Annonce
Sønderborg

Mundbind eller ej: Se folks reaktioner på Dansk Folkepartis forslag

Først til august eller i begyndelsen af oktober kan danskerne forvente at smide mundbindet. Det vil Dansk Folkeparti anderledes, da de vil droppe mundbindet hurtigst muligt. Foto: Jonas Kollerup
Skal mundbindet smides i skraldespanden, eller er det fornuftigt at holde masken for snuden? JydskeVestkysten spurgte folk på gaden i Sønderborg.

Sønderborg: Først til august eller måske først hen i starten af oktober kan vi danskere muligvis smide mundbindet for alvor.

Sådan lød vurderingen fra Den Faglige Referencegruppe, som er en samling eksperter under Sundhedsministeriet.

Ekspertgruppen er nedsat for at vurdere, i hvilken rækkefølge, det er klogest at udfase tiltag, når smittesituationen i samfundet muliggør dette.

Annonce

Gruppen skal i sin vurdering afveje tiltagenes effekt på smittereduktion samt konsekvenser for samfundsøkonomi og den almindelige sundhedstilstand ud over COVID-19.

På Christiansborg er der dog uenighed om, hvor længe påbuddet skal fortsætte, og står det til Danske Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, så skal man dog se at få afviklet kravet om mundbind snarest. Det fortæller han i en artikel fra DR.

Men hvordan forholder folk på gaden i Sønderborg sig til udsigten om snarest at droppe mundbindet?

1 Kasper Axelsen Tonnesen, 19 år, fra Nordborg

19-årige Kasper Axelsen Tonnesen fra Sønderborg mener, man skal beholde kravet om mundbind for nu. Foto: Jonas Kollerup

Hvad er dit forhold til mundbindet?

Jeg synes, mundbind er en god ting. Nu går jeg i skole, så jeg har mundbind på hver dag, og jeg synes, det er med til at skabe en tryghedsfornemmelse, så man godt kan flokkes, fordi du har beskyttelse for munden, hvis nogen nu nyser eller hoster.

Bør man fjerne kravet om mundbind?

Jeg synes ikke, vi bør fjerne kravet om mundbind endnu. Vi er stadig i en pandemi, og selvom der måske ikke er mange, der bliver smittet hver dag, så synes jeg stadig, at trygheden, det medfører, er vigtig.

Flere studier har sået tvivl om effekten af mundbind. Hvorfor mener du, man bør beholde kravet?

Nogle mener det virker, andre gør ikke. Som jeg har sagt flere gange, så går jeg meget ind for den tryghed, det giver. 

Så når der er tvivl, så vil du hellere helgardere dig?

Ja, præcis. Jeg dropper nok først mundbindet, når sundhedsmyndighederne siger, at det er sikkert. Men hvis jeg bliver bedt om at bruge det i en butik bagefter, så vil jeg acceptere det. 

2 Joakim Kold Hansen, 29 år, fra Bovrup

29-årige Joakim Kold Hansen fra Bovrup mener, mundbindet skal væk, og at man så må se, hvilke konsekvenser det medfører. Foto: Jonas Kollerup

Jeg synes, det er pisseirriterende at gå med mundbind, og specielt nu, hvor det begynder at blive varmere. Men selvom jeg kan være kritisk omkring det, så har jeg det altid med. Det er jo lov, og jeg gør, hvad der bliver sagt. 

Min opfattelse er, at mundbind mere har været brugt for at skabe synlighed omkring, at corona er her. Jeg har en fornemmelse af, at det ikke rigtigt gør nogen forskel.

Da det blev indført, havde man haft det i Tyskland i lang tid uden effekt. Måske bliver nogle endda mere syge af at gå med det, fordi de indånder den samme luft og rører sig i ansigtet og i lommen. 

Man skal ikke tage min opfattelse for virkeligheden, men helt ærligt mener jeg, vi skal tage at pisse af med det mundbind og se, hvad der sker. 

