Annonce
Esbjerg

Musikalsk kraftværk: Unge topprofessionelle musikere nedbryder barrierer

Elisabeth Panduro Holst er guitarist og komponisk og andenårs studerende på konservatoriet. I år har hun selv en komposition med. Foto: Lars Stokbro
Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg huser i denne uge et musikalsk kraftværk af uhørte dimensioner, når 30 musikstuderende på tværs af genrer og talenter mødes og spiller sammen.

Esbjerg: Musik skal være sjovt. Men det er ikke egoistisk sjov og ballade.

Thommy Andersson står i spidsen for det store Very Big Band-projekt på musikkonservatoriet i Esbjerg i denne uge. 30 studerende kæmper med de mange nye værker, som skal læres og udvikles i løbet af kort tid.

De har meldt sig på tværs af musikalske genrer, instrumenter og kunnen. Som altid i dette projekt står man med en sjov blanding af instrumenter og musik.

For de studerende har deres instrument og - for nogles vedkommende - også deres melodier med til den fælles musikuge.

- Al den musik, der er skrevet til projektet lyder fantastisk. At spille og synge i et så kæmpe orkester får man normalt ikke lov til, fortæller Nicolai Wedel Pedersen.

Det er fjerde år, han studerer sang på Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg, men i år har han ikke selv skrevet musik.

- Det er faktisk sjovt ikke at have et nummer med. Der har ikke været det der pres op til ugen med at have et nummer færdigt. Jeg kan læne mig tilbage og nyde musikken, fortsætter han.

Annonce

VERY BIG BAND

• Very Big Band blev grundlagt af jazzpianisten Butch Lacy i 1994 for at skabe et tværgående samarbejde på Syddansk Musikkonservatorium.
Koncertprogram
•Torsdag d. 20/2 kl. 20.00 i Konservatoriets Koncertsal - Fri entré
•Fredag d. 21/2 kl. 12.10 i Konservatoriets Koncertsal - Fri entré
•Fredag d. 21/2 kl. 20.00 i Ribe, Dan Hostel

Nedbryde barrierer

Elisabeth Panduro Holst går på andet år og spiller guitar.

- Forløbet er virkelig spændende og storslået. Jeg spiller folk- og roots-musik, og det skinner igennem i melodierne, at temaet er diversitet fortæller hun.

Hun synes, det har været inspirerende at komme med et nummer. Nummeret handler om regn som en positiv ting, men også som et fænomen, der slår mange mennesker ihjel.

- Det er nyt for mig at skrive musik, så det er fedt at få det spillet af 30 mand, siger Elisabeth, der forventer, at koncerterne bliver storslåede og magiske.

- At være del af så stor en musikverden, det er vi ikke vant til i den rytmiske musik.

Nedbryder barrierer

Very Big Band har haft svenske Thommy Andersson som kunstnerisk leder i ti år. Han underviser i komposition, samspil og bas.

- Big Band-projektet er et fantastisk projekt og supergivende for alle. Det handler om at skabe noget sammen og forstå sin rolle i en større sammenhæng, siger han.

Han peger på den meget uortodokse besætning og så selve forløsningen ved at være i processen.

- Det kræver utrolig tålmodighed og nærvær. Det fedeste er at skabe musik på kryds og tværs af genrer og nedbryde alle barrierer, som samfundet bestemmer, at vi skal være i.

De tunge kontrabasser og en cello. Foto: Lars Stokbro
Der er ikke bare én musiker og et af hvert instrument. Næh, der er tre kontrabasser, fem trommesæt, utallige guitarister og tre sangere og ... Foto: Lars Stokbro
To sangere, Hannah og Nicolai, følger instruktionerne fra dirigent og tovholder Thommy Andersson. Foto: Lars Stokbro
Musikerne spiller en række forskellige numre, som er skrevet af de studerende selv. Foto: Lars Stokbro
Elisabeth Panduro Holst er guitarist og komponisk og andenårs studerende på konservatoriet. I år har hun selv en komposition med. Foto: Lars Stokbro
Instrumenterne gemmer på både varme og dybe toner og farvenuancer i det ædle træ. Også musikerne falder ind i sig selv, når de fordyber sig i tonerne. Foto: Lars Stokbro
Normalt er et bigband på omkring 20 musikere. Når de studerende på musikkonservatoriet i Esbjerg sætter sig sammen i The Very Bigband, så er de omkring 30 musikere. Foto: Lars Stokbro
Svenskeren Thommy Andersson, underviser på konservatoriet, er tovholder på den store musikalske workshop, musikalske improvisations-muskel og musikalske legestue for de topprofessionelle musikere. Foto: Lars Stokbro
Fem trommeslagere med hver sit gigantiske trommesæt kan uden problemer overdøve håndværkernes boremaskine og få koncertsalen til at ryste og bæve. Foto: Lars Stokbro
Sammensætningen af instrumenter og musikere er utraditionel, fordi alle studieretninger på konservatoriet er med i det store ugelange projekt, hvor de studerende selv har bidraget med kompositioner. Foto: Lars Stokbro
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Politiet i opråb: Uklare GDPR-regler forsinker opklaring af kriminalitet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce