Annonce
Kultur

Museets krigsmindeguide er nu udkommet som app

Der er mange muligheder for at blive klog på historien. En af dem er at sidde hjemme i sofaen med sin telefon eller tablet og læse mere i den app, hvor Billund Kommunes Museer fortæller mere om tiden under besættelsen.

Grindsted: Den 6. januar gik Billund Kommunes Museers krigsmindeguide live i appen Useeum. Museets guide til lokale krigsmindesmærker- og momenter fra 2. Verdenskrig blev første gang udgivet i efteråret 2018, men er nu kommet som en anden udgave i app-form. Anden udgave er blevet uddybet med spændende fortællinger om mindesmærkernes historie.

Mindesmærker kan bestå af mindesten, monumenter og statuer, men kan også være gravsten og mausoleer. Mindesmærkerne rejses ofte af en gruppe mennesker på lokalt initiativ for at fastholde en erindring om en særlig person eller begivenhed.

Hædrer moodstandsbevægelsen

2. Verdenskrig og besættelsen er den periode i danmarkshistorien, der har givet anledning til flest mindesmærker i Danmark. Mindesmærkerne hædrer i høj grad modstandsbevægelsen og de allierede flyvere, der styrtede ned i Danmark. Det er almindeligt, at der hører en mindekultur til et mindesmærke som for eksempel kransenedlæggelser. På den måde opretholdes en fælles erindring om personen eller begivenheden og mindet sikres for fremtiden.

Museet vil med krigsmindeguiden sætte fokus på 2. Verdenskrigs mindesmærker i Billund Kommune. De minder os om vores fælles historie, fælles identitet og fælles ophav. Vi har brug for historien for at kunne forstå vores egen tid, og vi kan lære af besættelsen ved at forsøge at sætte os ind i danskernes situation i årene 1940-45. Vi kan bruge mindesmærkerne som udgangspunkt til at spørge os selv, hvad vi havde gjort i deres situation, og dermed reflektere og perspektivere op til egen tid og fremtid.

Annonce

Kort over mindesmærker

I appen finder man et kort, hvor de 13 mindesmærker er blevet lagt ind, så man nemt kan finde dem selv og se nærmere på dem. For hvert mindesmærke er der fortalt historien om det enkelte mindesmærke, den lokale historie, der hører til mindesmærket og den nationale eller internationale historie under 2. Verdenskrig, der relaterer sig hertil. Man skal derfor forestille sig, hvordan man dykker længere og længere ned i den helt specifikke historie, der knytter sig til mindesmærket. Til hver af de 13 mindesmærker er der endvidere en introduktionsfilm, en tekst og en række historiske billeder, som man kan trykke på og studere nærmere.

I appen Useeum under Billund Kommunes Museer kan du således blandt andet læse om Filskovdrengen Svend Immanuel Moustgaard, der gik i krig for Canada, de engelske fly, der styrtede ned i området, og de borgere, der vovede at gøre modstand mod værnemagten og betalte den højeste pris.

Annonce

Gratis app

Den udvidede version af krigsmindeguiden vil også snart udkomme i papirform som en folder på både dansk og engelsk. Krigsmindeguiden er lavet i samarbejde med Grindsted Arkivet, Besættelsessamling Grindsteds Venner og Hærhjemmeværnet Distrikt Sydøstjylland.

App'en Useeum kan downloades i App Store eller Google Play Butik ganske gratis. Appen indeholder også en række andre danske og udenlandske museers bidrag i form af spil til børn, genstandsforklaring, film og meget mere.

Annonce
Kultur For abonnenter

Gå ind og slå ørene ud: Disse sange rammer dig lige i hjertet

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Sydjylland

Følg med her: Tæt ferietrafik på motorvejene

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Bekymret nabomor efter gårsdagens dødsulykke: Folk kører for stærkt her

Sydjylland For abonnenter

Køreskole-elever har ventet i måneder på at komme til prøve, og kørelærere har holdt krisemøde: - Vi har undervurderet situationen, erkender Færdselsstyrelsen

Sydjylland

Slut med samfundskritisk sygdom og restriktioner - vi gør status: Sådan ramte covid-19 Syddanmark

Kolding

Forpagterpar stopper efter seks år: Hvem vil overtage restaurant ved stranden?

Esbjerg

Efter voldsomt overfald på gruppe: Mistænkte blev fundet med næsen i kokain

Tønder For abonnenter

En kendt far og onkel: Nu er Andreas selv på vej frem på håndboldbanen

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Sydjylland

Følg med her: Tæt ferietrafik på motorvejene

Sydjylland

Podere lurede kvindes oplysninger ved coronatest og tilføjede hende som ven på Facebook

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

VEJLE For abonnenter

Trængslen på Vejlefjordbroen runder vildt tal oven på coronaen: Vejdirektoratet kan ikke skrue på flere håndtag - løsningen kan få vejlensere til at se dobbelt

Erhverv For abonnenter

Mens andre får store ekstraregninger: Trefor-kunder kan forvente stabile priser på fjernvarmen

Vejen

Diskussionen om børnecenter løb løbsk: Winnie endte med at melde sig ud af skolebestyrelse i ren frustration

Annonce