Annonce
Vejen

Museumsinspektør fortæller om Fæstedudgravningerne

Museumsinspektør og arkæolog Lars Grundvad fortæller om udgravningerne og de spændende fund ved Fæsted. Arkivfoto

Brørup: De senere år har arkæologerne fra Museet på Sønderskov gjort nogle meget spændende fund i nærheden af Fæsted. I 2016 dukkede en stor guldskat op, og i 2018 blev der udgravet to våbendepoter samt to guldepoter – dateret til perioden ældre romersk til ældre germansk jernalder. Disse lå i tilknytning til en meget bastant bygget hustomt, og der er tegn på, at her har jernalderens mennesker ofret våben. Tilsammen peger udgravningerne på, at her har ligget et vigtigt kultsted eller tempel i førkristen tid.

Fundene blev gjort efter et samarbejde med detektorholdet Team Rainbow Power, som udførte meget grundige detektorafsøgninger. Udgravningen i 2018 afdækkede hele 2000 m2 og førte ud over våben også til fundet af brændte bronzer, fibler, bæltedele og pyntenitter fra en såkaldt Dejbjergvogn.

Torsdag den 14. november klokken 19 kan man høre museumsinspektør og arkæolog Lars Grundvad fortælle mere om udgravningerne og de spændende fund. Foredraget holdes i Riddersalen på Sønderskov og koster 30 kroner inklusiv kaffe og er gratis for medlemmer af Museumsforeningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce