Annonce
Haderslev

Museumdirektør afviser anklager i forbindelse med fældning af stort egetræ: - Vi fælder ikke gamle træer for sjov

Gram Lergrav har fældet det gamle egetræ, der stod ude foran museet. Det har bragt sindene i kog hos flere personer, der mener, at museet har fældet træet, så de kan udvide parkeringspladsen. De anklager afviser museumsdirektør Henrik Harnow dog blankt. Foto: Ditte Irene Knudsen
Kort før påske forsvandt det gamle egetræ foran Gram Lergrav. Nu bliver museet anklaget for at have fældet træet i forbindelse med en plan om udvidelse af parkeringspladsen. Men det afviser museumsdirektør Henrik Harnow.

Gram: Det over 100 år gamle egetræ foran Gram Lergrav blev kort før påske fældet. Det har fået flere til at sætte spørgsmålstegn ved Museum Sønderjyllands begrundelse for fældningen.

På Facebook florerer nemlig anklager om, at museet har fældet det store egetræ for at finde plads til en udvidelse af parkeringspladsen. Men de anklager afviser museumsdirektør Henrik Harnow.

- Træet har været i dårlig stand i nogle år, og der er før faldet store grene af, så vi har længe haft et blik på det. Vi kigger også på vores gæsters sikkerhed. De skulle jo forbi træet for at komme ind på museet. Så vi har valgt at fælde træet af sikkerhedsmæssige årsager, siger han.

Annonce

Til gengæld afviser Henrik Harnow ikke, at museet har kigget på en mulig udvidelse af parkeringspladsen og museet. Men en mulig udvidelse ville ikke gå udover træet.

- Det ærgrer mig selvfølgelig, at folk begynder med konspirationsteorier om, at det er, fordi vi ville udvide parkeringspladsen, at vi fælder træet. Vores planer for udvidelsesplanen indebærer ikke en træfældning. Tværtimod er træet tegnet ind på vores planer, siger han og tilføjer:

- Men når træet er sygt, er vi nødt til at komme af med det. Det ville være forfærdeligt, hvis for eksempel en skoleklasse blev ramt af en stor nedfalden gren.

Det syge træ

Den forklaring stiller flere i Facebook-gruppen "Store og gamle træer i Danmark" sig skeptiske overfor. De mener nemlig ikke, at træet var sygt, og derfor mener de, at det ikke var nødvendigt at fælde det.

Men også de anklager afviser Henrik Harnow blankt.

- Vi fælder ikke gamle træer for sjov, og derfor gør det os ekstra kede af, at nogen mistænker os for det. Ham, der fældede det, konstaterede, at der var en rådskade ned gennem træet. Det var formentligt blevet beskadiget af et lynnedslag eller fra byggeriet i sin tid. Men han vurderede, at træet egentlig skulle have været fældet for flere år siden.

Inden de besluttede at fælde det gamle egetræ, vurderede de, om der var andre løsninger. Men fordi træet står ved parkeringspladsen og ikke inde i skoven, mente de, at der var for stor en risiko forbundet med at lade det falde hen af sig selv.

- Vi har undersøgt, om vi måtte fælde træet, så vi har blandt andet været i kontakt med Miljøministeriet. Men det var ikke et problem, siger Henrik Harnow, der påpeger, at de også er kede af, at træet skulle fældes:

- Vi savner også vores gamle egetræ, men vi har på ingen måde dårlig samvittighed, for vi synes, vi har gjort det, der var bedst for vores kunder.

Derfor venter de nu på, at de kan få fjernet stubben foran Gram Lergrav, så de kan plante et eller to nye egetræer i prisklassen 10.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Babyboom lukker populær frisørsalon

Annonce