Annonce
Esbjerg

Mulighed for godsbane mellem Esbjerg og Kina

ESBJERG: Esbjerg Havn som gateway for gods fra Kina til store dele af Europa. Det lyder unægtelig som en forsinket aprilsnar.

Ikke desto mindre er det perspektiverne i et EU-projekt med titlen »East West Transport Corridor II«, ledet af Region Blekinge i Sverige, der skal skabe en miljøvenlig transportkorridor fra Baltikum/Rusland via Sydsverige og Øresundsregionen og med Esbjerg Havn som den vestlige gateway og fordelingscentral. Det mener i hvert det konservative medlem af Regionsrådet i Region Syddanmark, Ole Jacobsen, Esbjerg.

I begyndelsen af juni afgøres det, om EU tildeler syv mio. euro eller omkring 50 mio. kr. til det videre arbejde med projektet, hvor Region Syddanmark bl.a. deltager med et delprojekt om en udvikling af godsbanedrift fra Øresund til Esbjerg.

Bliver pengene tildelt, tror Ole Jacobsen, at Esbjerg på længere sigt kan gøres til endestation for gods fra Kina, og han hæfter sig især ved, at Deutsche Bahn som en central aktør i projektet har lavet beregninger, der viser, at gods via den transsibiriske jernbane kan nå til Esbjerg på 17 dage mod 45 dage med skibsfragt.

-- Første gang, jeg hørte om det her, var i forbindelse med et møde i Østersø-kommissionen, og da tænkte jeg også, at det må være gas. Men selvom der godt nok synes lang vej, så mener jeg, at muligheden er til stede, og den fortjener i sig selv opmærksomhed, siger Ole Jacobsen.

Hos Esbjerg Havn tror havnedirektør Ole Ingrisch dog ikke meget på Jacobsens Kina-forbindelse.

-- Vi ser det ikke som en mulighed at gøre Esbjerg til gateway for Peking, siger han og tilføjer:

-- Men projektet kan være med til at fjerne flaskehalsproblemer for det øst-vest-potentiale, som vi ved er der. Det kan forhåbentlig bidrage til, at vi igen får banetrafikken op at køre, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce