Annonce
Vejen

Murernes mesterværk

Murerne Henrik Rasmussen, Rolf Nørskov og Jerry Kindberg fra firmaet Axel Poulsen var med på det syv-otte mand store hold, som murede det nye rådhus med de specielle, skæve vinduesfalser i Vejen. Det krævede sin mand og et tilpas tålmodigt gemyt. Foto: Martin Ravn

- Efter en måned gik det bedre, indrømmer Rolf Nørskov, Henrik Rasmussen og Jerry Kindberg, Murerfirmaet Axel Poulsen, om det komplicerede og langsommelige arbejde med at mure det nye rådhus i Vejen. Men det er alle anstrengelserne og pengene værd

VEJEN: Der er håndværk, og så er der kunst, og ydermuren med de helt specielle vinduesåbninger på det nye rådhus midt i Vejen er i høj grad begge dele, mener tidligere byrådsmedlem for S, i forbindelse med rådhuset bare en almindelig borger, Kurt Jeppesen, som glæder sig over det færdige resultat.

- Det er jo dejligt at se, at det bliver gjort ordentligt og fantasifuldt, når det offentlige bygger.

- Og så skal man jo lige huske på, at det ikke er det offentlige, som i ordets bogstaveligste forstand bygger noget som helst. Det er håndværkerne - i det tilfælde her murerne.

- Det glemmer man, når man for eksempel siger, at kommunen eller Chr. den 4. byggede dit eller dat. Nej, han byggede ikke spor. Det gjorde håndværkerne, og murerne her på rådhuset fortjener stor ros for et fantastisk arbejde, mener Kurt Jeppesen.

Annonce

Ham, der fik ideen til vinduerne, var ikke i høj kurs i starten, men så gik der en måned, og så begyndte det at glide.

Rolf Nørskov, Henrik Rasmussen og Jerry Kindberg

186 huller i muren

Murerne i firmaet Axel Poulsen var ikke lige så begejstrede i begyndelsen.

- Ham, der fik ideen til vinduerne, var ikke i høj kurs i starten, fortæller Rolf Nørskov, Askov, Henrik Rasmussen, Brørup, og Jerry Kindberg, Lindknud.

- Men så gik der en måned, og så begyndte det at glide.

Der er 186 vinduer og døre i huset, og samtlige udvendige false - de murede karme - er muret i skæve vinkler for at give et bedre lysindfald. De skæve, takkede false giver desuden bygningen en helt speciel karakter. Og sjælden. Lignende vinduer findes vist kun på én anden bygning her til lands.

Vinduerne varierer i fem forskellige mål med hver sin specielle fals. Nogle er muret med halve sten, nogle med trekvarte og nogle med helsten. Muren er muret i halvforbandt - det vil sige med helsten, der ligger halvt over hinanden på alle lige flader.

Sjovt bøvl

Lige flader er ingen kunst for en murer. Skæve false kræver sin mand, fortæller projektleder Karsten Kristensen. Det er derfor ikke et tilfældigt sjak, som er sendt på opgaven. De var udvalgt på grund af deres tålmodige facon.

Murermester Flemming Poulsen oplyser, at det har taget dobbelt så lang tid at mure rådhuset med de særprægede vinduer end en normal lige ud ad landevejen-mur uden dikkedarer. Og priser har jo været tilsvarende højere.

- Da vi først fandt nogle metoder - for eksempel at få spændt vatersnoren op på en bestemt måde, så blev det lettere, og det er da sjovere at arbejde med et utraditionelt projekt, selv om det også giver noget bøvl, mener Rolf Nørskov, Henrik Rasmussen og Jerry Kindberg.

- Men for hvert vindue måtte vi have fat i arkitektens detaljerede tegning og 3D-model. Kun én gang lavede vi en fejl og måtte tage nogle skifter ned. Og det var måske billigt sluppet.

De specielle vinduer har gjort muren ekstra tyk. Der er faktisk 80 centimeter mellem facaden og tapetet indvendigt.

