Annonce
Tønder

Morten fra Tønder helt på toppen i Afrika

Begyndende højdesyge kastede en del udfordringer af sig på de sidste højdemeter mod toppen - men selvom det holdt lidt hårdt mod slutningen, så nåede Morten Lambek (th) sit mål: Uhuru Peak. Foto: Morten Lambek
Der er koldt på toppen, også selvom toppen ligger tæt på Ækvator. Det måtte Morten Lambek fra Tønder sande, da han tidligere på året besteg Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro.

TØNDER/MOUNT KILIMANJARO: Et maveonde og højdens påvirkninger var ved at stikke en kæp i hjulet for Morten Lambeks mission om at bestige Mount Kilimanjaro i Tanzania, men med solid fightervilje lykkedes det den lokale deltager i årets første udgave af Climb for Charity at nå toppen af bjerget og de 5895 meter.

Inden afgang tog vi på JydskeVestkysten en snak med den lokale eventyrer om forventningerne til turen - og velvidende, at der var en stor oplevelse på vej, så overgik virkeligheden alligevel forventningerne:

- Det var sjovt og vildt. Det hele var meget mere, end jeg havde regnet med - både den storslåede natur og den fysiske udfordring. Vi besteg det på fire en halv dag, og det er noget af det hurtigste, man kan gøre. Normalt ville man bruge mere tid, op til 7-10 dage, så det gik hurtigt, forklarer han og tilføjer:

- Men det er sådan, de gør det. Noget af det handler selvfølgelig også om, at man så skulle bruge en del flere dage på hele turen - for vores vedkommende var det en tur på ti dage i alt, fortæller Morten Lambek, som til daglig er indehaver af fitness-centeret SPS-Gym i Tønder.

Annonce

Jeg har ikke lagt planer endnu, men jeg skal ud at bestige flere bjerge. Det er helt sikkert. Næste gang må det gerne være lidt mere teknisk, og jeg har i hvert fald fået en god portion erfaring af at være med her.

Morten Lambek, bjergbestiger og indehaver af SPS Gym, Tønder

Højdesygen

Et af Morten Lambeks helt store personlige spørgsmål inden turen var, hvordan han ville reagere på højderne. Højdesygen kan især sætte ind på den sidste del af opstigningen, og selv gik han heller ikke fri.

- Jeg fik lidt problemer med maven på den sidste tur fra cirka 4800 meter og op til toppen. Det er også der, højdesygen for alvor kan sætte ind. Jeg blev også ramt lidt af det, så jeg måtte grave dybt for at klare den. Det var noget hårdere end ventet.

Fysikken kommer især på prøve, forklarer han.

- Højderne rammer din balance fuldstændig, så da vi skulle have snesko på til sidst, så måtte jeg trække op i mine bukser bare for at løfte mine ben. Din puls kører på fuld skrue, og du kan kun komme ned igen ved at være inaktiv. Det svarer vel lidt til, at du løber på et løbebånd, men kun kan trække vejret gennem et sugerør. Det er super hårdt.

Toppen blev nået, og oplevelserne i Tanzania har på ingen måde afskrækket Morten Lambek fra at skulle bestige flere bjerge. Planlægningen er ikke i gang endnu, men det kommer, siger han.

- Jeg har ikke lagt planer endnu, men jeg skal ud at bestige flere bjerge. Det er helt sikkert. Næste gang må det gerne være lidt mere teknisk, og jeg har i hvert fald fået en god portion erfaring af at være med her.

Også Kilimanjaro kunne friste igen, slår han fast:

- Jeg har en idé om, at Kilimanjaro kunne være sjov at bestige sammen med min knægt, når han bliver gammel nok til det. Jeg tog en sten med, og det må man egentlig ikke… Men jeg vil gerne ned og lægge den igen sammen med ham. Tænkte det var en god undskyldning for at tage derned igen, når han engang er gammel nok til det. Han er ti måneder nu, så det har nok lidt udsigter, tilføjer han med et smil.

8881,75 kroner

Et led i deltagelsen er, at man kan bestige bjerget i en gode sags tjeneste. Op til afrejsen kunne man give et bidrag per højdemeter, som Morten gennemførte - og alt i alt endte det med 8.881,75 kroner. Et beløb, som Morten Lambek glæder sig over at kunne give videre.

- Jeg havde ikke et egentligt mål. Jeg er bare glad for, at jeg fik samlet noget sammen. Man kan jo sagtens tage turen derop uden at samle ind, men jeg synes det giver god mening. Som jeg plejer at sige, så er det rigtig fint at kunne gøre noget - men man skal også kunne gøre noget godt for andre.

Climb for Charity laver årligt flere ture til blandt andet Kilimanjaro, hvor man som Morten Lambek kan samle ind til et godt formål. Støtterne har givet et beløb per højdemeter, han gennemførte, og i alt kan Morten nu sende knap 8900 kroner til Børneulykkesfondens tiltag "Legeheltene". Foto: Morten Lambek
Af 22 deltagere nåede de 16 helt til toppen på Uhuru Peak i 5895 meters højde. En flot bedrift, set i lyset af, at holdet gennemførte på en noget hurtigere tid, end man normalt gør. Foto: Morten Lambek
Inden turen mod toppen besøgte Morten og de øvrige deltagere blandt andet et børnehjem i Moshi. Foto: Morten Lambek
Morgenstund på Kilimanjaro. Foto: Morten Lambek
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Annonce