Annonce
Haderslev

Museet inviterer på en sanselig tur

En interaktiv videoinstallation skal gøre udstillingen mere sanselig for publikum. Foto: Jacob Schultz
Hvor dansk er dansk byggeri og danske haver egentlig? Ny udstilling på Museum Sønderjylland bidrager til debatten om danskhed.

HADERSLEV: Jeppe Vium står midt i det mørke rum og bevæger langsomt armene. På den store skærm foran ham kan man se bølgende sorthvide bevægelser, der følger hans, og som - hvis man er gammel nok - bringer minder frem om 1960ernes psykedeliske billeder, der supplerede noget af tidens musik.

Det er en form for grænseløshed, og ordet grænseløs er et centralt begreb i den udstilling, som Museum Sønderjylland netop har åbnet på afdelingen i Dalgade i Haderslev.

Annonce

Udstillingen

"Grænseløs påvirkning" åbnede den 22. november i Museum Sønderjylland i Haderslev.

Den kan ses frem til skolernes efterårsferie i 2021.

"Grænseløs påvirkning" er et samarbejde mellem Europa Nostra Danmark, Industrimuseet Frederiks Værk og Museum Sønderjylland.

Interaktiv

Jeppe Vium er en af folkene bag det lille Haderslev-firma, Flowerhaus, der uden begrænsninger fra museumsfolkenes side har opstillet en digital og interaktiv videoinstallation, som skal gøre udstillingen "Grænseløs påvirkning - dansk bygningskultur gennem århundreder" til en sanselig oplevelse for de besøgende.

Udstillingen handler ellers om noget så fysisk som vores bygninger og haver. Udstillingen, der åbnede den 22. november, er billedrig og vil blandt andet have gæsterne til at tænke over, hvorfor mange danske haver ser ud, som de gør. Man kan se eksempler på den romantiske have, der dukkede op i 1700-tallet og kom fra England.

Med den romantiske have forsvandt de strenge, lige linjer, og haven måtte godt integrere sig i den omkringliggende natur. Haven skulle være til oplevelser og ikke længere en demonstration af magt.

Teglsten er et andet fænomen, vi knytter tæt til Danmark. De blev første gang i Danmarkshistorien anvendt i Valdemarsmuren, der indgår i forsvarsværket Dannevirke i det nordlige Tyskland, men noget så dansk som en mursten havde sin oprindelse længere sydpå i Europa.

Køkkengrejet

Udstillingen vil være et bidrag til den brede debat om danskhed, og med udgangspunkt i bygningskulturen rejser den spørgsmålet: Hvor dansk er det, vi opfatter som dansk, egentlig?

Et mere moderne eksempel er funktionalismen, som dukkede op i 1930'erne, som hyldede det rationelle og enkle og fik de tunge møbler ud ad husene. Funktionalismen, der havde sin rod i den tyske skole Bauhaus, rykkede helt ind i hjemmene og satte sit præg helt ned på husmoderens køkkengrej.

Formidlingsinspektør Birgitte Hjort er en af drivkræfterne bag udstillingen. Foto: Jacob Schultz
Der blev arbejdet til det sidste, før udstillingen åbnede. Foto: Jacob Schultz
Må gerne berøres. Byggeklodserne kan give børn - og voksne - en fornemmelse af funktionalismen som byggestil. Foto: Jacob Schultz
En papkasse kan blive en digital runesten. Foto: Jacob Schultz
Et verdenskort er udstyret med smalle kighuller. Gennem dem kan den besøgende se eksempler på, hvordan danskere har påvirket stort byggeri rundt om i verden. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Brexit it is: Vælgerne har talt

Endelig. Endelig kan både Storbritannien og EU komme videre. De britiske vælgere har talt, tydeligt, og de har klart valgt Brexit. Det giver en tiltrængt klarhed på begge sider af vandet oven på flere års tumultariske scener i det britiske parlament og manglende fremdrift i de uendelige forhandlinger med et mere og mere målløst EU. Nu må vi være færdige med Brexit eller ej. De britiske vælgere har talt, og de har givet den konservative premierminister Boris Johnson et klart mandat. Johnson er som politiker let at mene en masse om. Man kommer let til at ryste på hovedet. Han er en populist, en politisk charlatan, der ikke skyr nogen midler for magten, men han er også en klar vinder af det britiske valg efter en valgkamp, der har centreret sig om en sag: Brexit. Nu. Om han vandt på grund af sagen eller på grund af en meget svag, forvirret opposition, eller fordi englænderne ikke orker mere snak eller en kombination af det hele er ligegyldigt. Johnson vandt stort. Han tegner Storbritannien. Det kan man begræde, fra vores side af Nordsøen. Både politisk og økonomisk. Vi gik ind i det europæiske fællesskab sammen med englænderne, og der har så at sige altid været en tæt og givtig relation mellem Esbjerg og Harwich, og det havde været bedst for Danmark, om Storbritannien på vej ud af EU var vendt om i døren. Det gør Storbritannien ikke med Boris Johnson som dørmand. Lad os tørre øjnene. Briterne har valgt brexit, nu skal vi have det bedst mulige ud af det scenarie. Vi har en interesse i en stærk og tæt relation også fremover. Vi skal have en fornuftigt balanceret handelsaftale på plads hurtigst muligt. Vi beriger hinanden økonomisk og kulturelt. Danmark bør være den stemme i EU, som mere end nogen anden søger kompromisset og appellerer til fornuften i de forestående forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Det bliver der brug for.

Annonce