I alt er der anvendt 180.000 lyse mursten - en anelse mere end en normal mur i tilsvarende mål. Materialeforbruget er med andre ord det samme som en traditionel mur.

- Og hvorfor så ikke lade fantasien råde! Det giver jo et helt andet resultat end en firkantet kasse, mener Flemming Poulsen.

Poulsens 125 murere

Murerfirmaet Axel Poulsen A/S i Vejen er etableret af murermester Axel Poulsen for mere end 50 år siden. Senere kom sønnerne Gunnar og Flemming Poulsen til.

I dag er Flemming Poulsen indehaver af firmaet sammen med datteren Pernille Skov-Poulsen.

Firmaet har 125 murere ansat.

Blandt de store, aktuelle projekter i Vejen er rådhuset (180.000 mursten), Præstevænget (300.000 mursten), Gormsvej (400.000 mursten) og Alfa Tower (320.000 mursten).

Værdi

Er det så pengene værd?

- Tja, det er jo svært at sige, men når man er i gang, kan man jo lige så godt lave noget pænt. Og det er det. Jeg tror, vi bliver helt stolte af at have været med til at bygge det, siger Henrik Rasmussen.

Kurt Jeppesen mener, det havde været mere fornuftigt at placere rådhuset udenfor byens centrum, men nu, da det står der, og oven i købet ser "rasende godt ud," så cementerer det Vejens status som kommunens midtpunkt.

- Og det har jeg jo ikke noget imod. Jeg bor her jo.

Murermester Flemming Poulsen, borger Kurt Jeppesen og projektleder Karsten Kristensen er enige om, at det nye rådhus i Vejen er smukt, og at det er pengene værd. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Debat om ulighed er forvrøvlet

Socialdemokratiet er optaget af ulighed. Men fokus på ulighed er jo også nærmest en del af selve det socialdemokratiske dna. Underligt er det til gengæld, at partiet er mere optaget af de rigeste i stedet for dem, der er mindst privilegerede. Ikke desto mindre har den socialdemokratiske finansordfører Christian Rabjerg Madsen blikket fast rettet mod de mest velbjærgede danskere. Han mener sammenhængskraften er truet, fordi de største indkomster og formuer er blevet øget markant i de forløbne 25 år. Det er med forlov en forkert tilgang. Vi er alle sammen blevet meget rigere i det sidste kvarte århundrede. Det gælder de mest velhavende, gennemsnitsdanskeren, men også dem i den nederste del af samfundspyramiden. Når de bedst stillede har fået mest, skyldes det flere forhold. Et af dem er stigende aktiekurser, hvilket indlysende nok kommer virksomhedsejere og besiddere af store aktieposter til gode. Men det gavner også de rigtig mange gennemsnitsborgere, der efterhånden har store pensionsformuer. En anden forklaring på den øgede ulighed er de unges uddannelsesmønster. 74 procent af en ungdomsårgang søger mod de gymnasiale uddannelser. I 1995 var det kun godt 60 procent. Hermed får betydeligt flere også en senere debut på arbejdsmarkedet, og i en økonomisk model tilhører studerende på SU nu en gang gruppen af relativt fattige. Alt dette ændrer intet ved, at de rigeste danskere har oplevet størst økonomisk fremgang. Men det er reelt ikke et problem, når hele samfundet som sådan også får øget velstand. Ulighed er først en trussel, når de mindst heldige synker ned i elendighed. Men vi har en velfærdsmodel, stort set alle bakker op om. Samtidig har vi et reguleret, velfungerende arbejdsmarked uden working poor – altså mennesker der er fattige trods arbejde, som det kendes i Storbritannien, USA , men også i Tyskland. Det er sand sammenhængskraft, og den helt enestående samfundsmodel må man ikke sætte spørgsmålstegn ved med vilde påstande om ulighed.

Team Esbjerg For abonnenter

Sådan skal det gøres: Vigtig Champions League-sejr for Team Esbjerg, der spillede modent, modigt og mesterligt

Annonce