Annonce
Udland

Mueller skal vidne om Rusland-rapport i Kongressen på live-tv

Jim Bourg/Reuters
Demokraterne håber, at Muellers vidneudsagn om Rusland-rapporten vil øge støtten til en rigsretssag mod Trump.

Demokraterne i USA er godt klar over, at det er de færreste amerikanere, der har læst den fulde Rusland-rapport, som særlig anklager Robert Mueller offentliggjorde i april efter knap to års efterforskning.

Derfor håber de, at nationen onsdag vil sidde klæbet til skærmen, når Mueller skal udspørges om konklusionerne i rapporten af medlemmer af henholdsvis retsudvalget og efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus.

Det amerikanske nyhedsbureau AP betegner den cirka seks timer lange afhøring af Mueller, som er tidligere chef for det amerikanske forbundspoliti, FBI, som "årets tv-begivenhed" i Repræsentanternes Hus.

Ved at tv-transmittere afhøringen og fremhæve de dele af rapporten, der fokuserer på Donald Trumps mest tvivlsomme opførsel, håber Demokraterne, at de kan øge offentlighedens støtte til en rigsretssag mod præsidenten.

Robert Mueller blev i maj 2017 udnævnt til særlig anklager. Hans job var blandt andet at finde ud af, om Rusland samarbejdede med folk fra præsident Donald Trumps valgkampagne op til præsidentvalget i USA i november 2016.

I sin rapport i april i år konkluderede Mueller, at der var adskillige og systematiske bestræbelser fra Ruslands side på at påvirke den amerikanske valgkamp.

Men den 448 sider lange rapport konkluderede også, at trådene mellem Trumps valgkampagne og russerne ikke var nok til at dømme præsidenten for at have samarbejdet med Rusland.

Omvendt frifandt rapporten ikke præsidenten for at have forsøgt at hindre efterforskningen.

- Mens denne rapport ikke konkluderer, at præsidenten begik en forbrydelse, så renser den ham heller ikke for det, lød det.

Demokraterne håber, at Mueller onsdag vil uddybe nogle af sine konklusioner.

- Vi ønsker blot at bringe denne rapport til live, og hvis Robert Mueller blot - på live-tv - kunne fremhæve de vigtigste dele af rapporten, så vil det være meget hjælpsomt for det amerikanske folk, siger demokraten Ted Lieu, der sidder i retsudvalget, ifølge nyhedsbureauet dpa.

Onsdag i sidste uge stemte Repræsentanternes Hus for at opgive en rigsretssag mod Donald Trump - i hvert fald for nu. 332 medlemmer stemte således imod en resolution, der skal lede til en rigsretssag, mens kun 95 demokrater stemte for at holde muligheden i live.

Inden onsdagens afhøring i Kongressen har Mueller på forhånd advaret om, at han ikke har nogen intentioner om at levere overraskelser.

Trump har adskillige gange betegnet Robert Muellers undersøgelse som en "heksejagt".

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Jule-gåtur på diget

Leder For abonnenter

Brexit it is: Vælgerne har talt

Endelig. Endelig kan både Storbritannien og EU komme videre. De britiske vælgere har talt, tydeligt, og de har klart valgt Brexit. Det giver en tiltrængt klarhed på begge sider af vandet oven på flere års tumultariske scener i det britiske parlament og manglende fremdrift i de uendelige forhandlinger med et mere og mere målløst EU. Nu må vi være færdige med Brexit eller ej. De britiske vælgere har talt, og de har givet den konservative premierminister Boris Johnson et klart mandat. Johnson er som politiker let at mene en masse om. Man kommer let til at ryste på hovedet. Han er en populist, en politisk charlatan, der ikke skyr nogen midler for magten, men han er også en klar vinder af det britiske valg efter en valgkamp, der har centreret sig om en sag: Brexit. Nu. Om han vandt på grund af sagen eller på grund af en meget svag, forvirret opposition, eller fordi englænderne ikke orker mere snak eller en kombination af det hele er ligegyldigt. Johnson vandt stort. Han tegner Storbritannien. Det kan man begræde, fra vores side af Nordsøen. Både politisk og økonomisk. Vi gik ind i det europæiske fællesskab sammen med englænderne, og der har så at sige altid været en tæt og givtig relation mellem Esbjerg og Harwich, og det havde været bedst for Danmark, om Storbritannien på vej ud af EU var vendt om i døren. Det gør Storbritannien ikke med Boris Johnson som dørmand. Lad os tørre øjnene. Briterne har valgt brexit, nu skal vi have det bedst mulige ud af det scenarie. Vi har en interesse i en stærk og tæt relation også fremover. Vi skal have en fornuftigt balanceret handelsaftale på plads hurtigst muligt. Vi beriger hinanden økonomisk og kulturelt. Danmark bør være den stemme i EU, som mere end nogen anden søger kompromisset og appellerer til fornuften i de forestående forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Det bliver der brug for.

Annonce