Annonce
Sønderborg

Museum er syg efter at eje en sygekassebog

Mathias Jensen Agerley havde lægepraksis i Augustenborg fra 1911 og frem til sin død i 1978. Her ses han med sin yngste datter Margaretha Eleonore, der blev født i 1923. Foto udlånt af Steno Museet.

Frem til 1973 havde alle danskere en sygekassebog. Har man gemt sådan en, vil Steno Museet i Aarhus gerne have fingrene i den.

Augustenborg: Der var ikke noget, der hed det gule sygesikringskort, da bedstemor var ung. Til gengæld var hun medlem af en lokal sygekasse, som familien betalte kontingent til. De underskrevne kvitteringer stod i en sygekassebog, og hermed var bedstemor sikret adgang til gratis lægehjælp.

Sådan en sygekassebog og gerne flere efterlyses nu af Steno Museet i Aarhus. Årsagen er, at museet i forvejen har en udstillingen om lægen Mathias Agerley, som gennem mange år var læge i Augustenborg.

I 1925 var han tilknyttet omkring 20 sygekasser. Han havde dog flest patienter fra Augustenborg Sygekasse, Ketting Sogns Sygekasse, Egen Sogns Sygekasse og Notmark Sogns Sygehus.

- Trods det har vi har ikke en eneste sygekassebog, som vi kan vise i forbindelse med udstillingen, fortæller Trine Bjerre Mikkelsen, der er kommunikationskonsulent for Steno Museets.

Hun opfordrer nu folk i Augustenborg til at se efter i gamle papirer. Måske har man arvet en sygekassebog efter en afdød slægtning og vil skænke den til museet?

- Vi vil meget udstille sådan en bog fra Augustenborg med oplysninger om, hvem den har tilhørt, forklarer hun.

Kontaktperson

Har man en sygekassebog, man gerne vil forære Steno Museet, kan man kontakte museumsmedarbejder Anne Sofie Bomholt Larsen på aslarsen@sm.au.dk. Museet dækker eventuelle udgifter til forsendelse.

Sådan en sygekassebog havde alle danskere frem til 1973. Foto udlånt af Steno Museet

Nydende medlemmer

De sygekassebøger, Steno Museet håber at få tilsendt, skal være med til at fortælle om udviklingen af det sundhedssystem, vi kender i dag.

Allerede længe inden 1800-tallet havde håndværkerlaug tradition for kollektive ordninger, der sikrede medlemmerne og deres familie hjælp ved sygdom.

Men fra midten af 1800-tallet voksede antallet af private sygekasser, som også optog andre end bestemte faggrupper efter princippet hjælp til selvhjælp. Via fast kontingent fik man ret til sygedagpenge og betalt lægehjælp, hvis det blev nødvendigt.

Mathias Agerley var læge i Augustenborg både før og efter genforeningen. Det fremgår af hans regnskaber og journaler, at han har noteret beløb til opkrævning i både tyske "kranken"-kasser og efter 1920 danske sygekasser.

Nord for Kongeåen fik danskerne en sygekasselov i 1892, hvorefter statsanerkendte sygekasser fik økonomisk støtte fra staten. Antallet af medlemmer steg kraftigt, og i 1916 var næsten halvdelen af befolkningen medlem.

De fleste var såkaldt "ydende" medlemmer, men fattige kunne blive registreret som "nydende" medlemmer uden kontingentopkrævning, og børn var skrevet ind i deres forældres sygekassebog.

Annonce

Det haster

Frem til 1920 var der syd for Kongeåen stadig en vis tradition for, at forskellige faggrupper havde deres egne sygekasser.

I 1933 blev det obligatorisk, at alle danskere skulle være medlem af en sygekasse, oplyser Anne Sofie Larsen, cand. mag i historie og medarbejder på Steno Museet. Det varede ved helt frem til 1973, hvor den offentlige sygesikring trådte i kraft.

Hermed blev den lille sorte sygekassebog overflødig.

-Det er nu, vi skal nå at indsamle dem, før det er for sent, konstaterer Anne Sofie Larsen.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Endnu et sort år for Niko-Servodan: Men lyset er på vej tilbage

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Erhverv

Gennembrud for Legos 150 eksperter: Nu er der lavet en klods af brugte plastikflasker

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sydjylland

Få overblik over smitten, hvor du bor: Sådan er corona lige nu

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

Sydjylland

Har skudt 157 dyr: Nu er alle vildsvin i Danmark døde

Billund For abonnenter

Lokale blev beroliget: Lufthavnsdirektør ønsker sig vækst og bedre infrastruktur - men ikke en ekstra landingsbane

EfB

Mathias Kristensen om sine fem seniorår med nedrykninger, bronzemedalje og 12 cheftrænere: - Det er helt til grin, at det har været så kaotisk

Annonce