Annonce
Sønderborg

Museum sat til salg: Jørgen vil af med sin unikke samling

Frem til sidste år har Jørgen Valentin og voksdamen budt indenfor på Hjortspring Museum. Men nu stopper han og sætter hende til salg sammen med alle de andre genstande. Foto: Timo Battefeld

Det er ikke lykkedes Jørgen Valentin på Als at finde arvtagere til sit landbrugsmuseum. Nu går tusindvis af genstande på auktion. En helt unik samling, mener auktionshuset.

Svenstrup: Jørgen Valentin ved ikke selv, hvor mange genstande, han har stående i udhuse, stald og lade. Til gengæld har han en forbløffende viden om, hvor de kommer fra, hvem der har afleveret dem, og hvad de engang har været brugt til.

- Enkelte småting har jeg selv købt. Men det meste har jeg fået foræret. Folk er kommet kørende med tingene, og nogle gange har jeg fået at vide, at hvis jeg ikke tog imod det, ville det ende på lossepladsen, fortæller han.

En ubærlig tanke. Så han er altid endt med at takke ja.

- Men nej, hvor har jeg tit fået skældud, når Hanne opdagede, at jeg havde fået endnu flere ting, røber han.

Hanne er Jørgen Valentins hustru og en del af forklaringen på, at han nu vil af med sin samling. Hun er blevet ramt af sygdom. Selv har han rundet de 76 år.

- En morgen vågner jeg måske ikke. Så vil hun stå tilbage med det hele. Det går ikke, konstaterer han.

Det er ikke lykkedes ham at finde andre, der ville videreføre museet. En overgang overvejede han at forære tingene til andre museer, men også det var uoverskueligt:

- Så ville jeg jo aldrig blive færdig. For hvem skulle have, og hvem ville have? Nej, nu bliver det solgt, konstaterer han.

Annonce

Her er vel over 100.000 enheder, der generelt er i god stand. Mange af dem er endda ret sjældne. Vi er ikke før stødt på så unik en samling.

Finn Campen, direktør Campen Auktioner

Sælges i temaer

Campen Auktioner deler auktionen over Jørgen Valentins samling op i mindst fire temaer. Første tema er landbrug med redskaber, maskiner og værktøj, som består af ca. 200 numre. En del numre dækker over flere genstande.Se https://campenauktioner.hibid.com/catalog/122099/1738-net--hjortspring-veteranmuseum--momsfri--nordborg-/

Der kan bydes på første rund frem til søndag 25. februar. Interesserede købere kan bese effekterne på adressen fredag 16. februar fra kl. 11-16.

Se mange flere foto på jv.dk

Traktorer på rad og række venter på, at købere byder hinanden over på netauktion. Diamanten i samlingen er en Porsche. Foto: Timo Battefeld

Flere sjældne traktorer

Jørgen Valentin begyndte at samle traktorer, plove og andre landbrugsredskaber, efter han i 1998 havde taget en tung beslutning og sat sine 35 jerseykøer ud. Det lille landbrug på husmandsstedet, der også var Jørgen Valentins barndomshjem, kunne ikke svare sig.

Det varede ikke længe, før også husråd og alt muligt andet flyttede ind. Blandt andet historiske bøger, kataloger, malerier og fotografier. Herefter begyndte Jørgen Valentin at tage imod besøgende, og indtil for et år siden var Hjortspring Museum åbent og fik årligt besøg af 900-1000 gæster.

Nu genåbner det for sidste gang på få udvalgte dage, hvor folk kan bese de tusindvis af genstande, som auktionshuset Campen Auktioner sætter til salg på nettet.

Selv om firmaet har erfaringer med at sælge store, private samlinger og hele museer, har direktør og auktionarius Finn Campen aldrig set noget lignende:

- Her er vel over 100.000 enheder, der generelt er i god stand. Mange af dem er endda ret sjældne. Vi er ikke før stødt på så unik en samling, forklarer han.

Samlingen er så stor, at auktionshuset har valgt at dele salget op i flere runder. Den første er netop offentliggjort og løber frem til søndag 25. februar. Interesserede kan her byde på landbrugsredskaber, maskiner, traktorer og motorer. F. eks en International Farmall med 4-hjulstræk årgang cirka 1960, som Campen Auktioner vurderer er den eneste i Danmark.

Blandt de 15 traktorer er også en yderst sjælden Porsche.

- Den bliver der rift om. Det er helt sikkert, spår Lars Bertelsen, daglig leder af auktionshusets afdeling Syd i Broager.

Campen Auktioner anslår, at Jørgen Valentin har over 100.000 genstande. Nogle af dem vil blive solgt bunkevis, så der ikke skal oprettes 100.000 auktionsnumre. Foto: Timo Battefeld

Alverdens navne i symaskiner

Jørgen Valentin havde forleden besøg af både Lars Bertelsen, Finn Campen og Morten Wresnak, sælger hos Campen Auktioner. Flere genstande skulle nummereres og fotograferes.

- Det er en helt utrolig bred samling. Her er jo alt, bemærkede Lars Bertelsen, da holdet nåede ind til arkivalier fra den nu nedlagte JF-Fabriken i Sønderborg.

Jørgen Valentin har reservedelskataloger og manualer fra de fleste af de landbrugsmaskiner, JF-Fabriken producerede.