3 Mette Barslund Nielsen, 33 år, fra Dybbøl

33-årige Mette Barslund Nielsen fra Dybbøl mener, at kravet om mundbind skal fjernes hurtigst muligt, men at det skal ske med baggrund i overvejelser fra sundhedsmyndighederne. Foto: Jonas Kollerup

Jeg bruger mundbindet og har et fint nok forhold til det. Jeg bruger det gerne, hvis det kan være med til at åbne samfundet op og give noget ro. 

Men jeg synes også, det er træls. For leden var jeg i et plantecenter med mundbind på, og der løb næsen inde under, fordi det var så fugtigt. Det var ret træls. Og så er der der med at huske mundbindet. Jeg er før kommet afsted med barnevognen, og så har jeg glemt mundbindet. 

Jeg synes, kravet om mundbind skal fjernes hurtigst muligt, men vi skal være forsigtige og fornuftige. Det skal ikke fjernes for hurtigt. Jeg har ikke overblik over, hvad der sker, når vi fjerner forskellige restriktioner. Der sætter jeg min lid til folk, der ved mere end mig, og indtil da må jeg overholde reglerne. Jeg vil hellere være mere forsigtig end ikke forsigtig nok. 

4 Edna Hansen, 89 år, fra Sønderborg

89-årige Edna Hansen fra Sønderborg er færdigvaccineret, men vil stadig bære mundbind, så længe sundhedsmyndighederne kræver det. Foto: Jonas Kollerup

Jeg er færdigvaccineret, men jeg synes, kravet om mundbind skal blive, så længe det anbefales. Jeg har selv mundbindet i min taske, og når jeg går ind et sted, så tager jeg det på. 

Jeg vil jo hellere være fri for mundbindet. Det går også lidt ud over ansigtet og mimikken, men det skal jo være der, og så længe vi skal bruge det, så gør jeg det. Jeg synes egentlig, det er godt nok. 

5 Bodil Knudsen, 70 år, fra Sønderborg

- Det er lidt bøvlet, men jeg tager mundbindet på, fordi jeg skal. Og hvis det hjælper nogen, så er det OK for mig, siger 70-årige Bodil Knudsen fra Sønderborg. Foto: Jonas Kollerup

Det er lidt bøvlet, men jeg tager mundbindet på, fordi jeg skal. Og hvis det hjælper nogen, så er det ok for mig. Man vænner sig til det, og når man sidder et sted, kan man jo bare taget det af.

Jeg synes ikke, kravet skal fjernes snarest. Man bør lytte til sundhedsmyndighederne. De må vide, hvad de taler om. Det synes jeg også, vi har været gode til herhjemme. 

Jeg ved godt, der er tvivl om effekten af mundbindet, men jeg tror, det er med til at gøre os opmærksomme på corona og holde fokus på hygiejne og at vi holder afstand. Det er mere den vej, mundbindet spiller en rolle for mig. 

Jeg slipper først mundbindet, når sundhedsmyndighederne siger, at det er forsvarligt. 

6 Maria d´Esposito, 19 år, fra Sønderborg

- Jeg synes, det virker. Det er min egen opfattelse. Men hvis man nyser, så ryger det ikke ud over det hele. Jeg tænker også først at stoppe med at bruge det, når jeg er vaccineret, siger 19-årige Maria d´Esposito. Foto: Jonas Kollerup

Jeg synes faktisk, det er helt i orden, at vi bruger dem. I nogle asiatiske lande bruger de også mundbind, når de er syge eller forkølede, og det er meget fint.

Når vi alle er vaccinerede, så kan man se på at fjerne kravet om mundbind. Jeg glæder mig selv til at blive vaccineret, og indtil da synes jeg, vi skal bruge det. 

Selv har jeg vænnet mig til dem, for jeg har været tjener, og der har man mundbind på hele tiden, og når man løber op og ned ad trapper, så lærer man at trække vejret igennem dem. 

Men man er jo i tvivl om effekten af mundbind. Hvad tænker du om det?

Jeg synes, det virker. Det er min egen opfattelse. Men hvis man nyser, så ryger det ikke ud over det hele. Jeg tænker også først at stoppe med at bruge det, når jeg er vaccineret. 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

22-årige Katarina var solgt første gang hun sad bag rattet i en bus:  - Det var fedt og overvældende pludselig at styre sådan et kæmpe køretøj

Annonce