Annonce
Læserbrev

Museet på Sønderskov misbruges til politik

Læserbrev: Skønt bosiddende i Viborg, men født og opvokset i Vejen, har jeg – eller i hvert fald min mor – været medlem af Museumsforeningen Sønderskov siden dens start i 1979, og jeg modtager også "Museumsavisen Sønderskov" med artikler om genstande og andet fra egnen, f.eks. guldfundene i Fæsted syd for Kongeåen. Er jeg i Vejen, lægger jeg tit vejen forbi Sønderskov.

Men nr. 66 fejler. Museet samarbejder ofte med kunstnere om at sætte "vore samlinger i spil på nye måder", står der. Så vidt, så godt.

Hvilke af museets genstande sætter to indbudte kunstnere på spil? Lise Buurgård har lavet et grafisk tryk af en mælkebøtte, men mælkebøtten er ikke en genstand fra museets samlinger og er natur, ikke kultur. I en ledsagende tekst hylder hun naturens planter og alkymi (inddrager astrologi og det okkulte), så man føler sig hensat til tiden før naturvidenskabens frembrud i 1800-tallet.

Jørn Larsen forholder sig heller ikke til en genstand på Museet Sønderskov. På hans linoleumssnit ser man Tollundmanden – som er fra Silkeborgkanten. Ellers er Larsen imod krig – kommunisten Nordahl Griegs "Kringsatt af fiender" citeres – og dunkle bevægelser, hvoraf kun nazisme nævnes.

Hvorfor ikke islamisme? Forrige år halshuggede muslimer to nordiske kvinder på vandretur i Marokko. Museumsavisen står endda i kvinders tegn: Buurgård taler om "formødre", Larsen snitter om "skønne stærke kvinder".

Museets udstilling "Navnløs" bestod af en række portrætfotos af ukendte kvinder; udstillingsgæsterne måtte selv digte historier om dem. Men det er ikke et museums formål; det er at afdække, hvem de portrætterede er.

Museets og Museumsavisens kunstige åndedræt til 1970’ernes feminisme falder til jorden. Hold jer til at indsamle, arkivere, beskrive og udstille fortidige genstande, begivenheder, fortællinger og bygningsrester fra egnen.

Det lever Lars Grundvads artikel om nyeste Fæsted-guldfund og Bo Ejstruds om nødlugen fra et nedskudt canadisk-britisk bombefly i 1944 i nr. 66 op til.

Museet har seks videnskabelige medarbejdere. Godt, for så kan dets store udstilling "Genforeningen 1920" – 1864-grænsen (Kongeåen) går igennem Vejen kommune – blive en publikumsmagnet.

Jeg har tænkt mig at begave museet med et beløb ud af de midler, jeg evt. efterlader mig, men er kommet i tvivl om det rette heri, efter at have læst nr. 66.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

Møde blev en skandale

Flere deltagere udvandrede i vrede, da cirka 35 advokater og ejendomsmæglere var mødt frem til et arrangement, hvor Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, ville orientere om de regler, der gælder for udenlandske EU-borgere, som ønsker at slå sig ned i deres egen bolig i Danmark. Den frustrerede reaktion er fuldt forståelig. SIRI’s direktør Kasper Højvang Kyed og kontorchef Inge Thomsen var med. Civilstyrelsen stillede med direktør Lene Volke Roesen. Og så blev der ellers talt sort. Men konklusionen blev, at for eksempel en tysker ikke kan købe et hus i Danmark og så få et EU-opholdsbevis med virkning fra overtagelsesdagen. I stedet skal huskøberen først tage ophold i en lejet bolig, søge opholdstilladelse og efterfølgende flytte ind i sin ejendom. Den fortolkning er helt urimelig. Helt vildt bliver det, når kontorchef Inge Thomsen antyder, at den stramme praksis skulle bunde i politisk uvilje mod, at for eksempel tyskere køber ejendom i Danmark for at bo her. Disse mennesker er altså fra vores egen kulturkreds. I flere tilfælde er der desuden tale om personer, der i forvejen taler dansk, fordi de enten tilhører det danske mindretal eller har forberedt sig vældig godt på det nye hjemland. Samtidig er der ofte tale om stærkt efterspurgt arbejdskraft. Her bliver der absolut ingen problemer med integrationen. Skulle danske politikere virkelig være modstandere af denne form for indvandring, bør de pågældende efter kontorchefens udmelding straks stå frem og forklare sig. Det bliver i så fald interessant at høre argumenterne. Nu var der lykkeligvis både ejendomsmæglere og jurister med til det skandaløse møde. De sidstnævnte bør undersøge, om SIRI’s praksis ikke er i strid med EU’s bestemmelser. I givet fald skal der anlægges en prøvesag. Den nuværende tilstand er helt uacceptabel. Mennesker med viljen og evnen til at gøre noget godt for Danmark og en kulturel baggrund som vores egen er naturligvis hjertelig velkomne – eller bør være det.

Annonce