Annonce
Aabenraa

Museum ved havnen er både en udfordring og en mulighed

Det nuværende søfartsmuseum på H.P. Hanssensgade har i mange år lidt af pladsmangel. Arkivfoto: JV Aabenraa.
Et nyt kombineret kunst- og søfartsmuseum ved Kilen kræver, at der tages højde for stigende vandstand. Men museet kan også være med til at sætte skub i byudviklingen af hele området.
Annonce

AABENRAA: Gamle kort over Aabenraa afslører, at hele området ved Nyhavn oprindeligt var en lavvandet indsø, og derfor er det naturligt, at det også er her udfordringerne er størst, når vandstanden i verdenshavene stiger i de kommende år.

Aabenraa Kommune går nu i gang med at undersøge, hvordan byens havnearealer bedst muligt bliver beskyttet mod fjordens stigende vand - og herunder også, hvordan vandet holdes væk fra området nord for Kilen, som kommunen gerne vil bruge til byudvikling.

Gennem området løber Bøgelunds Bæk, og der er risiko for oversvømmelse både i forbindelse med oversvømmelse af bækken i forbindelse med skybrud og i forbindelse med stigende havvand og grundvand

På årets sidste byrådsmøde vedtog politikerne en principbeslutning om, at et nyt kunst- og søfartsmuseum skal ligge netop her med udsigt til Nyhavn.

Grøn adgang

I oplægget til politikerne om placering af et kunstmuseum på Kilen foreslås det, at den kørende trafik får adgang til det nye museum via Reberbanen, mens der etableres et rekreativt grønt areal langs med Kilen, der forbinder byen og kunstmuseet for gående.
Annonce

Plads nok

Forinden har kommunens planafdeling lavet en oversigt over fordel ulemper og muligheder ved at placeres museet ved Kilen.

Blandt de mest iøjnefaldende fordele er, at der er plads nok i området til at lave et markant museumsbyggeri. Men det har også spillet ind, at et kunstmuseum ved Kilen kan sætte gang i udviklingen af hele området.

I oplægget til politikerne slår planchef Bo Riis Duun fast, at en placering af museet ved Kilen kræver, at en klimasikring bliver en integreret del af projektet.

Indtil videre hører arealet til Aabenraa Havn, men det har i flere år været planen, at kommunen skulle overtage det for at få plads til byudvikling nær centrum.

Det er blandt andet boliger, offentlige institutioner og lettere erhverv i form af kontorer og servicevirksomheder, som i fremtiden kan placeres ved Kilen mellem byen og det nye museum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Varde

Så er det nu: Syv dage til Rema åbner

Indland

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

Annonce