Annonce
Nordtyskland

Mulig flyverbombe fra krigen: Hundreder skal måske evakueres

Den mulige bombe på sportspladsen er foreløbig blevet sikret med en enorm metaltønde. Foto: Marcus Dewanger.
En større metalgenstand under jordoverfladen på en sportsplads i det nordlige Flensborg er muligvis en ueksploderet flyverbombe fra anden verdenskrig. Kommunen forbereder en rømning på lørdag, bomberydderne skal i aktion.

FLENSBORG:Muligvis skal hundredevis af indbyggere i det nordlige Flensborg evakueres på lørdag efter fundet af en større metalgenstand under jordoverfladen på et stadion i byen. Myndighederne frygter nemlig, at der kan være tale om en blindgænger fra et luftangreb under anden verdenskrig.

- Skulle der vise sig at være tale om en bombe, skal den uskadeliggøres af ammunitionsrydderne, oplyser Clemens Teschendorf, der er talsmand for Flensborg Kommune i en pressemeddelelse.

Endnu er det ikke afgjort, hvor stort et område, der i givet fald bliver evakueret. Det bliver der først taget stilling til i de kommende dage. Herefter sørger kommunen for at informere de berørte borgere via løbesedler, medierne og på byens hjemmeside.

Annonce

Tæt befolket

Området er et af de tættest befolkede i byen.

Metalgenstanden blev fundet i forbindelse med anlægsarbejder på sportspladsen. Ved byggearbejder i Tyskland skal det altid undersøges, om trusler fra verdenskrigen lurer i undergrunden. Egentlig skulle den mulige bombe have været undersøgt og om nødvendigt uskadeliggjort for længst. Men i marts aflyste kommunen en planlagt aktion inklusive rømning. Smittetrykket under coronaepidemien var ganske enkelt for højt til at man turde samle mange mennesker i de nødkvarterer, byen er forpligtet til at stille til rådighed.


Skulle der vise sig at være tale om en bombe, skal den uskadeliggøres af ammunitionsrydderne.

Talsmand Clemens Teschendorf, Flensborg.


Flensborg slap forholdsvis lempeligt fra bombardementerne i krigsårene. Ikke desto mindre blev der dog fløjet i alt 41 angreb på Tysklands nordligste storby mellem august 1940 og frem til få dage før kapitulationen i maj 1945.

Annonce

176 blev dræbt

I alt 176 mennesker mistede livet ved bombardementerne, hvor 251 personer blev til dels hårdt kvæstet. Mest tragisk var et voldsomt luftangreb på den nordlige bydel den 19. maj 1943, hvor 83 personer mistede livet. 36 af dem druknede i et beskyttelsesrum, efter en vandledning var blevet sprængt. Blandt de døde i beskyttelsesrummet var også 15 små piger og drenge fra en dansk børnehave.

I første omgang graver et specialfirma genstanden fri for at konstatere, om der faktisk er fare på færde. Er det tilfældet, kan det alt efter den mulige bombes beskaffenhed blive nødvendigt at evakuere i en omkreds på op til 500 meter. I så fald bliver også Franziskus-hospitalet og dets op til 250 patienter berørt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce