Annonce
Tønder

Morten fra Tønder helt på toppen i Afrika

Begyndende højdesyge kastede en del udfordringer af sig på de sidste højdemeter mod toppen - men selvom det holdt lidt hårdt mod slutningen, så nåede Morten Lambek (th) sit mål: Uhuru Peak. Foto: Morten Lambek
Der er koldt på toppen, også selvom toppen ligger tæt på Ækvator. Det måtte Morten Lambek fra Tønder sande, da han tidligere på året besteg Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro.
Annonce

TØNDER/MOUNT KILIMANJARO: Et maveonde og højdens påvirkninger var ved at stikke en kæp i hjulet for Morten Lambeks mission om at bestige Mount Kilimanjaro i Tanzania, men med solid fightervilje lykkedes det den lokale deltager i årets første udgave af Climb for Charity at nå toppen af bjerget og de 5895 meter.

Inden afgang tog vi på JydskeVestkysten en snak med den lokale eventyrer om forventningerne til turen - og velvidende, at der var en stor oplevelse på vej, så overgik virkeligheden alligevel forventningerne:

- Det var sjovt og vildt. Det hele var meget mere, end jeg havde regnet med - både den storslåede natur og den fysiske udfordring. Vi besteg det på fire en halv dag, og det er noget af det hurtigste, man kan gøre. Normalt ville man bruge mere tid, op til 7-10 dage, så det gik hurtigt, forklarer han og tilføjer:

- Men det er sådan, de gør det. Noget af det handler selvfølgelig også om, at man så skulle bruge en del flere dage på hele turen - for vores vedkommende var det en tur på ti dage i alt, fortæller Morten Lambek, som til daglig er indehaver af fitness-centeret SPS-Gym i Tønder.

Jeg har ikke lagt planer endnu, men jeg skal ud at bestige flere bjerge. Det er helt sikkert. Næste gang må det gerne være lidt mere teknisk, og jeg har i hvert fald fået en god portion erfaring af at være med her.

Morten Lambek, bjergbestiger og indehaver af SPS Gym, Tønder

Annonce

Højdesygen

Et af Morten Lambeks helt store personlige spørgsmål inden turen var, hvordan han ville reagere på højderne. Højdesygen kan især sætte ind på den sidste del af opstigningen, og selv gik han heller ikke fri.

- Jeg fik lidt problemer med maven på den sidste tur fra cirka 4800 meter og op til toppen. Det er også der, højdesygen for alvor kan sætte ind. Jeg blev også ramt lidt af det, så jeg måtte grave dybt for at klare den. Det var noget hårdere end ventet.

Fysikken kommer især på prøve, forklarer han.

- Højderne rammer din balance fuldstændig, så da vi skulle have snesko på til sidst, så måtte jeg trække op i mine bukser bare for at løfte mine ben. Din puls kører på fuld skrue, og du kan kun komme ned igen ved at være inaktiv. Det svarer vel lidt til, at du løber på et løbebånd, men kun kan trække vejret gennem et sugerør. Det er super hårdt.

Toppen blev nået, og oplevelserne i Tanzania har på ingen måde afskrækket Morten Lambek fra at skulle bestige flere bjerge. Planlægningen er ikke i gang endnu, men det kommer, siger han.

- Jeg har ikke lagt planer endnu, men jeg skal ud at bestige flere bjerge. Det er helt sikkert. Næste gang må det gerne være lidt mere teknisk, og jeg har i hvert fald fået en god portion erfaring af at være med her.

Også Kilimanjaro kunne friste igen, slår han fast:

- Jeg har en idé om, at Kilimanjaro kunne være sjov at bestige sammen med min knægt, når han bliver gammel nok til det. Jeg tog en sten med, og det må man egentlig ikke… Men jeg vil gerne ned og lægge den igen sammen med ham. Tænkte det var en god undskyldning for at tage derned igen, når han engang er gammel nok til det. Han er ti måneder nu, så det har nok lidt udsigter, tilføjer han med et smil.

Annonce

8881,75 kroner

Et led i deltagelsen er, at man kan bestige bjerget i en gode sags tjeneste. Op til afrejsen kunne man give et bidrag per højdemeter, som Morten gennemførte - og alt i alt endte det med 8.881,75 kroner. Et beløb, som Morten Lambek glæder sig over at kunne give videre.

- Jeg havde ikke et egentligt mål. Jeg er bare glad for, at jeg fik samlet noget sammen. Man kan jo sagtens tage turen derop uden at samle ind, men jeg synes det giver god mening. Som jeg plejer at sige, så er det rigtig fint at kunne gøre noget - men man skal også kunne gøre noget godt for andre.

Climb for Charity laver årligt flere ture til blandt andet Kilimanjaro, hvor man som Morten Lambek kan samle ind til et godt formål. Støtterne har givet et beløb per højdemeter, han gennemførte, og i alt kan Morten nu sende knap 8900 kroner til Børneulykkesfondens tiltag "Legeheltene". Foto: Morten Lambek
Af 22 deltagere nåede de 16 helt til toppen på Uhuru Peak i 5895 meters højde. En flot bedrift, set i lyset af, at holdet gennemførte på en noget hurtigere tid, end man normalt gør. Foto: Morten Lambek
Inden turen mod toppen besøgte Morten og de øvrige deltagere blandt andet et børnehjem i Moshi. Foto: Morten Lambek
Morgenstund på Kilimanjaro. Foto: Morten Lambek
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce