Annonce
Vejen

Murernes mesterværk

Murerne Henrik Rasmussen, Rolf Nørskov og Jerry Kindberg fra firmaet Axel Poulsen var med på det syv-otte mand store hold, som murede det nye rådhus med de specielle, skæve vinduesfalser i Vejen. Det krævede sin mand og et tilpas tålmodigt gemyt. Foto: Martin Ravn

- Efter en måned gik det bedre, indrømmer Rolf Nørskov, Henrik Rasmussen og Jerry Kindberg, Murerfirmaet Axel Poulsen, om det komplicerede og langsommelige arbejde med at mure det nye rådhus i Vejen. Men det er alle anstrengelserne og pengene værd

VEJEN: Der er håndværk, og så er der kunst, og ydermuren med de helt specielle vinduesåbninger på det nye rådhus midt i Vejen er i høj grad begge dele, mener tidligere byrådsmedlem for S, i forbindelse med rådhuset bare en almindelig borger, Kurt Jeppesen, som glæder sig over det færdige resultat.

- Det er jo dejligt at se, at det bliver gjort ordentligt og fantasifuldt, når det offentlige bygger.

- Og så skal man jo lige huske på, at det ikke er det offentlige, som i ordets bogstaveligste forstand bygger noget som helst. Det er håndværkerne - i det tilfælde her murerne.

- Det glemmer man, når man for eksempel siger, at kommunen eller Chr. den 4. byggede dit eller dat. Nej, han byggede ikke spor. Det gjorde håndværkerne, og murerne her på rådhuset fortjener stor ros for et fantastisk arbejde, mener Kurt Jeppesen.

Ham, der fik ideen til vinduerne, var ikke i høj kurs i starten, men så gik der en måned, og så begyndte det at glide.

Rolf Nørskov, Henrik Rasmussen og Jerry Kindberg

186 huller i muren

Murerne i firmaet Axel Poulsen var ikke lige så begejstrede i begyndelsen.

- Ham, der fik ideen til vinduerne, var ikke i høj kurs i starten, fortæller Rolf Nørskov, Askov, Henrik Rasmussen, Brørup, og Jerry Kindberg, Lindknud.

- Men så gik der en måned, og så begyndte det at glide.

Der er 186 vinduer og døre i huset, og samtlige udvendige false - de murede karme - er muret i skæve vinkler for at give et bedre lysindfald. De skæve, takkede false giver desuden bygningen en helt speciel karakter. Og sjælden. Lignende vinduer findes vist kun på én anden bygning her til lands.

Vinduerne varierer i fem forskellige mål med hver sin specielle fals. Nogle er muret med halve sten, nogle med trekvarte og nogle med helsten. Muren er muret i halvforbandt - det vil sige med helsten, der ligger halvt over hinanden på alle lige flader.

Annonce

Sjovt bøvl

Lige flader er ingen kunst for en murer. Skæve false kræver sin mand, fortæller projektleder Karsten Kristensen. Det er derfor ikke et tilfældigt sjak, som er sendt på opgaven. De var udvalgt på grund af deres tålmodige facon.

Murermester Flemming Poulsen oplyser, at det har taget dobbelt så lang tid at mure rådhuset med de særprægede vinduer end en normal lige ud ad landevejen-mur uden dikkedarer. Og priser har jo været tilsvarende højere.

- Da vi først fandt nogle metoder - for eksempel at få spændt vatersnoren op på en bestemt måde, så blev det lettere, og det er da sjovere at arbejde med et utraditionelt projekt, selv om det også giver noget bøvl, mener Rolf Nørskov, Henrik Rasmussen og Jerry Kindberg.

- Men for hvert vindue måtte vi have fat i arkitektens detaljerede tegning og 3D-model. Kun én gang lavede vi en fejl og måtte tage nogle skifter ned. Og det var måske billigt sluppet.

De specielle vinduer har gjort muren ekstra tyk. Der er faktisk 80 centimeter mellem facaden og tapetet indvendigt.

I alt er der anvendt 180.000 lyse mursten - en anelse mere end en normal mur i tilsvarende mål. Materialeforbruget er med andre ord det samme som en traditionel mur.

- Og hvorfor så ikke lade fantasien råde! Det giver jo et helt andet resultat end en firkantet kasse, mener Flemming Poulsen.

Poulsens 125 murere

Murerfirmaet Axel Poulsen A/S i Vejen er etableret af murermester Axel Poulsen for mere end 50 år siden. Senere kom sønnerne Gunnar og Flemming Poulsen til.

I dag er Flemming Poulsen indehaver af firmaet sammen med datteren Pernille Skov-Poulsen.

Firmaet har 125 murere ansat.

Blandt de store, aktuelle projekter i Vejen er rådhuset (180.000 mursten), Præstevænget (300.000 mursten), Gormsvej (400.000 mursten) og Alfa Tower (320.000 mursten).

Annonce

Værdi

Er det så pengene værd?

- Tja, det er jo svært at sige, men når man er i gang, kan man jo lige så godt lave noget pænt. Og det er det. Jeg tror, vi bliver helt stolte af at have været med til at bygge det, siger Henrik Rasmussen.

Kurt Jeppesen mener, det havde været mere fornuftigt at placere rådhuset udenfor byens centrum, men nu, da det står der, og oven i købet ser "rasende godt ud," så cementerer det Vejens status som kommunens midtpunkt.

- Og det har jeg jo ikke noget imod. Jeg bor her jo.

Murermester Flemming Poulsen, borger Kurt Jeppesen og projektleder Karsten Kristensen er enige om, at det nye rådhus i Vejen er smukt, og at det er pengene værd. Foto: Martin Ravn
Annonce
Vejen For abonnenter

Idrætscenter vil bygge for 55 mio. kr.: Planlægger feriecenter med 180 senge

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Han er inkarneret vinterbader og ”Store Nørd” – nu vil han i byrådet

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

SønderjyskE hænger fast i bunden efter bleg præstation i Aarhus

Aabenraa

47-årig mand forbrændt: Hjemmelavet fyrværkeri selvantændte

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Videoanalyse: Derfor tabte SønderjyskE i Aarhus

Sønderborg

Massive protester mod biogasanlæg i Kværs: 44 indsigelser mod ny miljørapport

Kultur For abonnenter

Sophies far er 69 år og ramt af demens: Min første tanke var, at der må da være nogen, som kan fikse ham

Sydjylland

Coronasmitten stiger stejlt i sønderjysk kommune – moderat i fem øvrige kommuner

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderborg

Brandstifter dømt - løb efter vidner med kokkekniv

Sport

Chris Anker Sørensen bliver begravet i stilhed

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: De store lyspunkter manglede mod AGF

Sønderjyske Ishockey For abonnenter

En hård skæbne: SønderjyskE tabte igen, men holdet leverede faktisk en fin præstation

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE tabte i Aarhus

Annonce