Han har også en kæmpe samling af symaskiner. Omkring 200 forskellige modeller - ikke bare af de kendte mærker som Singer og Bernina, men også blandt andet Alsia, Jones, Vesta, Anker, Ella, Tikka, Necchia, Alfa, Köhler og Mars.

Én af dem vidner om, at Sønderborg såmænd også har produceret symaskiner: Staugaard, Sønderborg, Jernbanegade 8, står der med sølvbogstaver på en lille sort sag.

Mange af genstandene er med tysk påskrift, blandt andet emaljeskilte og kagedåser. Samlingen bærer præg af, at Sønderjylland frem til 1920 var tysk. Det vil påvirke budene, forudser Lars Bertelsen.

- Der er mange samlere i Tyskland. Sådan en kagedåse kan løbe op i 300 til 500 kroner, siger han og peger på et støvet eksemplar i samlingen.

Jørgen Valentin har ingen idé om, hvad det i alt købe op i. Men pengene skal gøre det muligt for parret at flytte til Sønderborg.

Cykelkataloget her fra 1910 er tysk. Det stammer fra fimaet August Stukenbrok, Einbec. Foto: Timo Battefeld

Brandsprøjten bliver

Jørgen Valentin sælger dog ikke alt. Enkelte genstande får børnene, og selv beholder han nogle af de historiske bøger og et amerikansk varehuskatalog fra 1904. Den er spækket med gode tilbud fra kaffekopper til våben.

- Når man studerer den, kan man se, at vi allerede dengang var 50 år bagefter USA, mener Jørgen Valentin.

Den gamle vandsprøjte, som engang slukkede brande i Guderup og Sjellerup, er heller ikke til salg. Den skal blive i området, mener Jørgen Valentin, som bare skal have fundet nogen, der kan have den stående.

Visse særlige genstande, som folk har skænket med det formål at berige udstillingen, ryger tilbage til ejerne. Men ellers skal alt væk.

- Det kommer også til at ske. Alle genstande går til højeste bud, så hvis bare én byder, er det solgt, forklarer Lars Bertelsen.

Derfor vil Hjortspring Museum, som gennem 20 år har bevidnet almindelige menneskers travle og nøjsomme liv på Als siden engang i 1800-tallet, om et par måneder selv været gået over i historien.

Jørgen Valentin har brugt et år på at vænne sig til tanken.

- Det er ikke nemt. Men det er sådan, det er. Vi kan ikke holde til det, siger han.

5. april 1938 udkom Billed-Bladet for første gang med den unge kronprinsesse Ingrid på forsiden. Jørgen Valentin har mange andre historiske blade og magasiner. Foto: Timo Battefeld
Her har Jørgen Valentin siddet og skrevet skilte med genstandenes historie. Hvor stammer de fra, hvem har brugt dem og til hvad? Foto: Timo Battefeld
Finn Campen og Jørgen Valentin gennemgår effekterne. Der er så mange, at de vil blive sat til salg i temarunder. Landbrugsrelaterede genstande sælges først,Foto: Timo Battefeld
Papirer og effekter fra JF-Fabriken, der stavede sit navn med kun ét F og senere blev til JF-Stoll, udgør en hel afdeling af den antikvariske samling. Foto: Timo Battefeld
I løbet af et par måneder vil her være fuldstændigt tomt, spår auktionsfirmaet. Foto: Timo Battefeld
At skibskatastrofer og store ulykker altid har været forsidestof, kan man få bekræftet i disse gamle aviser. Foto: Timo Battefeld
Jørgen Valentin har også samlet på knallerter. Hans landsbrugsmuseum ved Hjortspring dækker stort set alle aspekter af livet på landet. Foto: Timo Battefeld
Det har ikke været let, og Jørgen Valentin har brugt lang tid på beslutningen, men nu skal det være. Han vil af med stort set alle genstande. Foto: Timo Battefeld
Jørgen Valentin har samlet i årevis. Men nu har han besluttet at sælge sin samling gennem et auktionsfirma, der skal registerer og sætte genstandene til salg på nettet. Foto: Timo Battefeld
Jørgen Valentin har samlet i årevis. Men nu har han besluttet at sælge sin samling gennem et auktionsfirma, der skal registerer og sætte genstandene til salg på nettet. Foto: Timo Battefeld
Tingene her har folk ikke ønsket at gemme, men har heller ikke nænnet at smide ud. I stedet er de endt hos Jørgen Valentin.Foto: Timo Battefeld
Her er beviset på, at Sønderborg også engang har produceret symaskiner. Nemlig hos Staugaard i Jernbanegade 8. Foto: Timo Battefeld
Jørgen Valentin har samlet i årevis. Men nu har han besluttet at sælge sin samling gennem et auktionsfirma, der skal registerer og sætte genstandene til salg på nettet. Foto: Timo Battefeld
Jørgen Valentin har samlet i årevis. Men nu har han besluttet at sælge sin samling gennem et auktionsfirma, der skal registerer og sætte genstandene til salg på nettet. Foto: Timo Battefeld
Jørgen Valentin har samlet i årevis. Men nu har han besluttet at sælge sin samling gennem et auktionsfirma, der skal registerer og sætte genstandene til salg på nettet. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce