Annonce
Indland

Morten Østergaard med nyt krav til Socialdemokratiet: Fremlæg en økonomisk plan

Morten Østergaard har tidligere slået fast, at han kun vil bringe en socialdemokratisk regering til magten, hvis der inden udformes et dokument, hvor Det Radikale Venstre kan se, at parties politik kommes i møde. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Dagen før Socialdemokratiet holder kongres, lancerer Morten Østergaard nu et "klokkeklart krav" til de tidligere regeringspartnere. Hvis Det Radikale Venstre skal bringe en socialdemokratisk regering til magten, skal Mette Frederiksen fremlægge en økonomisk plan, der øger råderummet i dansk økonomi.

Indtil nu har det mest handlet om udlændinge. Uenigheden mellem Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre. Men det er ikke kun kvoteflygtninge og burkaforbud, der skiller parterne. Under Helle Thorning-Schmidts regeringstid var den økonomisk politik det største stridspunkt, og nu sætter Det Radikale Venstre igen foden på Socialdemokratiets ømme tå.

Morten Østergaard har tidligere slået fast, at han kun vil bringe en socialdemokratisk regering til magten, hvis der inden udformes et dokument, hvor Det Radikale Venstre kan se, at parties politik kommes i møde.

Det har dog ikke stået klart, hvad indholdet af dette dokument skulle være, men for første gang åbner den radikale leder nu over for avisen Danmark for, hvad han forventer sig af Socialdemokratiet.

- Det er et klokkeklart krav fra os, at vi vil kende den økonomiske politik, før vi ved, om vi bakker op om en regering, og den skal give mulighed for, at vi kan stoppe med besparelser på uddannelse, og at vi kan investere i den grønne omstilling, og det kræver altså, at råderummet bliver større, end det er i dag, fortæller Morten Østergaard til avisen Danmark.

Har Socialdemokratiet ikke fortalt, hvad de vil med økonomien, du kan bare ikke lide svaret?

- Nej, det mener jeg ikke, de har. Ikke svar, der hænger sammen.

Skindet på næsen

Begrebet "råderum" dækker over det overskud, der forventes at være i statens husholdningsbudget de kommende år. Altså de frie midler politikerne kan bruge på nye initiativer eller til at dække stigende offentlige udgifter. Ifølge Finansministeriets beregninger er det økonomiske råderum i dansk økonomi 27,5 mia. kr. frem mod 2025.

Men fordi befolkningssammensætningen ændrer sig de kommende år, er der behov for at tilføre ekstra midler til den offentlige sektor for bare at kunne opretholde det serviceniveau, vi kender i dag. Det fænomen kaldes det demografiske træk og skyldes primært, at andelen af ældre borgere udenfor arbejdsmarkedet vokser.

Beregninger fra Finansministeriet viser, at udgifterne til alene at modvirke det demografiske træk frem mod 2025 beløber sig i omkring 23,5 milliarder kroner.

Det er vel fair nok, hvis Socialdemokratiet mener, at råderummet er stort nok?

-Vi kan ikke nå de ting, vi vil, bare med det råderum der er, som udgifterne udvikler sig, så er det kun lige nok til at holde skindet på næsen. Og derfor er vi nødt til at finde veje til at øge det, svarer Morten Østergaard og fortsætter.

-Der er desuden den ekstra dimension, og den er, at selv hvis vi har pengene, så er det ikke nok. Man skal også have menneskene til at udføre arbejdet, og der synes jeg, at man stikker hovedet i busken, og der siger jeg bare, vi gør ikke som Dansk Folkeparti. Vi sætter ikke en regering til magten, hvis økonomiske politik vi grundlæggende er i mod.

Så du kræver reformer?

-Jeg kræver råderum.

Annonce

Udenlandsk arbejdskraft

Det Radikale Venstre har selv en række bud på, hvordan råderummet kan øges, men Morten Østergaard understreger, at de enkelte forslag ikke i sig selv er ultimative. Det er altså alene kravet om, at råderummet skal øges.

Et af forslagene er at gøre det lettere for udlændinge uden for EU at komme til Danmark og arbejde. Som reglerne er i dag, kan disse mennesker kun få en opholds- og arbejdstilladelse, hvis de har et job på hånden, hvor den årlige løn som minimum udgør 417.800 kroner. Det Radikale Venstre vil sænke denne beløbsgrænse og på den måde åbne for, at flere udlændinge vil kunne komme til Danmark for at arbejde og betale skat.

- Jeg kommer lige fra Dansk Industris årsmøde, hvor de står at siger, at de må sige nej til ordrer, fordi de mangler folk. Vi kommer ingen steder, og der er beløbsgrænsen så blevet et magtsymbol herinde på Christiansborg, hvor venstrefløjen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kan genere regeringen, fortæller Morten Østergaard.

Er det ikke bare så simpelt, at Socialdemokratiet vil noget andet end dig? De vil få de 100.000 danske ledige i job, inden de åbner arbejdsmarkedet yderligere for udlændinge?

- Det er jo det største falsum at gøre det til en stoleleg, hvor det enten er en ledig på kontanthjælp eller en ukrainsk gæstearbejder. Der er rigeligt plads til begge dele. Virksomhederne vil gerne have begge dele.

Men hvorfor ikke først fokusere på de 100.000 ledige?

- Det koster penge. Vi er sådan set enige med Socialdemokratiet i, at det ville være godt at fuldtidsaktivere, men det koster penge, og det koster også penge at uddanne noget bedre og at opskole.

Betyder det ikke bare, at det kræver en større indsats?

- Det betyder, at man bliver nødt til at gøre begge dele på samme tid. Jeg synes jo, at man skal sige til virksomheder, der har en overenskomst og tager et uddannelsesansvar: I kan til gengæld fylde de huller, I ikke kan besætte, med folk fra udlandet. Så ved vi, at det er på ordnede vilkår, og vi ved, at det er virksomheder, der ikke bare springer over, hvor gærdet er lavest, siger Morten Østergaard.

Annonce

Pensionsalderen skal op

En højere pensionsalder er et andet af Det Radikale Venstres forslag til, hvordan arbejdsudbuddet og dermed råderummet kan øges. Partiet fremførte også forslaget i seneste folketingsvalgkamp, men blev skudt ned af både Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti.

- Vi skal have et kig på pensionsalderen, hvor den hæves en lille smule, det kunne bare være med et halvt år, så ville meget kunne lykkes, siger Morten Østergaard med henvisning til, at beregninger fra Finansministeriet har vist, at netop en hævelse af pensionsalderen er et af de mest effektive redskaber til at øge arbejdsudbuddet og dermed råderummet.

Socialdemokratiet har klart sagt, at de ikke vil være med til at hæve pensionsalderen ekstraordinært, fordi det vil ramme de nedslidte ekstra hårdt?

- Det, vi lægger op til, er en ny tilbagetrækningspolitik, hvor folk, der er nedslidte, kan få lov til at trække sig tidligere end i dag, mod til gengæld at alle dem, der har job, hvor man ikke blive nedslidt, vil skulle blive lidt længere, svarer Morten Østergaard.

Annonce

Med åbne kort

Lørdag mødes godt tusinde socialdemokrater fra nær og fjern til kongres i Aalborg. To dage, hvor pressen fokuserer på Socialdemokratiet. Morten Østergaard lægger ikke skjul på, at han forsøger at præge weekendens debat.

- Jeg vil gerne invitere hende til at spille med åbne kort. Jeg har præsenteret vores plan, det kan sikkert ikke blive til noget alt sammen, men vi spiller med åbne kort. Det er den vej, vi vil. Hvilken vej vil hun? Vil hun hellere med ned ad Dansk Folkepartis vej, så synes jeg da, at hun skulle sige det, slutter Morten Østergaard.

Annonce
Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderjyske Fodbold

AGF foran ved pausen: SønderjyskE jagter udligningen

Kultur For abonnenter

Sophies far er 69 år og ramt af demens: Min første tanke var, at der må da være nogen, som kan fikse ham

Aabenraa

Mand forbrændt i Kruså: Hjemmelavet fyrværkeri selvantændte

Sønderborg

Massive protester mod biogasanlæg i Kværs: 44 indsigelser mod ny miljørapport

Aabenraa

Næstformand forstår det ikke: Nu flyttes børn fra omstridt specialskole

Kolding For abonnenter

Bil bragede ind i Freddie og Marlenes hus: Nu risikerer de, at deres hus braser sammen

Danmark

Se Danmark: Hjemløse Nanna og Stig fik et bryllup og hinanden

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderborg

Brandstifter dømt - løb efter vidner med kokkekniv

Sport

Chris Anker Sørensen bliver begravet i stilhed

Nordtyskland

Derfor bliver forbundsdagen danskere, end du tror: SSW er nemlig ikke alene

Debat For abonnenter

Det mener JydskeVestkysten om det danske mindretals valgtriumf i Tyskland

Billund For abonnenter

Tesfaye mødte Osama, Bashir og Mahmoud: Sådan kom syriske flygtninge i arbejde på en virksomhed, hvor der er brug for dem

Annonce