x
Annonce
Sønderborg

Museum får kvart million ekstra til udgravning af sensationelt fund

Grøften er den mørke stribe, der løber helt op til husene i baggrunden. Da grøften forfaldt, blev den fyldt op med organisk materiale, og derfor er den mørk modsat undergrunden. Til højre langs grøften ses en smallere, knap så mørk stribe. Her har pallisadehegnet stået. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Efter påske genoptager Museum Sønderjylland undersøgelserne af enestående voldanlæg ved Nybøl. Håbet er at finde svar på, hvem der har brugt det og til hvad.

Nybøl: Kort før jul måtte Museum Sønderjylland stoppe yderligere udgravning af et kommende boligområde syd for Nybøl. Ikke bare det våde vejret gjorde det umuligt. Regningen til Sønderborg Kommune, der skulle betale, truede også med at vokse ud over det aftalte.

Men nu har Slots- og Kulturstyrelsen bevilget 250.000 kroner til, at arkæologerne kan genoptage udgravningen af det fund, arkæolog og udgravningsleder Almut Fichte har kaldt enestående, fordi det ikke tidligere er set i Danmark.

Der er tale om en stor grøft eller voldgrav med en dybde på op til to meter, som løber tværs over en 14 hektar stor mark. Langs med grøften er der fundet spor af et palisadehegn.

Tre kulstof 14-prøver daterer de nederste lag af grøften til omkring 1000 år før Kristus. Altså overgangen fra ældre til yngre jernalder. Én prøve antyder, at grøften kan være anlagt allerede i bronzealderen.

Annonce

Huse og voldsted

Museum Sønderjylland har udgravet i alt 11.500 kvadratmeter på marken og foruden grøften fundet 20 huse fra bondestenalder og jernalder, et enkelt hus fra bronzealderen og munkesten fra middelalderen. På grunden ligger også et middelalderlige voldsted.

Grøften eller voldgraven fortsætter ind under bebyggelse nord for udgravning og vurderes at være op til 1500 meter lang.

Brug for viden

- Vi har brug for flere datering. Så efter påske går vi i gang med at afdække området på ny for at udgrave strategiske steder. Vi vil tage forskellige naturvidenskabelige prøver for at finde svarene på, hvornår anlægget er opstået, hvor lang tid det har været i brug, og hvem der har brugt det?

Det kan f. eks pollenanalyser give et fingerpeg om.

Museum Sønderjylland har kun 14 dage til den ekstra udgravning. Herefter forventer Sønderborg Kommune at kunne gå i gang med byggemodning af grunden, der skal indeholde 18 parcelhuse og ni rækkehuse.

Men dukker der noget helt exceptionelt op af jorden i løbet af de 14 dage, vil museet igen søge Slots- og Kulturarvsstyrelsen om flere penge.

- Vi kender ikke til den slags anlæg i bronzealderen og kun sporadisk til lignende anlæg i jernalderen. Derfor er det vigtigt at få udgravet, forklarer Per Ethelberg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Max og Trine er faret vild i verden

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Kolding

Se byrådets møde live på Facebook

Annonce