker at gøre noget, og håbet er, at vi med et brev kan skubbe til en konkret forandring, sagde Mads Helbo (RV).

Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup, Socialdemokratiets gruppeformand, pegede på, at der allerede er syv andre kommuner og flere på vej, som gerne vil gøre noget ekstra for børnene i Morialejren, og som derfor har henvendt sig til ministeren om det.

- Vi kan gøre en forskel for de børn. Jeg synes, man har en pligt til det - både som politiker og menneske. Vi kan lige gøre lidt mere, sagde hun.

Annonce

Det er landspolitik

Venstre, Dansk Folkeparti og Allan Munk Nielsen fra Konservative var dog ikke rigtig med på den idé.

- Jeg har stor sympati for tanken, men jeg kan ikke støtte forslaget. Det er landspolitik at beslutte, hvilke flygtning vi skal have, sagde Allan Munk Nielsen (K).

Venstres gruppeformand Peter Fredensborg havde med egne ord svært ved at være uenig med forslagsstillerne. Det var han så alligevel:

- For sagen er, at hvis vi først skal til at skele til baggrund og nød, før vi udtrykker vores parathed til at tage imod flygtninge, så er vi for mig at se ude i et ærinde, som hverken er særlig næstekærligt eller smagfuldt i det hele taget, sagde han.

Borgmester Ib Kristensen (V) mente heller ikke, at byrådet skal blande sig i den slags, men opfordrede alle til via deres partier at påvirke landets flygtningepolitik. Han forlangte at få en mindretalsudtalelses vedlagt, hvis et flertal ville pålægge ham at skrive et brev til ministeren. Det blev dog ikke nødvendigt, for den afsluttende afstemning viste, at der ikke var flertal for forslaget om at presse på over for ministeren.

Annonce

Intet brev fra Billund

Der bliver derfor ikke sendt noget brev fra Billund Kommune. For forslaget stemte kun de 12 forslagsstillere, mens de resterende 13 byrådsmedlemmer, det vil sige hele Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti stemte imod.


Jeg ser det som min pligt som politiker og mennesker at gøre noget, og håbet er, at vi med et brev kan skubbe til en konkret forandring.

Mads Helbo
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund

35.000 besøgende lagde vejen forbi Deep Forest Art Land i årets første tre måneder: - Tidligere var det antallet af besøgende på et godt år

Annonce