Annonce
Kultur

Museets krigsmindeguide er nu udkommet som app

Der er mange muligheder for at blive klog på historien. En af dem er at sidde hjemme i sofaen med sin telefon eller tablet og læse mere i den app, hvor Billund Kommunes Museer fortæller mere om tiden under besættelsen.

Grindsted: Den 6. januar gik Billund Kommunes Museers krigsmindeguide live i appen Useeum. Museets guide til lokale krigsmindesmærker- og momenter fra 2. Verdenskrig blev første gang udgivet i efteråret 2018, men er nu kommet som en anden udgave i app-form. Anden udgave er blevet uddybet med spændende fortællinger om mindesmærkernes historie.

Mindesmærker kan bestå af mindesten, monumenter og statuer, men kan også være gravsten og mausoleer. Mindesmærkerne rejses ofte af en gruppe mennesker på lokalt initiativ for at fastholde en erindring om en særlig person eller begivenhed.

Hædrer moodstandsbevægelsen

2. Verdenskrig og besættelsen er den periode i danmarkshistorien, der har givet anledning til flest mindesmærker i Danmark. Mindesmærkerne hædrer i høj grad modstandsbevægelsen og de allierede flyvere, der styrtede ned i Danmark. Det er almindeligt, at der hører en mindekultur til et mindesmærke som for eksempel kransenedlæggelser. På den måde opretholdes en fælles erindring om personen eller begivenheden og mindet sikres for fremtiden.

Museet vil med krigsmindeguiden sætte fokus på 2. Verdenskrigs mindesmærker i Billund Kommune. De minder os om vores fælles historie, fælles identitet og fælles ophav. Vi har brug for historien for at kunne forstå vores egen tid, og vi kan lære af besættelsen ved at forsøge at sætte os ind i danskernes situation i årene 1940-45. Vi kan bruge mindesmærkerne som udgangspunkt til at spørge os selv, hvad vi havde gjort i deres situation, og dermed reflektere og perspektivere op til egen tid og fremtid.

Annonce

Kort over mindesmærker

I appen finder man et kort, hvor de 13 mindesmærker er blevet lagt ind, så man nemt kan finde dem selv og se nærmere på dem. For hvert mindesmærke er der fortalt historien om det enkelte mindesmærke, den lokale historie, der hører til mindesmærket og den nationale eller internationale historie under 2. Verdenskrig, der relaterer sig hertil. Man skal derfor forestille sig, hvordan man dykker længere og længere ned i den helt specifikke historie, der knytter sig til mindesmærket. Til hver af de 13 mindesmærker er der endvidere en introduktionsfilm, en tekst og en række historiske billeder, som man kan trykke på og studere nærmere.

I appen Useeum under Billund Kommunes Museer kan du således blandt andet læse om Filskovdrengen Svend Immanuel Moustgaard, der gik i krig for Canada, de engelske fly, der styrtede ned i området, og de borgere, der vovede at gøre modstand mod værnemagten og betalte den højeste pris.

Annonce

Gratis app

Den udvidede version af krigsmindeguiden vil også snart udkomme i papirform som en folder på både dansk og engelsk. Krigsmindeguiden er lavet i samarbejde med Grindsted Arkivet, Besættelsessamling Grindsteds Venner og Hærhjemmeværnet Distrikt Sydøstjylland.

App'en Useeum kan downloades i App Store eller Google Play Butik ganske gratis. Appen indeholder også en række andre danske og udenlandske museers bidrag i form af spil til børn, genstandsforklaring, film og meget mere.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Professor svævede mellem liv og død under ti timer lang operation: To nye lunger bragte ham tilbage til livet, der for altid er forandret

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Ligeglad med dagbøder på en million: Tre mands kamp om et elkabel går nu ind i sit tredje år

Esbjerg For abonnenter

Eksperter anbefalede specialklasse til Wibekes søn - alligevel endte han i en almindelig folkeskoleklasse: - De kunne ligeså godt have sat ham i et bur

Alarm 112

19-årig har mistet livet: Kørte ind i betonpille under viadukt

Esbjerg

Coop ruster sig inden ny konkurrent kommer: Vil jævne moderne Fakta-butik og bygge ny discount-spydspids

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nej tak til fjernvarmepligt

Navne For abonnenter

Dødsfald i Syd- og Sønderjylland

Erhverv For abonnenter

Pizzeria havde ingen penge og skyldte 1,4 millioner kroner: Direktør har nu fået tre års konkurskarantæne

Enkelte ansatte er blevet fyret efter krav om coronapas på job

Haderslev

Is hele året på Torvet: John ismand dropper efterlønnen

Kolding For abonnenter

Helle har ikke set sin nu afdøde biologiske far, siden hun var fem år gammel: Et opslag på Facebook bragte hende tættere på ham end nogensinde før

Esbjerg

Kommunen får Ribe Biogas til at justere produktionen: - Godt at borgere reagerer på gener

Annonce