Annonce
Tarm

Museumsinspektør er vild med brætspil og Balkan - og lidt fanatisk med Bowie

I maj-måned var museumsvært hos Abelinesgaard, Lasse Justesen, travlt optaget af at lave egnsspisen Dabs. Den engang så traditionelle spise laves om foråret og hænges op for at konserveres i den salte vind. Foto:Jørgen Kirk
Museumsinspektør Lasse Justesen fra Ringkøbing-Skjern Museum får nok at se til i efterårsferien. Høstmarked, Nat på Museet og en vandretur i klitheden står på menuen, når skolerne lukker ned, og børne og forældre har fri.

En god søndag for mig er en dag, hvor jeg kan slappe helt af. Jeg plejer at sove, til jeg vågner - det vil sige intet vækkeur! Så laver jeg gerne en stor kande kaffe og kaster mig over dagens aviser. Det kan jeg fint få den halve dag til at gå med, inden jeg gerne ret tidligt begynder at interessere mig for, hvad aftensmaden skal bestå af. Ind imellem kaster jeg mig over en computer, min violin eller et eller andet nørdet spil.

Jeg bruger også gerne mine søndage på at geare helt ned til noget god musik. Der må meget gerne dumpe et par venner ind i løbet af dagen til lidt hygge, måske over et brætspil, men de store planer lægger jeg ikke selv en søndag.

Annonce

Hvis jeg får en udenbys gæst på besøg, så vil jeg helt klart vise vedkommende Abelines Gaard! Det er måske et lidt nemt valg, da jeg arbejder der, men jeg tager alle mine gæster med forbi museet på Holmsland Klit. Stedet rummer rigtig mange fantastiske fortællinger, er super hyggeligt og Vesterhavet ligger lige ved siden af, så for mig har det hele pakken.

Jeg bor i Ringkøbing, så mine gæster skal selvfølgelig også med rundt i de hyggelige gader i den gamle købstad og et smut forbi Ringkøbing Museum.

Mit seneste besøg i en kirke var til et bryllup i engang August... Jeg er ikke ligefrem den store kirkegænger, men holder meget af kirkernes arkitektur, historie og kulturelle betydning.

Hvis jeg bliver bedt om at vælge en sang på en karaokebar, så skal det være noget med David Bowie. Han er en kunstner, jeg opdagede i de formative teenageår. Hans mange forskellige personaer, ofte kryptiske temaer, insisterende fornyelse og mod til at eksperimentere gjorde stort indtryk på mig, og det har aldrig sluppet mig igen. Jeg er lidt af en fanatiker, når det kommer til ham, så jeg skimmer som regel altid et karaokekatalog for Bowie-sange - selvom jeg sjældent kaster mig ud i faktisk at hoppe op på scenen...

Min sangstemme er sådan nogenlunde. Om ikke andet synger jeg højt! Jeg kan egentlig godt lide at synge, men jeg finder ikke så ofte anledning til det. Jeg plejer dog også at have min violin med, når der skal synges, men det hjælper heller ikke på det - den har dog aldrig været med på Karaokebar endnu!

Hvis jeg ud af det blå vinder 50.000 kroner til en drømmerejse, så vil jeg tage til et af Balkanlandene eller Georgien. Historisk og kulturelt set er der utroligt meget, der gør den del af verden spændende. Jeg tror, det er, fordi det er et mix af noget, man kender - og så en helt anden verden.

De store rejser med bountystrande og all inclusive siger mig ikke så meget. Jeg tager selvfølgelig gerne med, men skal jeg selv vælge, tager jeg gerne noget mere jordnært og gerne noget med en traditionsrig historie.

Hvis jeg kunne få en middagsaftale med en kunstner, så skulle det være David Bowie! - hvis ikke han var død... Ellers kunne det godt være en kunstner som Kristian von Hornsleth. Hornsleth er en kunstner, der ikke er bange for at provokere - han bruger det tilsyneladende som et bevidst værktøj. Selv er jeg ret pragmatisk anlagt og kan måske netop derfor godt lide kunstnere, der er lidt provokerende.

I næste uge ser jeg frem til en travl uge på Ringkøbing-Skjern Museum. Uge 42 er en utrolig begivenhedsrig uge for mig. Halvdelen af ugen går med høstmarked på Abelines Gaard, hvor jeg får besøg af en masse flinke frivillige og forhåbentligt også mange glade museumsgæster.

Jeg skal lave rundvisninger, spille spillemandsmusik, lave redningsøvelser og i det hele taget bare være 100 procent på.

Jeg har også sagt ja til at skræmme en masse børn til Nat på Museet på Ringkøbing Museum torsdag, og om fredagen skal jeg med Klitfogeden ud på en vandretur på Holmsland Klit, så ugen er fuld af højdepunkter.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce